Hlavní obsah

Úřad posvětil miliardářský projekt v Pařížské. Kritici spustí právní kanonádu

Foto: TaK

Vpravo plánovaný Brand Store, vlevo vizualizace přestavěného hotelu InterContinental, nyní přejmenovaného na Fairmont.

Reklama

Stavební úřad Prahy 1 dal důležité razítko developerskému projektu Staroměstská brána na konci Pařížské ulice. Kritici se však plánují odvolat, nevylučují ani soud. Odvolání zváží také radnice Prahy 1.

Článek

Realitní projekt Staroměstská brána na konci Pařížské ulice v Praze 1 získal od stavebního úřadu územní rozhodnutí. To je předposlední důležité razítko na cestě k samotné stavbě. Projekt předních postav tuzemského byznysu na náměstí Miloše Formana má ale řadu oponentů. Proti verdiktu stavebních úředníků se odvolají. Plánují i další právní kroky.

Za projektem Staroměstská brána je trio předních českých miliardářů. Byznysmen Oldřich Šlemr a zakladatelé antivirové firmy Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš získali okolní parcely v roce 2019 spolu s hotelem InterContinental.

Následně začali plánovat nejen rozsáhlou přestavbu a dostavbu hotelu, ale také vybudování nové retailové stavby na přilehlém náměstí. Stavební úřad ve vydaném rozhodnutí konstatoval, že stavba bude architektonicky a urbanisticky přínosná. Kritici projektu tvrdí opak. Autorem návrhu je studio TaK architekta Marka Tichého.

„Podle vydaného územního rozhodnutí lze v rámci projektu Staroměstská brána umístit všechny plánované novostavby včetně novostavby objektu Brand Store v jihozápadním rohu piazzetty M. Formana na nároží ulic Pařížská a Bílkova za přesných podmínek stanovených v tomto územním rozhodnutí,“ uvedl Jakub Dyba z vedení Šlemrovy investiční skupiny R2G.

Projekt Staroměstská brána sestává z několika částí. Největší vášně budí takzvaný Brand Store na rohu Pařížské a Bílkovy ulice. V proskleném objektu má být retail. Pařížská ulice je nejdražší nákupní lokalitou v Praze, kde se soustředí nejluxusnější obchody. O prostory v lokalitě je tradičně mezi obchodníky rvačka.

„Po prostorách v projektu Staroměstská brána bude určitě velká poptávka. Přestože se projekt nachází v zadní části Pařížské ulice, lze tam u nejlepších obchodů očekávat nájemné až 200 eur za metr čtvereční měsíčně,“ odhaduje specialista na maloobchod Tomáš Beránek z poradenské společnosti CZ Retail Advisors.

Zatímco byznys se těší na nové prostory, řada okolních obyvatel i představitelů Prahy 1 nadšení z plánované novostavby nesdílí.

„Radní Prahy již rozhodli, že budou podniknuty všechny právní kroky, aby náměstí nebylo zastavěno. Odvolání tedy bude podáno a případně i žaloba ke správnímu soudu,“ sdělil pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Radní hlavního města vyjádřili nesouhlas se stavbou už v únoru. Zároveň rada pověřila městem zřízený Institut plánování a rozvoje, aby proti budově podal v územním řízení námitku. To se také stalo. Námitky uplatnilo rovněž množství fyzických osob.

Proti projektu se ostře vymezuje Pavel Čižinský, bratr Jana Čižinského a bývalý starosta Prahy 1. „Ve středu se na zastupitelstvu pokusím prosadit, aby se Praha 1 odvolala,“ řekl.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma sdělil, že městská část se s územním rozhodnutím seznámí a odvolání zváží. „Z výsledků veřejného projednání lze důvodně předpokládat, že předmětné rozhodnutí bude napadeno odvoláním u zdejšího správního orgánu a kompletní spis bude postoupen odboru stavebního řádu magistrátu,“ dodal starosta.

Součástí projektu Staroměstská brána je přestavba a dostavba hotelu InterContinental, který se loni přejmenoval na Fairmont. Tam nyní stavební firma Metrostav odstraňuje staré panely s azbestem. Seznam Zprávy na konci května upozornily, že panely se škodlivinami snímá jeřáb místo toho, aby kolem hotelu vzniklo hermeticky uzavřené kontrolované pásmo. Hygienici i Metrostav ale následně prohlásili, že vše probíhá podle pravidel a bez úniků azbestu do ovzduší.

Reklama

Související témata:
Staroměstská brána

Doporučované