Hlavní obsah

Úřad rozhodl případ střetu zájmů premiéra Babiše. Odvolám se, reagoval premiér

Městský úřad v Černošicích rozhodl případ premiéra Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Městský úřad v Černošicích řešil, zda premiér Andrej Babiš porušil zákon o střetu zájmů. Jestli mu dal pokutu, ale zatím neřekl.

Článek

Městský úřad v Černošicích rozhodl v případu premiéra Andreje Babiše. Toho úředníci podezřívají z porušení zákona o střetu zájmů.

Zda a jakou pokutu Babišovi úředníci udělili, ale úřad neuvedl. Zdůvodnil to tím, že rozhodnutí ještě není pravomocné.

Rozhodnutí padlo poté, co úřad několik měsíců zkoumal dokumenty, které mu loni v srpnu zaslala Transparency International a pak také další státní instituce.

Babišova reakce, kterou poskytl v sms zprávě serveru irozhlas.cz však znění verdiktu může naznačovat.

„Rozhodně s tím nesouhlasím. Je to zpolitizované. Určitě se odvolám, a když to bude nutné, budu se i soudit u správního soudu,“ cituje zmíněný server premiérovu odpověď na otázku, jakým způsobem černošický úřad rozhodl a zda se proti tomu případně odvolá.

Babiš se v odpovědi odvolává na právní analýzy, které podle něho je vše podle zákona. Jde zřejmě o analýzy jeho právníků, protože své analýzy k případu předaly černošickému úřadu také Transparency International a před dvěma týdny i Pirátská strana.

Pokud se Babiš odvolá, kauzu bude řešit Krajský úřad Středočeského kraje. V jeho čele stojí členka Babišova hnutí ANO Jaroslava Jermanová.

Již v listopadu úředníci z Černošic uvedli, že Babiš je podezřelý z porušení zákona tím, že je podle nich stále ovládající osobou ve společnostech Londa, Stanice O a vydavatelství MAFRA. Ty mimo jiné provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo několik novinových titulů.

Za pochybení přitom úřad mohl ve správním řízení udělit pokutu od 5 do 250 tisíc korun. Předtím, než rozhodl se mimo jiné obracel také na čtyři státní instituce: Poslaneckou sněmovnu, finanční úřad a dva soudy.

U zmíněných institucí úředníci konkrétně zjišťovali další detaily k případu českého premiéra. Prověřovali, zda je Babiš i po převedení Agrofertu do svěřenských fondů takzvaným konečným vlastníkem společnosti.

S tímto tvrzením přišla Transparency International a dala kvůli tomu podnět právě k Městskému úřadu v Černošicích a poté také k Evropské komisi.

„Rozhodnutí Městského úřadu v Černošicích ukazuje, že premiér porušuje zákon. Je to významný krok, který bude mít vazbu i na šetření u Evropské komisi o dotacích pro Agrofert,“ řekl šéf Transparency International David Ondráčka.

Reklama

Doporučované