Hlavní obsah

Úřady obstavily kvůli dotacím exsenátorovi Novákovi majetek

Večerní zprávy, 17. 5. 2017.

 

Reklama

Rozsáhlá kauza, v níž se vyšetřuje organizovaná manipulace s evropskými dotacemi, má další pokračování.

Článek

Bývalý senátor ODS Alexandr Novák čeká v německé vazbě, jestli bude vydán kvůli trestnímu stíhání do Čech. Tuzemští žalobci však ještě před rozhodnutím sáhli vlivnému severočeskému podnikateli na majetek.

Jak zjistil Seznam, vrchní státní zastupitelství Novákovi zajistilo desítky pozemků v Ústeckém kraji. Žalobci tento krok udělali poté, co na začátku května Nováka obvinili v rozsáhlé dotační kauze na severozápadě Čech.

Výčet majetku, na kterém je teď policejní plomba, zabírá několik stran. Kromě luk a polí se jedná také o dva hotely v Chomutově nebo zahradu kolem rodinného domu. Na ten samotný vyšetřovatelé nedosáhli, protože je napsaný na Novákovu manželku Evu.

Kromě pozemků nechali vyšetřovatelé bývalému senátorovi ODS zmrazit i šest jeho osobních bankovních účtů. A chtějí z nich získat jeho úspory až do výše 15 milionů korun.

Podobně vyšetřovatelé postupovali proti dalším z celkem 24 obviněných v kauze, ale některým pak museli majetek opět uvolnit.

Alexandra Nováka česká policie obvinila v rozsáhlé kauze ROP Severozápad z pěti trestných činů. Jde o poškození finančních zájmů Evropské unie, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Dále se podle obvinění jako organizátor podílel na zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Ve čtvrtek bude mít dotační kauza na severozápadě Čech další pokračování. Imunitní a mandátový výbor Sněmovny bude jednat o tom, zda vydá kvůli dotacím k trestnímu stíhání dva poslance - Josefa Novotného zvoleného za ČSSD a komunistu Jaroslava Borku.

Celkem už bylo v kauze ROP Severozápad obviněno 24 lidí.

Reklama

Doporučované