Hlavní obsah

Úřad v tichosti vyhlásil zakázku za 270 milionů bez soutěže. Bojí se krize IT systémů

Foto: Seznam Zprávy

Státu hrozí, že od ledna ztratí strategická data o svých budovách a pozemcích

Reklama

Státu hrozí, že od ledna ztratí strategická data o svých budovách a pozemcích. Smlouva na Informační systém majetku státu končí, novou zakázku stát vypsal na poslední chvíli.

Článek

Devět týdnů zbývá do chvíle, kdy český stát může přijít o obrovsky cenné informace o svém majetku – kolik vlastní pozemků, jaké má budovy, kolik utratí za nájmy nebo topení a svícení.

S posledním prosincem totiž končí smlouva s provozovatelem takzvaného Informačního systému majetku státu, strategické IT aplikace, která eviduje veškerý majetek patřící České republice.

A ani teď, v první půli listopadu, ještě stát nemá vybraného nového dodavatele, který systém naprogramuje, spustí a bude provozovat.

Zakázku má na starosti Kateřina Arajmu, ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Právě tento úřad se teď pokusil hrozící průšvih zažehnat: tak že chtěl zakázku na další provoz systému zadat zcela bez soutěže – předem vybrané firmě. Za 270 milionů.

Minulý pátek, den poté, co se Seznam začal ptát na podrobnosti, majetkový úřad od záměru ustoupil.

O zakázce ale nechce sdělovat žádné další podrobnosti. Ani vysvětlit, co tedy přesně udělá, aby od Nového roku klíčový systém pro evidenci a správu majetku nezkolaboval. Mluvčí Radek Ležatka pouze uvedl, že hledání nové dodavatelské firmy ještě neskončilo.

„Tudíž není možné sdělovat detailní informace,“ odpověděl mluvčí.

Zkusíme to bez soutěže

Informační systém majetku státu vznikl v roce 2004. Vyvinula ho a dodnes stále spravuje společnost IBM. Provoz systému už stál zhruba 2,2 miliardy.

Dlouhodobě se vědělo, že smlouva s IBM s letoškem skončí. Ředitelka majetkového úřadu Kateřina Arajmu je ve funkci už od roku 2015. Přesto otevřenou zakázku na nového provozovatele vypsal úřad vypsal teprve v červenci (jak už Seznam popsal na jaře). S tím, že vítěz nebude mít problém – ač za poměrně krátkou dobu – nový systém vyvinout.

Dodnes však tahle veřejná zakázka nemá vyhlášeného vítěze. Podle mluvčího Ležatky úřad „obdržel nabídky od více účastníků, jedním z nich však byly uplatněny opravné prostředky, které v současné době představují překážku pro uzavření smlouvy.“

Znamená to zřejmě, že některá z firem se odvolala proti podmínkám soutěže. Jenže úřad tlačí čas: jak už bylo zmíněno, současnému provozovateli firmě IMB končí úderem posledních dnů tohoto roku smlouva.

„Úřadu nic nebránilo, aby včas vypsal zakázku rovnou na nový systém jako celek, aby se zbavil závislosti. A to je zodpovědnost ředitelky Arajmu,“ prohlásil Vojtěch Razima z protikorupčního spolku Kverulant, který dlouhodobě problémy s IT zakázkami tohoto úřadu sleduje.

Času je málo a smlouva není

Patrně z nejistoty, zda stihne vybrat novou firmu se ÚZSVM pokusil o zmíněné zadání zakázky bez soutěže. V registru zakázek chybí údaje o ceně a délce trvání takové smlouvy. Seznam ale získal dokumenty, podle nichž úřad přímo oslovil softwarovou společnost Tesco SW. Ještě před tím pracoval s cenou kolem 270 milionů za smlouvu trvající 30 měsíců.

Majetkový úřad by tak získal čas na vysoutěžení řádného dodavatele. A vítězná firma pak i časový polštář na vývoj systému.

Ale zopakujme: nový dodavatel teď oficiálně není, stávající smlouva brzy skončí a majetkový úřad nechce poodhalit, jaké připravuje řešení. „Cílem je mít zajištěný provoz příslušných informačních systémů za výhodnějších podmínek než dosud,“ uvedl pouze mluvčí Ležatka.

Foto: Vojtěch Blažek

Úvodní stránka dokumentu, jím majetkový úřad v pátek oznámil, že zakázku za 270 milionů bez soutěže ruší

Pokud se by se nepodařilo vybrat nového dodavatele (nebo pokud by nový dodavatel nestihl včas program vytvořit), stále se nabízí možnost prodloužit bez soutěže smlouvu s tím současným – s IBM. S argumentem, že úřad se ocitl v nouzi a že takhle důležitý IT systém zkrátka musí běžet, neboť je to v zájmu státu. Zakázkový zákon to umožňuje.

Avšak zároveň platí, že podle zákona i judikatury soudů se do téhle krajní nouze, zadání zakázky bez soutěže, nesmí úřad dostat vlastní vinou. Například tím, že vypíše zakázku pozdě a nestíhá.

Úřad by v takové případě riskoval sankce od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. A ten, kdo takovou zakázku podepíše, by pak mohl vzbudit i zájem policejních vyšetřovatelů.

Ministerstvo: Proč se to vleče?

Takhle rozehraná situace už zaměstnává i Ministerstvo financí, které na hospodaření se státním majetkem dohlíží. Ministerský náměstek Ondřej Landa poslal koncem září ředitelce majetkového úřadu Kateřině Arajmu dopis, kde připomíná, že se o končící smlouvě na provoz systémů ví nejméně čtyři roky.

„Přesto se proces hledání nového dodavatele neúměrně vleče,“ vytkl náměstek Landa v dopise, který Seznam získal.

Náměstek Landa požaduje po ředitelce úřadu vysvětlení, jak to tedy bude s klíčovým systémem po letošním Silvestru: jak je úřad připraven na možnost, že nebude buď vůbec dostupný, a nebo bude fungovat jen částečně.

Končící smlouva s IBM je podle odborníků typickým příkladem toho, jak ve státní správě vypadá takzvaný „vendor lock-in“. Tedy případy, kdy je úřad „zamknutý“ jedním dodavatelem – je na něm závislý a nemůže se ze vztahu vyvázat.

Majetkový úřad totiž IT systém na evidenci nemovitostí nevlastní. Všechna práva, zdrojové kódy i dokumentace patří společnosti IBM. A je pravda, že takhle nastavený vztah vznikl dávno před příchodem dnešní ředitelky Arajmu. Mimochodem, velmi podobný, dvě desítky let trvající vztah mělo IBM i na Ministerstvu financí, kde spravovalo daňový systém. Teprve letos se podařilo podmínky změnit.

Podle dalších dokumentů, které má Seznam k dispozici, teď navíc IBM odmítá na majetkovém úřadu provést takzvanou migraci dat. To znamená přesun všech údajů o státním majetku do systému, který bude provozovat nový dodavatel. IBM to nechce provést proto, že nic takového nemá ve smlouvě. A nadto se jedná o časově velmi náročnou operaci.

Vladislav Doktor, mluvčí české pobočky IBM už dříve na dotaz Seznamu uvedl, že firma pouze plní všechny povinnosti uvedené ve smlouvě.

Reklama

Související témata:

Doporučované