Hlavní obsah

Úřady na Novém Zélandu čelí obvinění z rasisticky motivovaného odebírání dětí

Úřady na Novém Zélandu čelí obvinění z rasisticky motivovaného odebírání dětí do ústavní péče.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Nový Zéland má jedny z nejhorších čísel týkajících se týrání dětí. Podle UNICEF se jedná až o 1,1 milionu dětí ročně. Nyní se navíc rozbíhá vyšetřování kauzy odebírání dětí matkám ještě v porodnici. Mohla by mít totiž rasistický podtext.

Článek

Konkrétní případ odebrání sedmidenního dítěte do ústavní péče se týká devatenáctileté matky maorského původu. Událost se stala na východním pobřeží Nového Zélandu, v nemocnici Hawke‘s Bay. Příběh, který publikovalo místní médium Newsroom vzbudil ohlas po celé zemi.

Novozélandský ombudsman Peter Boshier v reakci na mediální smršť oznámil, že chce zahájit nezávislé vyšetřování všech podobných případů. „Nikdo není bezbrannější než zrovna narozené dítě. Musíme veřejnost ujistit, že jsou naše postupy na místě a pro bezpečí dětí,” okomentoval Boshier pro americkou CNN.

Problém s týráním

Země se dlouhodobě potýká s kritickými čísly týkající se týrání dětí. V roce 2017 dokonce zavedli Ministerstvo dětí (Oranga Tamariki). Na začátku tohoto roku přišlo s dalším kritickým číslem. Jen v druhé půlce roku 2018 museli řešit více než 300 případů zanedbávání, emočního nebo sexuálního zneužívání a fyzického týrání dětí.

Vysoká čísla kritizuje i premiérka Jacinda Ardernová, která minulý rok založila speciální komisi pro vyšetření případů týrání dětí.

Ministerstvo zareagovalo na případ maorské dívky pro televizi CNN. V prohlášení tvrdí, že odebrání dítěte matce je úplně nejkrajnější situace, v jejímž případě je povinné soudní vyjádření.

Jeden ze soudců zabývající se touto problematikou Andrew Becroft prohlásil, že už bylo odebráno příliš mnoho maorských dětí.

Vzrůstající obavy z rasově motivovaných činů zvyšují čísla z minulého roku. Soudci totiž za rok 2018 určili 281 dětem, že mají být odebráni rodičům, z toho 71 % z nich byli Maořané nebo Pacifičtí ostrované. Maorové tvoří asi 15 % populace obyvatel Nového Zélandu, jako Pacifičtí ostrované se identifikuje 7,5 % obyvatel.

Více než 15 tisíc lidí podepsalo otevřený dopis, který apeluje na vládu, aby „přestala krást maorské děti”.

Reklama

Související témata:

Doporučované