Hlavní obsah

Určil 9 vítězů prezidentských voleb v USA. Svou metodu popsal v exkluzivním rozhovoru

Svět bez obalu: Historikovi Allanu Lichtmanovi se povedlo už devětkrát odhadnout, kdo vyhraje americké prezidentské volby. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal svou metodu.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Slavnému americkému historikovi a profesorovi American University ve Washingtonu Allanu Lichtmanovi se povedlo už devětkrát odhadnout, kdo vyhraje americké prezidentské volby. Jak je to možné?

Článek

Profesor Lichtman na to má metodu, kterou pojmenoval 13 klíčů a kterou vynalezl společně s ruským vědcem Vladimirem Keilis-Borokem, odborníkem na předpovídání zemětřesení.

O 13 klíčích (nebo též 13 podmínkách), podle nichž vítěze určuje, napsal známý profesor i knihu. V té uvádí, že pokud ze 13 podmínek jich v dané chvíli 5 nebo méně není pravdivých, vyhrává kandidát vládnoucí strany. Ovšem pokud jich je nepravdivých více než 5, pak vyhrává kandidát vyzyvatelské politické strany.

Ilustrovat se dá metoda snadno na zvolení republikánského kandidáta Donalda Trumpa před čtyřmi roky. V Bílém domě vystřídal demokrata Baracka Obamu.

Trump tehdy zastupoval „vyzyvatelskou“ stranu, takže nepravdivých muselo být více než 5 Lichtmanových podmínek/klíčů. Které? Klíč číslo 1: demokraté si nevedli dobře ve volbách v polovině prezidentského mandátu. Klíč číslo 3: dosavadní prezident Barack Obama už nemohl znovu kandidovat. Klíč číslo 6: demokratům sebral ve volbách 4,5 % nezávislý kandidát. Klíč číslo 7: Obama neuspěl s nějakou výraznou politickou změnou. Započítat se dá i klíč číslo 11: nedosáhl žádného velkého mezinárodního úspěchu. A nakonec také klíč číslo 12: Hillary Clintonová nebyla charismatickou kandidátkou strany dosluhujícího prezidenta.

„Naše tajemství je, že jsme uchopili americké prezidentské volby nikoli jako souboj republikánů s demokraty, nebo liberálů proti konzervativcům – uvědomte si, že to byl rok 1981 – Carter proti Reaganovi, ale na geofyzikální termíny, jako je například stabilita. Takže strana, která drží Bílý dům, se v něm udrží, anebo dojde k zemětřesení a ona ho opustí,“ popisuje v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy Allan Lichtman.

Tímto způsobem se oba profesoři podívali na všechny americké prezidentské volby od roku 1860 do roku 1980 s tím, že použili Lichtmanovu teorii, podle níž jsou prezidentské volby v zásadě vždy rozhodnutím buď pro, nebo proti straně, která drží Bílý dům.

„Vytvořili jsme 13 klíčových otázek – nebo 13 klíčů – na které když si před volbami odpovíte, tak zjistíte, jak si vedla strana, jejíž prezident v Bílém domě úřadoval. A dospěli jsme k jednoduchém závěru: Když jich 6 a více je špatně, tak strana, která drží Bílý dům, prohraje. Pokud tomu tak není, vyhraje. Takže zapomeňte na průzkumy veřejného mínění, zapomeňte na konvenční analýzy a podívejte se na to pohledem 13 bodů, které ukazují, jak dobře vládne úřadující prezident a jeho politická strana.“

Ve fotogalerii: Perné dny Donalda Trumpa

+9

Jaké jsou šance Donalda Trumpa?

V květnovém rozhovoru pro CNN Allan Lichtman předpověděl, že pokud demokraté nezažalují prezidenta Donalda Trumpa, je téměř jisté, že své křeslo v podzimních prezidentských volbách obhájí.

Platí tato neoficiální prognóza i po neúspěšném pokusu o impeachment? „Nemám v tuto chvíli žádnou předpověď. Ale stále platí, že je potřeba šesti klíčů, aby strana, která drží Bílý dům, neuspěla. Tehdy jsem v rozhovoru jen upozornil, že bez toho, aby byl zahájen proces impeachmentu, nebude dosaženo šesti klíčů.“

Z propočtů profesora Lichtmana vychází, že republikáni s prezidentem Trumpem mají až 5 klíčů nepravdivých. „Ale je tu ještě velmi mnoho faktorů/klíčů, které mohou situaci do listopadových voleb změnit. A ke změnám dochází za vlády Donalda Trumpa permanentně. Věci se mohou zcela změnit ze dne na den. Takže v tuto chvíli je moje předpověď tato: Volby jsou příliš vyrovnané na to, abych zveřejnil definitivní předpověď,“ směje se Lichtman.

13. klíčových otázek,

podle kterých profesor Allan Lichtman předpovídá vítěze amerických prezidentských voleb:

1. Stranický mandát

V polovině mandátu získá strana prezidenta v úřadu více křesel v Kongresu, než kolik jich dostala v předešlých volbách (které proběhly v polovině předchozího mandátu).

2. Stranický souboj

Neexistuje žádný stranický protikandidát vůči úřadujícímu prezidentovi.

3. Držení prezidentského úřadu

Kandidát vládnoucí strany je úřadujícím prezidentem.

4. Třetí strana

Neexistuje žádný významný kandidát z třetí strany nebo nezávislý kandidát.

5. Krátkodobý ekonomický výhled

Ekonomika není během voleb v recesi.

6. Dlouhodobý ekonomický výhled

Reálný ekonomický růst na jednoho obyvatele během termínu voleb se rovná nebo překračuje růst, ke kterému došlo v předchozích dvou termínech.

7. Změna politiky

Administrativa úřadujícího prezidenta provedla zásadní změny v domácí politice.

8. Sociální nespokojenost

Během volebního období současného prezidenta nedošlo k žádné dlouhotrvající sociální nespokojenosti.

9. Skandál

Úřadující administrativa se nezkompromitovala významným skandálem.

10. Mezinárodní nebo vojenské pochybení

Úřadující administrativa se nedopustila významné chyby v mezinárodní politice nebo ve válečné strategii.

11. Mezinárodní nebo vojenský úspěch

Úřadující administrativa dosáhla významného úspěchu v mezinárodní politice nebo ve válečné strategii.

12. Charisma úřadujícího prezidenta

Prezidentský kandidát vládnoucí politické strany je charismatický nebo jde o národního hrdinu.

13. Charisma vyzyvatele

Kandidát vyzyvatelské strany není charismatický nebo nejde o národního hrdinu.

Reklama

Doporučované