Hlavní obsah

Úřad si pořídil software za 75 milionů. Nikdo si ho ale nespustí

Foto: Vojtěch Blažek

Policie se zajímá o zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí v éře Michaely Marksové z ČSSD.

Reklama

O případ aplikace pro úředníky Ministerstva práce a sociálních věcí se zajímá i policie. Má podezření, že bývalé vedení úřadu v čele s Michaelou Marksovou (ČSSD) obešlo zákon o zakázkách.

Článek

Před deseti lety si zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí přivezli z mezinárodní konference ve Vídni cennou trofej: stříbrnošedou sošku za nejlepší IT projekt v oblasti zpracování dat.

Tím projektem byl manažerský informační systém. Jde o software, díky němuž zaměstnanci úřadů práce jen na několik kliknutí zjistí důležité informace: Jaká je nezaměstnanost, kolik se vyplatí na sociálních dávkách, co říkají evropské statistiky, jaké jsou prognózy. Všechno rychle, bez zdlouhavého hledání a pěkně v grafech a tabulkách.

Vývoj tohoto systému stál 75 milionů, avšak dnes si tuhle aplikaci nikdo nespustí. Manažerský informační systém se sice dosud objevuje na ministerstvu ve smlouvách a v objednávkách, jenže úředníci ho v počítačích nemají.

Historie i současnost zmíněné aplikace však podle zjištění Seznamu intenzivně zajímá policisty. Kvůli podezření, že minulému vedení ministerstva v čele s Michaelou Marksovou z ČSSD posloužila k dalšímu a dalšímu utrácení desítek milionů bez výběrového řízení.

Utráceli na „prošlé“ smlouvy?

Ze smluv uzavřených v posledních letech se přitom na první pohled zdá, jako by manažerský informační systém stále běžel v původní podobě. Jako v letech, kdy s ním pracovali zaměstnanci úřadů práce. Objednávky na další práce na projektu odkazovaly v éře ministryně Marksové na původní smlouvu z roku 2009, kdy práce na manažerském systému startovaly.

Například v roce 2017 ministerstvo na základě této staré smlouvy rozhodlo, že na projekt manažerského informační systému uvolní dalších 146 milionů.

Ministerstvo, dnes vedené Janou Maláčovou z ČSSD, však nyní poprvé oficiálně připustilo, že s pomocí smlouvy z roku 2009 se začal za Michaely Marksové budovat zcela jiný systém, než byl ten manažerský, byť podle úřadu se staví na „platformě“ toho původního.

Nová aplikace se jmenuje lokální informačně archivní systém. Ale už dělá jiné činnosti a není to program pro koncové úředníky. Když Seznam požádal, aby mu ministerstvo fungování původního manažerského systému předvedlo, úřad přiznal, že ten už neexistuje.

Ministerstvo práce chtělo vyhodit tisíce telefonů a pořídit nové.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

„S ohledem na shora uvedené jistě pochopíte, že požadovat ukázku či natočení toho, jak funguje a co vše umí, není relevantní,“ odpověděl mluvčí úřadu Vladimír Dostálek.

Což je právě moment, který vzbudil zájem detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Prověřují, jestli tím ministerstvo za úřadování Michaely Marksové neobešlo zakázkový zákon. Tím, že smlouvu na manažerský systém použilo na nákup něčeho jiného. Běžně se totiž v takových případech vypisuje nová soutěž, do níž se může přihlásit kdokoli.

Ostatně za podobný princip šel před soud Vladimír Šiška, náměstek Ministerstva práce a sociálních věcí v letech 2010 až 2012, kdy úřad vedl Jaromír Drábek (TOP 09). Šiška vzal nesouvisející starší smlouvu a na ni bez soutěže navěsil zakázky pro firmu Fujitsu za více než miliardu na nový systém výplaty sociálních dávek. U soudu za to dostal čtyři roky vězení.

Advokáti varovali, marně

Bývalá ministryně Michaela Marksová se Seznamem dlouhodobě nekomunikuje – od doby, kdy jsme loni upozornili na některé podezřelé IT zakázky z jejího úřadu nebo na výbušný nález Nejvyššího kontrolního úřadu, který zjistil na ministerstvu chyby při budování počítačových systémů za dvě miliardy (podal kvůli tomu i dvě trestní oznámení).

„Na základě opakovaných zkušeností s vámi mám já i kolegové pocit, že odpovídat vám nemá cenu, píšete jednostranně, neustále překrucujete fakta a podle našeho názoru se jedná o snahu o naši diskreditaci. Zakázky a projekty byly za mého působení striktně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, což opakovaně v rámci vyřizování námitek konstatoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. To je za mě vše,“ napsala už dříve Marksová.

Na otázky Seznamu dlouhodobě neodpovídá ani bývalý náměstek ministryně zodpovědný za IT Robert Baxa.

Manažerský informační systém pro ministerstvo vybudovala v roce 2009 společnost Hewlett-Packard. Stejná firma, už pod novým jménem DXC Technology, se pak za Michaely Marksové podílela i na zmíněné přeměně (bez soutěže) manažerského systému na archivní systém. Právě se zdůvodněním, že je to jen pokračování prvotní smlouvy.

A to i přes varování právníků. Seznam už z kraje letošního roku napsal, že externí advokátní kancelář ministerstvo upozornila, že už není možné starou smlouvu používat. A že by se mohlo jednat o porušení zakázkového zákona.

Náměstek pro IT Baxa letos nastoupil právě do firmy DXC Technology jako obchodní manažer pro vztahy s veřejnou správou.

Seznam žádal o stanovisko i firmu DCX Technology, ani přes urgence se však nevyjádřila.

Dodnes není úplně vysvětlené, proč si vlastně ministerstvo svůj manažerský systém pro úředníky nedrželo déle, když šlo o úspěšnou a oceňovanou novinku. Která navíc stála desítky milionů. Mimochodem, na tohle naráží i Nejvyšší kontrolní úřad v aktuální Souhrnné zprávě o digitalizaci veřejné správy v České republice. Úřady podle NKÚ investují do téhle oblasti bez dlouhodobé strategie.

„Dalším z identifikovaných nedostatků byla absence jednotných pravidel pro schvalování investičních záměrů, nákupů produktů a služeb v oblasti ICT a absence jednotných pravidel pro sledování investičních a provozních nákladů a kvality poskytovaných ICT služeb,“ uvedli kontroloři.

Reklama

Doporučované