Hlavní obsah

„Jsme zde uvězněni.“ Řeka žhavé lávy ohrožuje obyvatele ostrovů

Foto: Profimedia.cz

Sopka Cumbre Vieja, z níž vytéká žhavé magma už skoro dva týdny.

Reklama

Úřady vyzvaly lidi v oblasti kolem místa, kde láva vtéká do Atlantického oceánu, aby zavřeli okna a dveře a vypnuli klimatizaci.

Článek

Úřady na ostrově La Palma nařídily v noci na dnešek zůstat doma 3500 obyvatel. Důvodem jsou jedovaté plyny, které se uvolňují do vzduchu na západním pobřeží ostrova, kde už několik dní vtéká masa lávy do moře.

Nové nařízení pro obyvatele části západního pobřeží ostrova La Palma souvisí se zhoršením meteorologických podmínek, kvůli nimž se jedovaté plyny ze sopky hůře rozptylují a zůstávají nízko v ovzduší.

Úřady vyzvaly lidi v oblasti kolem místa, kde láva vtéká do Atlantického oceánu, aby zavřeli okna a dveře a vypnuli klimatizaci. Mají také používat telefon jen v nutných případech, aby neblokovali linky pro nouzové situace, a sledovali televizi či rozhlas kvůli aktualizaci varování, napsal deník ABC.

Někteří z místních obyvatel se pak rozhodli oblast zcela opustit. „Odjíždím, protože oblak popela je čím dál blíž. A kdo ví, jestli se sem ty plyny dostanou,“ řekl deníku El País Enrique Ponsa, který do auta naložil jen to nezbytné a oblast opouští s celou rodinou. Namířeno má do hlavního města Santa Cruz de la Palma. Podle Ponsy už v jeho bydlišti Los Llanos de Ariadne zůstává jen minimum místních a bez ochrany dýchacích cest venku téměř nikoho nepotkáte.

Jednou z mála místních, kteří zůstávají, je sedmdesátiletá María Pilar Rodríguezová, která zde žije se svým manželem a dcerou „Bylo to pro nás hrozné a je to čím dál horší. Můj manžel má problémy s plícemi, ale jsme zde uvězněni. Je to stejné jako v případě pandemie, a co je ještě horší, v rodině nám nedávno několik lidí zemřelo. Je to tragédie,“ řekla Rodríguezová deníku El País.

V noci na dnešek zaznamenali seizmologové v oblasti sopky desítku otřesů o síle od 0,6 do tří stupňů. „Seizmická činnost sopky se začala zvyšovat a dosahuje podobných hodnot jako v prvních dnech erupce,“ citoval deník El País experta z národního geologického ústavu.

Podle něj už od začátku erupce vyteklo ze sopky přes 80 milionů metrů krychlových lávy, což je zhruba dvojnásobek množství, jež vychrlila sopka na tomto ostrově při erupci v roce 1971. Ta trvala tři a půl týdne a vyteklo při ní na 43 milionů metrů krychlových magmatu. Současná erupce trvá od 19. září, tedy 13 dnů, a zatím se nedá odhadnout, kdy skončí. Může trvat ještě několik týdnů.

Podle satelitního sledování programu Copernicus pokryla láva na ostrově La Palma už 370 hektarů půdy, pohřbila na 880 domů a dalších více než sto budov poškodila. Masa lávy zničila asi třicet kilometrů silnic, další škody sčítají pěstitelé banánů, které se na celkové banánové produkci Kanárských ostrovů podílí asi jednou třetinou.

Popel ze sopky podle místních médií pokryl už na 3300 hektarů (33 kilometrů čtverečních) na ostrově, jehož rozloha je 708 kilometrů čtverečních a na němž žije 83 500 obyvatel. Vláda Kanárských ostrovů zatím škody na infrastruktuře a domech odhadla na nejméně 400 milionů eur (asi 10 miliard Kč).

Reklama

Doporučované