Hlavní obsah

Úřady jí odebraly dítě, svěřily je otci stíhanému za drogy. Ubránila se?

Záhady Josefa Klímy: Jak pokračuje kauza dítěte, které odebrali bezúhonné matce a svěřili do péče otci stíhanému za drogy?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Markéta Došková z Mohelnice není ani alkoholička, ani narkomanka, o své čerstvě narozené dítě se vzorně starala, přesto jí úřady chlapečka odebraly. Jak dopadl případ, který sledujeme už rok?

Článek

Poprvé jsme její příběh zveřejnily v lednu 2020. Upozornili jsme, že odbor sociální péče o děti v Mohelnici nepochopitelně odebral naprosto bezúhonné mamince osmiměsíčního synka Frederika a svěřil ho do péče rodiny otce. Ten už byl v té době stíhaný kvůli drogám, dokonce skončil ve vazbě. Malý Frederik putoval do péče babičky – matky stíhaného otce.

Markéta Došková o syna bojovala. Dokládala svou naprostou bezúhonnost dalšími a dalšími dokumenty: od dětské lékařky, od psychologa, od psychiatra, i opakovanými testy na drogy, které dopadly negativně.

Proč OSPOD takhle rozhodl a okresní soud v Šumperku odebrání dítěte posvětil? Když jsme o příběhu natáčeli poprvé, neměla maminka Frederika jiné vysvětlení než to, že se babička, která dostala dítě do péče, důvěrně s úřednicemi na malém městě znala, protože pracovala na stavebním odboru ve stejné budově. Nasvědčovaly tomu ostatně i důvěrné SMS otce dítěte s jednou z úřednic, které policie objevila v jeho mobilu při vyšetřování drogových deliktů. Když jsme se babičky dítěte ale chtěli zeptat, jak to je, domluvenou schůzku zrušila a obrnila se mlčením.

Začátek příběhu si můžete připomenout v této reportáži:

Po odvysílání vzbudila reportáž velký ohlas jak v samotné Mohelnici, kde občané podepisovali proti postupu úřadů petici, tak i mezi diváky.

Do věci se vložil i bývalý ministr a poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka. Osobně se přesvědčil, že reportáž nebyla ani tendenční, ani neobjektivní, jak tvrdil otec dítěte, když jsme po něm chtěli vyjádření, a začal jednat. Na případ upozornil například i ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

Přesto se snaha matky vymoci si s dítětem alespoň častější kontakt dál ukazovala neúčinnou. Všechny soudní úkony – třeba vyhotovení dalších znaleckých posudků – se nestandardně vlekly a hrozilo čím dál větší nebezpečí, že vztah dítěte s matkou, jehož utváření je právě v tomto věku nejdůležitější, bude nezvratně narušen.

Soud navíc uznal, že dítě by měl vychovávat rodič a nikoli babička, a dítě svěřil do péče přímo stíhanému otci.

Až když se do věci vložila kancelář advokáta Tomáše Sokola, došlo konečně k posunu ve prospěch matky jak po stránce právní, tak i skutkové. K jakému?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované