Hlavní obsah

Úřady zkoumají Trumpova právníka. Giuliani měl zájmy na Ukrajině

Foto: Flickr.com, Gage Skidmore

Osobní právník Donalda Trumpa a bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani.

Reklama

Říkali mu „starosta Ameriky” a v diplomatických vodách platil za vyslance Donalda Trumpa, který plnil prezidentovy požadavky. Po třech letech, kdy advokát Rudy Giuliani stál po boku prezidenta, se nad ním ale stahují mračna.

Článek

Objevily se zprávy o tom, že si bývalý starosta New Yorku plnil i vlastní kapsy. Nejčerstvější informace o tom ve středu přinesly americké deníky The New York Times a The Washington Post.

Média Giulianiho vykreslila jako muže, který těžil z blízkého vztahu s americkým prezidentem. Na Ukrajině měl uzavírat lukrativní obchody, jimiž posiloval vliv své firmy Giuliani Partners i vlastní jmění, napsala americká CNN.

Giulianiho vazby na Ukrajinu teď zkoumají i federální prokurátoři z New Yorku. CNN například informovala o advokátově napojení na ukrajinského oligarchu Dmitrije Firtaše, o němž ale dříve říkal, že s ním nemá nic společného.

Od Giulianiho, kterého sledují média i úřady, se najednou distancuje i jeho věrný společník, prezident Trump. V úterý řekl konzervativnímu moderátorovi Billu O’Reillymu, že nevěděl, co bývalý starosta New Yorku na Ukrajině vlastně dělal.

O’Reilly se Trumpa několikrát přímo zeptal, jestli svého osobního právníka poslal na Ukrajinu. „Ne,” odpověděl prezident podle americké CNN. „Ne, nenařídil jsem mu to. Ale on je bojovník. Rudy je bojovník,” uvedl. A dodal, že Giuliani měl vlastní zájmy na Ukrajině po mnoho let a že „Rudy” zastupuje i jiné lidi.

V editovaném přepisu červencového telefonátu Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se ale píše něco jiného. „Pan Giuliani Vám zavolá,” řekl šéf Bílého domu Zelenskému. „Rudy ví dobře, co se děje,” uvedl také.

Foto: Marc Nozell

Joe Biden, jeden z demokratických prezidentských kandidátů a bývalý viceprezident Spojených států.

Trumpova odpověď moderátorovi přímo odporuje i výpovědím, které zatím padly při vyšetřování Trumpa a jeho vlivu na ukrajinského prezidenta. Na toho měl tlačit s tím, aby Ukrajina vyšetřovala politického rivala, demokrata Joea Bidena, a jeho syna.

Gordon Sondland, americký velvyslanec při EU, například uvedl, že Giuliani představoval základní kámen pro Trumpovu politiku na Ukrajině. „Ministr Perry, velvyslanec Volker a já jsme pracovali s panem Rudym Giulianim na záležitostech na Ukrajině, což bylo přímé nařízení ze strany prezidenta Spojených států,” uvedl Sondland minulý týden při veřejném slyšení v rámci impeachmentu prezidenta.

Foto: Reuters

Gordon Sondland, americký velvyslanec při EU.

„S Giulianim jsme pracovat nechtěli. Ale museli jsme se s tím jednoduše smířit. Věděli jsme, že kdybychom s ním odmítli spolupracovat, ztratili bychom tu velmi důležitou příležitost stmelit Spojené státy a Ukrajinu. Proto jsme následovali prezidentovy příkazy,” dodal Sondland při výslechu před sněmovním výborem pro kontrolu zpravodajských služeb.

Reklama

Doporučované