Hlavní obsah

Úřad byl otevřený i přes covid-19, ředitel zemřel. Případ řeší policie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jeden z pražských finančních úřadů zůstal otevřený, i když se u úřednice objevil koronavirus. Údajně na pokyn vyšších míst. Případem se bude zabývat policie.

Článek

8. března se u jednoho ze zaměstnanců Finančního úřadu pro Prahu 10 objevil koronavirus. Ze svědectví zaměstnanců pro Seznam Zprávy plyne, že hned v pondělí 9. března ředitel rozhodl o uzavření úřadu z technických důvodů. Jenže podle svědků dostal z vyšších míst pokyn, aby se úřad i přes riziko, že se v něm pohybuje nejasný počet lidí s nákazou, zase pro veřejnost otevřel.

O měsíc později ředitel zemřel. Podle Jana Tuny, který v případu podal trestní oznámení, podlehl právě koronavirové nákaze. Tuna v oznámení píše o podezření, že nadřazené úřady znemožnily úřad uzavřít a nebyla včas provedena preventivní opatření.

Státní zastupitelství ho nyní vyrozumělo, že v případu existuje podezření na spáchání trestného činu a že se věcí bude zabývat policie.

„Vaše trestní podání ze dne 3. 5. 2020 týkající se úmrtí ředitele FÚ pro Prahu 10 a s tím související trestné činnosti postupuji místně příslušnému úřadu pro Prahu 10,“ píše státní zástupkyně Táňa Dočekalová.

Žalobci z Prahy 10 už předali případ policii. „Předmětné podání bylo státním zástupcem postoupeno policejnímu orgánu k prošetření,“ uvedl pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 10 Richard Houdek.

Finanční správa informace o nákaze v jednom ze svých úřadů potvrdila až na nátlak médií. Zároveň uklidňovala, že nakažená zaměstnankyně se setkala pouze s kolegy, nikoli s veřejností. Podle svědectví zaměstnanců se ale nakažená žena pohybovala v úřadu celý týden a viděla se s řadou kolegů, kteří už se s klienty potkávají. Později se nákaza potvrdila u několika dalších zaměstnanců.

„Podával jsem trestní oznámení jako občan, nikoliv jako novinář. Obával jsem se, že mohlo dojít k trestnému činu obecného ohrožení,“ řekl Seznam Zprávám Tuna.

Reklama

Doporučované