Hlavní obsah

Úřad prověřuje nákup kamer pro sanitky. Provokuje členství majitele vítězné firmy v hnutí ANO

Královéhradecký kraj prověřuje nákup kamer pro sanitky. Vítěz výběrového řízení je poslaneckým kolegou ředitele záchranky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení Královéhradeckého kraje řeší nákup kamer pro 50 krajských sanitek. Hradecká záchranka patří mezi poslední v republice, které nejsou vybaveny kamerami. Vedení zdravotnické záchranné služby loni v prosinci podepsalo smlouvu s vítěznou firmou ACT CZ, která podala nejlevnější nabídku. To však sklidilo kritiku, neboť v prosinci byl majitelem firmy poslanec hnutí ANO 2011 Petr Sadovský, dosluhující ředitel krajské záchranky Jiří Mašek, který s ním smlouvu podepsal, je jeho stranický kolega ze Sněmovny.

Článek

Sadovského firma podala nabídku za necelých 300 tisíc korun, nabídky ostatních tří firem, které se výběrového řízení zúčastnily, byly skoro o milion vyšší. Kritikům však vadí, že by mohlo jít o „malou domů” pro spolustraníka.

„Ostatní nabídky byly až násobně dražší. Po dohodě se nám za ušetřené peníze podařilo dokonce pořídit nový vůz pro inspektora, který jsme potřebovali,” uvedl Mašek, jenž v ředitelském křesle na záchrance končí k poslednímu únoru. Podle náměstka hejtmana Aleše Cabicara (TOP 09) nejspíš kraj kauzu nebude nějak hlouběji řešit. „V zakázce uspořili nemalé peníze,” řekl Cabicar.

Zakázka vyvolala spíš otázky týkající se zadávání zakázek a možných střetů zájmů. Sám Sadovský na dotaz Seznamu přiznal, že příště by na případný střet zájmů určitě upozornil. „Byla to veřejná zakázka. Šlo o technické řešení a ne o stranickou příslušnost. Na to jsem vůbec nepomyslel,” uvedl.

Reklama

Doporučované