Hlavní obsah

Úřad v Černošicích zvedl případ premiéra Babiše. Předvolá si ho kvůli podezření ze střetu zájmů

Jak probíhá prověřování případu kolem premiéra Andreje Babiše.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Andreji Babišovi hrozí ve správním řízení za porušení zákona pokuta od 5 do 250 tisíc korun.

Článek

Městský úřad v Černošicích zahájil správní řízení s Andrejem Babišem. Důvodem je podezření, že český premiér dlouhodobě porušuje zákon o střetu zájmů.

Úřad tak rozhodl po několika měsících zkoumání dokumentů, který mu v srpnu zaslala Transparency International a pak také další státní instituce.

V oznámení, které zveřejnil, černošický úřad píše, že na konci správního řízení může být pokuta od 5 do 250 tisíc korun.

Černošický městský úřad vidí možné porušení zákona v tom, že Andrej Babiš je stále ovládající osobou ve společnostech LONDA, Stanice O a vydavatelství MAFRA. Ty mimo jiné provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo několik novinových titulů.

Úředníci v Černošicích již mají k dispozici rozsáhlé vyjádření Babišova právního zástupce. Nyní by si měli předvolat k výslechu i samotného premiéra. Rozhodnutí o pokutě by mělo padnout do dvou měsíců.

K zahájení správního řízení úředníci přistoupili poté, co získali informace od čtyř státních institucí: od Poslanecké sněmovny, finančního úřadu a od dvou soudů.

U zmíněných institucí si úředníci zjišťovali další detaily k případu českého premiéra. Prověřují, zda je Babiš i po převedení Agrofertu do svěřenských fondů takzvaným konečným vlastníkem společnosti.

S tímto tvrzením přišla v červnu Transparency International a dala kvůli tomu podnět právě k městskému úřadu v Černošicích a poté také k Evropské komisi. Podle Babiše však šíří nesmysly.

„Rozhodnutí o zahájení správního řízení potvrzuje, že podezření uvedená v našem podnětu jsou relevantní. Andrej Babiš by se už neměl schovávat za zaklínadla o lžích a kampaních vůči jeho osobě a měl by přistupovat k této situaci zodpovědně,“ uvedl analytik Transparency International Milan Eibl.

Své vyjádření úředníkům z Černošic ohledně případu Babišova střetu zájmu poslali i zástupci ČSSD, ODS a TOP 09. Od finančního úřadu však městský úřad žádné detailní informace o premiérovi nezískal.

„Finanční úřad nám zaslal odpověď, ze které vyplývá, že požadované informace nemůže poskytnout, protože zákon mu to za účelem projednání přestupku Andreje Babiše neumožňuje,“ uvedl vedoucí odboru přestupků Josef Sedláček.

Reklama

Doporučované