Hlavní obsah

Video: Urážka veřejných činitelů. Může se u nás kritizovat prezident? A v Rusku?

Urážka veřejného činitele.Video: Tomáš Pacovský

 

Reklama

Rusko loni přijalo zákon, který trestá urážení státní moci na internetu. Za urážku veřejného činitele hrozí až 15denní vězení. Poprvé byl zákon použit v případě urážky ruského prezidenta Vladimira Putina. Pětice webů v ruském městě Jaroslavl dostala pokutu a musela smazat svůj článek. Ten obsahoval fotku domu s nápisem „Putin je homosexuál“. Opozice zákon kritizuje. Bojí se, že by se mohla trestat i satira nebo vtipy na adresu Vladimira Putina. Jak jsou na tom evropské země nebo Česko? Podívejte se na video.

Článek

Jak si na tom stojí evropské země?

Asi v polovině členských zemí Evropské unie za hanobení hlavy státu hrozí vězení, případně pokuta. Ta se třeba ve Francii může vyšplhat až na milion korun. Některé země postihují také urážku hlavy cizího státu. Polský soud udělil pokutu vydavateli satirického časopisu. Terčem jeho vtipu byl vysoký věk papeže a hlavy vatikánského státu Jana Pavla II. V polovině unijních států se může člověk dostat do problémů mimo jiné za urážku státního úředníka, tedy třeba ministra nebo soudce. Výklad se ale stát od státu liší.

Jak je tomu ve světě?

Tresty za urážku hlavy státu jsou častější zejména na východ od nás. Sankce jsou přísnější než v Evropě. V Íránu vás za urážku hlavy státu čeká 74 ran bičem. V Saúdské Arábii vás za urážku krále prohlásí za teroristu. V Kuvajtu byl místní aktivista po sérii kritických komentářů na Twitteru odsouzen k pěti letům vězení a permanentnímu exilu.

A jaká je situace v Česku?

U nás se můžete dopustit přestupku za urážku státního úředníka, například sociální pracovnice nebo policisty. Pokuta vás může přijít až na 10 000 korun. Pokud jde o prezidenta, na takový zákon česká historie pamatuje. Po rozpadu Československa byl ale zrušen. V roce 2016 se jej skupina poslanců v čele s komunistou Zdeňkem Ondráčkem snažila obnovit. Za jeho porušení navrhovali až roční vězení. Zákon ale nakonec neprošel.

Reklama

Doporučované