Hlavní obsah

Rakouská opozice žádá po zátahu Kurzovu hlavu. Kancléř rezignovat odmítá

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Kurz aktuálně čelí zřejmě největší aféře své politické kariéry.

Reklama

aktualizováno •

Rakouský kancléř Sebastian Kurz je odhodlaný zůstat ve své funkci navzdory tomu, že čelí vyšetřování kvůli korupci. Policisté kvůli tomu ve středu zasahovali v sídle jeho strany i na úřadu vlády.

Článek

Přirozeně zůstanu kancléřem, vinu odmítám, a pokud jsou obvinění pravdivá, mohou za ně ostatní. Takto rakouský kancléř Sebastian Kurz a zároveň předseda lidovecké ÖVP ve středu večer v programu ZiB2 rakouské televize ORF vysvětloval policejní zátah. Policie prohledala mimo jiné sídlo ÖVP a také kancléřství. Po razii státní zástupci obvinili deset lidí, včetně Kurzových blízkých spolupracovníků a také přímo kancléře, kterého viní z úplatkářství a zneužití důvěry.

Uražený kancléř se hájí

Deník Der Standard podotýká, že Kurz ve středu večer reagoval na dotazy moderátora Martina Thüra rozhořčeně a „téměř uraženě“ a opakovaně se odvolával na presumpci neviny. Rakouský kancléř opakoval, že v roce 2016, kdy mělo ke korupci dojít, nebyl ani předsedou ÖVP ani předsedou vlády, ale ministrem zahraničí.

Důvodem zásahu je podezření spojené s platbami ze státních peněz za průzkumy preferencí přikrášlené ve prospěch Kurze. K falšování mělo docházet od roku 2016, kdy tehdejší ministr Kurz už usilovat o politický postup.

O co v Kurzově kauze jde?

Průzkumy měly vzbuzovat dojem, že si ÖVP vede za působení tehdejšího předsedy Reinholda Mitterlehnera špatně a že pod vedením Kurze může svoji pozici vylepšit. Později v roce 2017, když už byl Kurz v čele strany, měly průzkumy vylepšovat pozici lidovců vůči politické konkurenci, a to v době před říjnovými parlamentními volbami.

„Cinknuté“ průzkumy měly vycházet v bulvárním deníku Österreich. Šlo také o „mediální spolupráci“ v podobě reklam za zhruba 1,3 milionu eur ze státních peněz, což mělo umožňovat ovlivnit obsah publikovaných zpráv. Mediální skupina Österreich, která bulvární list vydává, obvinění odmítá.

Otázek je kolem kauzy a Kurzova podílu na ní spousta. Nejde navíc o první kancléřovu aféru. Na svém kontě má Kurz už například podezření z toho, že lhal před parlamentním vyšetřovacím výborem. Koalice lidovců a Zelených, která nastoupila loni na začátku roku, zatím všechny Kurzovy kauzy ustála. Po středeční razii se ale nad její budoucností vznášejí otazníky.

Pokárání od prezidenta Van der Bellena

Lidovci totiž v první reakci na policejní domovní prohlídky uvedli, že středeční zásah je „politická inscenace s cílem vyvolat poprask“. Pokračují tak v rétorice o státních zástupcích a soudech nakloněných opozici, se kterou už začali dříve. Zelení jejich kritiku soudnictví odmítli.

Předseda strany a vicekancléř Werner Kogler chce o situaci jednat s předsedy poslaneckých klubů všech parlamentních stran. Ve svém čtvrtečním prohlášení navíc „zpochybnil schopnost Kurze vykonávat úřad kancléře“. „První dojem je zdrcující, pokud se to potvrdí,“ řekl Kogler v rozhovoru pro Der Standard.

Kogler se ve čtvrtek kvůli kauze sešel s prezidentem Alexandrem Van der Bellenem. Hlava státu už ve středu zkritizovala lidovce za jejich výroky na adresu prokuratury. Prezident mluvil i s opozičními stranami a také s kancléřem.

Kurz před jednání s Van der Bellenem zopakoval důležitost presumpce neviny a oznámil, že se bude v kauze bránit všemi dostupnými ústavními a demokratickými prostředky. Politik také řekl, že je připravený dál vládnout se Zelenými.

Kurzův vynucený odchod nebo další volby?

Vyloučený není ani scénář, ve kterém Zelení podmíní pokračování vládní koalice koncem Kurze ve funkci a výměnou kancléře. K rezignaci vyzývají šéfa vlády opoziční strany, které chtějí v parlamentu příští úterý vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

„Tyrkysový domeček z karet se hroutí,“ řekl sociálnědemokratický politik Christian Deutsch v narážce na stranickou barvu lidovců. Koalice lidovců a Zelených má v parlamentu většinu díky převaze šesti hlasů nad opozicí. Mládežnické organizace sociálních demokratů na čtvrteční večer svolaly demonstraci před úřad vlády.

Nahrávka z ostrova Ibiza

Velké politické aféry nejsou v Rakousku v posledních letech ničím výjimečným. Zatím největší kauzou tamní politiky byla tzv. Ibizagate někdejšího vicekancléře a předsedy populistických Svobodných Heinze-Christiana Stracheho.

Na nahrávce z ostrova Ibiza hovoří Strache otevřeně o korupčním jednání. Zmiňuje se například o nelegálním financování strany a nabízí údajné příbuzné jednoho z ruských oligarchů zajištění státních zakázek výměnou za protislužby.

Kvůli aféře z Ibizy se nakonec rozpadla Kurzova první koaliční vláda, kterou vystřídala úřednická vláda. Předčasné volby v září 2019 znovu vyhráli lidovci, kteří po složitých jednáních uzavřeli v lednu 2020 koalici se Zelenými.

Reklama

Související témata:

Doporučované