Hlavní obsah

Úřad hejtmanky Jermanové z ANO se bojí odposlechů. Nechal si prověřit 30 kanceláří

Štěnice na hejtmanství? Opoziční zastupitel Michal Pánek chce, aby mu vedení kraje vysvětlilo zakázku za milion korun.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za prohlídku proti „štěnicím“ kraj zaplatil skoro milion korun. Vedení hejtmanství nechce říct proč.

Článek

Středočeští politici mají podezření, že z krajského úřadu mohou unikat informace.

Podle zjištění Seznamu si Středočeský kraj nechal od specializované firmy prověřit 30 kanceláří, jestli v nich nejsou tajně nainstalované odposlechy. To je nevídané: v jiných krajích si podle poznatků redakce objednávají tuto službu jen zřídka. A když už k tomu přistoupí, nechají proklepnout nanejvýš jednu nebo dvě speciálně zabezpečené místnosti.

Kraj vedený Jaroslavou Pokornou Jermanovou z hnutí ANO zaplatil za tyto takzvané „obranně technické prohlídky“ za poslední rok skoro milion korun.

Začalo to loni v lednu, kdy si úřad podle dokumentů uložených v registru smluv objednal prohlídku jedné místnosti v ceně 113 tisíc korun. V červnu následovala prověrka 14 kanceláří o rozloze 540 metrů čtverečních – stála 457 tisíc korun. A v prosinci 15 kanceláří, tentokrát o ploše 480 metrů. Za 406 tisíc korun.

Proč k téhle velké akci kraj přistoupil, se zatím Seznamu nepodařilo zjistit.

Radní Robert Bezděk (ANO), který smlouvu o prohlídkách podepsal, nezvedal mobil. Na SMSku s žádostí o rozhovor odepsal, že nemůže – kvůli chřipce.

Našly se odposlechy? To je tajné

Podle oficiálního vyjádření úřadu se v budově v pražské Zborovské ulici uskutečnila částečná rekonstrukce „systémů technické obrany“, včetně kanceláří určených podle zákona k uchovávání utajovaných materiálů.

„Prohlídky jsou prováděny za účelem opětovného uvedení do příslušných režimů. Další informace, týkající se umístění prostorů nebo průběhů prohlídek, není možné sdělit, neboť se jedná o vysoce chráněné informace dle vnitřní dokumentace krajského úřadu,“ odpověděla mluvčí Helena Frintová.

Není tak jasné, kdo pracuje v prohlédnutých místnostech. Zda jsou to úředníci nebo volení politici. A neví se výsledek: tedy zda se nějaké odposlechy našly.

A zůstává i otázka, proč si úřad objednal „proskenování“ třiceti místností. Na krajských úřadech, jak Seznam zjistil dotazem v jiných regionech, bývají obvykle dvě speciálně chráněné kanceláře. Když například vláda poskytne úřadu dokument v utajovaném režimu, uloží se právě tady. V těchto místnostech si mohou úředníci a politici s patřičným stupněm prověrky chráněné dokumenty přečíst.

V Jihočeském kraji mají za sebou za poslední dva roky dvě takové prohllídky: dvě v kanceláři místnosti určené pro utajené informace (stály dohromady 86 tisíc korun), druhou v nové zasedačce (za 18 tisíc). Naopak v Jihomoravském kraji se bez téhle služby obešli. Stejně jako v Pardubickém kraji a na úřadu Plzeňského kraje.

Najděte kamery a mikrofony

Jenže ve středních Čechách, jak už zaznělo, si postupně nechali prověřit třicet kanceláří. „Kdyby tři, tak to pochopím.Ale třicet?“ nechápe opoziční zastupitel MIchael Pánek (ODS), který se chce na podrobnosti ptát na pondělním zasedání zastupitelstva.

Podle dokumentů není pochyb, že se za odborným termínem „obranně technické prohlídky” skrývá hledání skrytých mikrofonů. Nikoli třeba zabezpečení proti zlodějům.

Ve smlouvě s dodavatelskými firmami totiž jasně stojí, co si pod prohlídkou představit. „Provedení měření a praktických úkonů, které směřují k odhalení prostředků sloužících ke skrytému záznamu obrazu anebo zvuku a jejich případnému přenosu,“ stojí ve smlouvě. S jistotou nemůže jít o nic jiného než o hledání „štěnic“.

Smlouva také upřesňuje, že metodou ke zjištění případných odposlechů musí být „spektrální analýza rádiových vln“, dále že je nutné zkontrolovat veškeré zařízení v místnostech včetně použití termokamery.

Podle smlouvy se na zajištění bezpečnosti úřadu podílejí dvě firmy: S.I.T. a AQE Advisory, které se o zakázku (její součástí byly nejen odposlechy, ale třeba i zabezpečení počítačů) ucházely společně. Každá ve své nabídce stanovila cenu za protiodposlechovou prohlídku. S.I.T. 847 korun, AQE Advisory 605 korun. Kraj si ale objednává prohlídky u S.I.T., tedy u dražší z obou firem.

I na tohle se Seznam chtěl ptát radního Bezděka, který na žádost, ať se vyjádří alespoň písemně, nereagoval.

Není jasné, čeho se bojí

Není ani jasné, jakého rizika se úřad obává. Firmy si podobné služby často objednávají, aby se ujistily, že je nesleduje konkurence. Ale strach ze sledování panuje i ve veřejné sféře. Loni Seznam upozornil, že ve Fakultní nemocnici v Ostravě našel nový management profesionální rušičku odposlechů – přímo v zasedačce bývalého ředitele a někdejšího ministra Svatopluka Němečka.

Obavy z odposlechů před lety prohloubil případ středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD. Do té doby nebylo příliš známé, že policejní experti dokážou – například v noci nebo pod legendou, že jsou opraváři, tajně vpravit mikrofony do soukromého domu nebo bytu. A zamaskovat je až tak, že nikdo nic nepozná. Právě rozhovory v kuchyni Rathových spolupracovníků (manželů Kottových) celou skupinu pomohly usvědčit.

Stejná metoda se zadrhla u státní zástupkyně Dagmar Máchové, obviněné dnes také z úplatků. Její partner objevil štěnici v televizním set-top boxu.

Ze současného vedení Středočeského kraje vyšetřovatelé nikoho nestíhají. Prověřují však, jak se vynákladají miliardy korun na údržbu silnic. Pro dokumenty si byli v listopadu také ve firmě, které radní přispěli deseti miliony korun na sraz majitelů motorek Harley Davidson. A v souvislosti s podnikatelem Tomášem Horáčkem a jeho údajně uplacenými zakázkami se zajímají o tendry v krajských nemocnicích.

Reklama

Doporučované