Hlavní obsah

Úřady uvalily vazbu na střelce od mešity v Bayonne

Foto: AP

Prezident Emmanuel Macron ohavný útok odsoudil. „Republika nikdy nebude tolerovat nenávist.“

Reklama

Francouzské úřady dnes vzaly do vazby čtyřiaosmdesátiletého muže, který v pondělí před mešitou v Bayonne na jihozápadě Francie postřelil dva lidi a vážně je zranil. Podle agentury AFP to oznámila místní prokuratura. Muž, který tvrdil, že se tak chtěl pomstít za dubnový požár pařížské katedrály Notre-Dame, byl obviněn mimo jiné z pokusu o vraždu. Hrozí mu doživotí.

Článek

Prokuratura krátce předtím uvedla, že podle závěrů psychiatrického vyšetření měl muž při svém činu částečně snížené rozpoznávací schopnosti.

Bývalý voják a amatérský sochař Claude Sinké v pondělí střílel před mešitou a těžce zranil dva muže ve věku 74 a 78 let, kteří ho překvapili při pokusu založit požár u vchodu do svatostánku. První oběť podle vyšetřovatelů seděla před mešitou na židli, druhá ve svém voze. Policie pachatele zadržela krátce nato v jeho domě.

K pokusu o založení požáru se Sinké přiznal, odmítl ale, že chtěl někoho zabít. Muž je přesvědčen, že požár Notre-Dame mají na svědomí muslimové.

Střelec se v minulosti politicky angažoval u krajní pravice a ve svém regionu vzbuzoval pozornost rasistickými projevy. V roce 2015 kandidoval v regionálních volbách za krajně pravicovou Národní frontu (FN), ale podle europoslance za následnické Národní sdružení (RN) Jordana Bardelly byl ještě v témže roce ze strany vyloučen.

Světoznámou pařížskou katedrálu Notre-Dame v polovině dubna těžce poničily plameny. Příčina požáru je sice nejasná, ale vyšetřovatelé už vyloučili možnost trestného činu. Požár podle nich pravděpodobně vznikl buď v důsledku závady v elektroinstalaci, nebo od nedostatečně zamáčknutého nedopalku.

Reklama

Doporučované