Hlavní obsah

Úřad práce otevře v OKD tři mobilní poradenská střediska

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Úřad práce otevře od 1. listopadu v prostorech těžební společnosti OKD na Karvinsku tři mobilní poradenská střediska. Úředníci tam budou poskytovat veškeré služby zájemcům z řad zaměstnanců, kteří by mohli být propuštěni.

Článek

V OKD na konci února ukončí těžbu v dolech Darkov a ČSA a propustí zhruba 2000 lidí. Úřad práce proto otevře mobilní střediska právě zde a ještě na Dole ČSM. Cílem je podle mluvčí úřadu Kateřiny Beránkové pomoci propouštěným zaměstnancům už v době, než jim skončí pracovní poměr, tak aby do evidence úřadu vůbec nemuseli, nebo jen na nejnutnější dobu.

„Na základě znalosti struktury propouštěných zaměstnanců v první vlně, kterou bychom měli dostat od zaměstnavatele do konce září, vytipujeme vhodná pracovní místa pro konkrétní klienty. Zároveň zájemcům poskytneme aktuální přehled rekvalifikačních kurzů,“ uvedl ředitel krajské pobočky úřadu v Ostravě Petr Prokop.

V Moravskoslezském kraji je podle Beránkové o rekvalifikace značný zájem. Do srpna do nich úřad zařadil více než 700 lidí. „Nejžádanější jsou v tomto regionu rekvalifikační kurzy zaměřené na rozšíření řidičského průkazu o skupinu C a o rekvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách. Zvýšená poptávka je i po kurzech z oblasti služeb (například pro kadeřnice a kosmetičky),“ uvedla mluvčí.

Zaměstnancům budou pomáhat i personalisté OKD v programu Nová šichta, který ve firmě funguje od roku 2014. Kontaktní kanceláře budou na všech dolech. „Pracovníci na kontaktních kancelářích mimo jiné budou zpracovávat zájemcům životopis, založí jim e-mail, pokud to bude zapotřebí, pomohou s orientací na trhu práce i s vyhledáváním vhodných pracovních nabídek, připraví zájemce na pohovor a zajistí i externí sociální a psychologické poradenství,“ uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Těžba ve všech dolech má skončit na konci roku 2022. Jednotlivé části OKD budou postupně přecházet pod státní podnik Diamo, který má na starosti zahlazování následků dolování a také vyplácí sociální příspěvky bývalým horníkům.

Na konci srpna měla společnost OKD přibližně 5600 zaměstnanců, do konce roku by měl jejich počet klesnout na asi 5300. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech pracuje přes 7000 lidí.

Reklama

Doporučované