Hlavní obsah

Urážka lidstva, kterou nelze tolerovat, pustil se Trump do Asada za chemický útok v Sýrii

Trump o Sýrii.

 

Reklama

Americký prezident také uvedl, že má v plánu na útok zareagovat. Jakým způsobem, už ale neřekl.

Článek

Úterní chemický útok v syrské provincii Idlib, při kterém zemřelo nejméně 73 lidí, ostře zkritizoval americký prezident Donald Trump.

Na tiskové konferenci v Bílém domě mimo jiné prohlásil: „Chemický útok v Sýrii byl otřesný. Proti nevinným lidem, ženám, malým dětem. Dokonce i novorozencům. Jejich smrt byla urážkou lidstva.”

Podle Trumpa bylo útokem „překročeno mnoho hranic". Svůj postoj k syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi a k Sýrii obecně prý americký prezident hodně změnil. „Tyto ohavné činy Asadova režimu nelze tolerovat," prohlásil Trump s tím, že by USA měly začít jednat.

Na otázku novinářů, jak přesně má v plánu zareagovat, odpověděl: „Uvidíte.”

Svědectví Syřanů zasažených plynem.

Velvyslankyně USA v OSN Nikki Haleyová ještě před Trumpovou tiskovou konferencí upozornila, že se USA mohou odhodlat kvůli incidentu k jednostranné akci, pokud s tím OSN nic neudělá.

„Když OSN stále selhává ve své povinnosti jednat kolektivně, nastávají časy v existenci států, kdy jsou nuceny podniknout svou vlastní akci," prohlásila Haleyová na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se případem zabývá.

Zároveň ostře kritizovala Rusko, že nedokáže krotit svého syrského spojence. „Kolik dětí ještě bude muset zemřít, než se Rusko začne zajímat?" prohlásila diplomatka.

Podle hromadících se svědectví z místa tragédie je za útok odpovědné syrské vojenské letectvo. Podle zdroje citovaného agenturou Reuters shodil syrský letoun čtyři bomby - tři konvenční, které vybuchly běžným způsobem, a jednu, jež hlučně neexplodovala. Nad místem dopadu se ale vytvořil sloup bílého dýmu.

Rusko naopak tvrdí, že za útok může exploze skladu chemikálií drženého rebely.

Sýrii zasáhl letecký útok.

Reklama

Doporučované