Hlavní obsah

Úřednická vláda by to teď v krizi měla snazší, připouští šéf KSČM

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Spekulace, že v čele úřednické vlády by měl být šéf ČEZ Daniel Beneš, jsem slyšel. Šíří se to jako informace a já nevím, odkud to pochází.“

Reklama

Komunistům, na nichž visí důvěra Babišovy vlády, dochází trpělivost. Šéf KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že nemusí podpořit státní rozpočet a že „nepolitická“ vláda by to teď měla snazší.

Článek

Jak Seznam Zprávy v pátek ráno informovaly, objevují se informace o plánu, že by vláda Andreje Babiše nedokončila řádné volební období. Iniciativy se chopil prezident Miloš Zeman. S nabídkou stát v čele úřednické vlády byl podle informací redakce osloven generální ředitel mocné polostátní společnosti ČEZ Daniel Beneš, který je dlouholetým kamarádem a zároveň chráněncem prezidenta Zemana.

Do plánu na vznik úřednické vlády má být podle informací Seznam Zpráv zapojen i šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něj ale vše závisí na premiérovi Andreji Babišovi. „Pan prezident by v případě, že by pan předseda vlády byl k takovému kroku připraven, jistě našel variantu, jak to udělat,“ prohlásil Filip k informacím o úřednické vládě.

KSČM požaduje snížení armádního rozpočtu o deset miliard korun. Je to nepřekročitelná podmínka, jinak nepodpoříte v závěrečném hlasování státní rozpočet?

To je podmínka zásadní. Hledáme možnosti, jak by se zvýšila vládní rozpočtová rezerva, protože nevíme, jestli bude třetí vlna. Jak se to bude vyvíjet, jaké budou potřeby. A vzhledem k tomu, že armádní nákup znamená dodávky v roce 2022 a 2023, tak nevidíme žádný důvod k tomu, abychom museli zrovna zahraničním dodavatelům platit dopředu.

Takže když vám vláda nevyhoví, tak státní rozpočet nepodpoříte?

Ale to jsme vládě řekli.

A co vám na to řekl Andrej Babiš?

Zatím řekl, že bude vyjednávat i s jinými subjekty. To je samozřejmě jeho právo, a dokonce si myslím, že i jeho povinnost, aby to vyjednával s ostatními subjekty. On je předseda vlády a my jsme se zavázali pouze jednorázově vládu podpořit a tolerovat ji za určitých podmínek.

Nedochází vám s Babišovým kabinetem trpělivost? Jak dlouho jste ochotni vládu tolerovat?

Tak to je otázka sice správná, ale to má i tu druhou stranu mince. Jestli to máme být my, kdo případným vypovězením toleranční dohody způsobí nebo nezpůsobí chaos. Protože zatím ty ostatní politické strany jsou v opozici za každou cenu, a to i za cenu úplně nesmyslných návrhů, které tady jsou.

A neříkáte si to jinak: Proč vlastně máme podporovat někoho, kdo nám jen dál a dál bere další voliče?

To je samozřejmě otázka zásadní. My jsme se zavázali k určité odpovědnosti, ale samozřejmě můžeme za určitých podmínek – a to ta dohoda o toleranci obsahuje – tu dohodu vypovědět. Takový krok můžeme samozřejmě udělat.

Na to se právě ptám, jestli ho uděláte? Váš poslanec Jiří Dolejš hned po debaklu v krajských volbách řekl, že by se tím KSČM měla po Novém roce rozhodnout, jestli dál Babiše držet.

Takové rozhodnutí může souviset s rozpočtem, to jsme řekli docela jasně. Protože to je vlastně ten krok, který umožňuje rozhodnutí každý rok v té dohodě o toleranci. My samozřejmě nevidíme žádný důvod pokračovat v dohodě v případě, že by se neplnily naše podmínky. A nejsme žádní podvodníci, kteří by brali své slovo zpět.

Myslíte si, že by v této bezprecedentní situaci, kterou vládě nikdo určitě nezávidí, byla lepší ideální úřednická vláda?

To se zeptejte pana předsedy vlády. Je fakt, že politická vláda v této situaci, kterou Česká republika nemohla za dobu své existence zažít, to má těžké. A takové vládě, která by nebyla postavena na výsledku voleb, by se samozřejmě dělalo asi snáz než vládě politické.

Prezident Zeman, s nímž jste často v kontaktu, by si úřednickou vládu přál, ne?

To nezávisí ale na panu prezidentovi, to závisí spíš na panu předsedovi vlády. Pan prezident by v případě, že by pan předseda vlády byl k takovému kroku připraven, jistě našel variantu, jak to udělat.

Přemlouvá prezident premiéra Babiše, aby to udělal – třeba s tím, aby si vzal oddechový čas?

To nevím.

Jedna ze spekulací říká, že prezident Zeman za úřednického premiéra chce šéfa ČEZ Daniela Beneše. A vy jste se s ním kvůli tomu jako hradní emisar sešel.

S panem ředitelem Benešem se scházím pravidelně. Zaprvé mám jako Českobudějovičák za zády Temelín a zrovna se dokončuje dostavba parovodu z Temelína do Českých Budějovic. A zadruhé – nakonec jsem to byl já, kdo tady organizoval ve středu podpisy na mimořádnou schůzi ke stavbě nového bloku v Dukovanech. Takže ty důvody byly opravdu jiné, než se tady možná někde traduje…

A bavili jste se o tom, že by měl být úřednickým premiérem nějaké přechodné vlády?

To jsem slyšel, ale ne od něj. Šíří se to jako informace a já nevím, odkud to pochází.

Kde soudruzi udělali chybu

Vy chcete po 15 letech skončit v čele KSČM. Volební výsledky vaší strany padají a teď jí hrozí, že po příštích volbách zmizí ze Sněmovny. Slovy klasika: Kde soudruzi udělali chybu?

V pořádku, to je správná otázka. Dosáhli jsme dobrých výsledků, třeba v roce 2012 jsme získali absolutně nejvyšší počet krajských zastupitelů. Po sněmovních volbách v roce 2013, což byl druhý nejlepší výsledek. Takže já myslím, že ten směr, který tomu dávalo vedení, v jehož čele jsem stál, měl ty výsledky pozitivní.

To už je minulost.

To, že se to pak nedařilo od roku 2016, je evidentní. Prostě ten politický směr, který jsme prosazovali, pravděpodobně neodpovídá současné potřebě. Je to otázka i krize tradičních politických stran, které jsou nahrazovány hnutími. Je jenom otázka, kdy se lidé vrátí k tradiční politické straně, která jim zajišťuje delší výhled. A ne žití ze dne na den jako některé politické strany na jedno použití nebo politická hnutí, která vznikají a zanikají a nesou krátkou odpovědnost.

Myslíte tím hnutí ANO, jež držíte u vlády?

Myslím to obecně, protože u nás od 90. let byly opravdu strany na jedno použití. Vždycky na jedno volební použití a pak zanikly. A jestli šlo o ODA, Unii svobody, Věci veřejné, prostě vždycky zanikly a nenesly tu odpovědnost a lidé byli roztrpčení. Ale pokaždé chtěli dát šanci někomu novému, to tady existovalo, protože pořád tady existoval silný trend pomlouvat tradiční strany. Nakonec to vede k tomu, že se řeší pouze krátkodobé věci, nikoliv strategické. A to samozřejmě je dobré v době klidu, a nikoliv v době takové krize, jaká nás čeká teď.

Cítíte za ten úpadek KSČM jako předseda osobní zodpovědnost? Že jste se třeba stal takovým kabinetním politikem, který tady žije v malostranských palácích a nemá šanci oslovit tradiční komunistické voliče?

To samozřejmě o mně může někdo tvrdit. Ale já opravdu, a to všichni vědí, každé pondělí během poslaneckého dne jsem v Českých Budějovicích a s lidmi komunikuji. Jezdím na poslanecké dny a netroufnu si trávit čas tady nebo na ústředním výboru strany, protože vidím, že kontakt s lidmi je nejpodstatnější pro politika, protože to zpětné zrcadlo nenajdete nikde jinde. Nenajdete ho v komentářích žádného média.

Takže vy si nepřipouštíte žádné chyby?

Ale ano, samozřejmě, proto jsem dal svou funkci k dispozici. Ptal jsem se, kde jsme udělali chybu, a začínal jsem u sebe. A třeba jsem zjistil, že řadu věcí raději udělám sám, než abych je někomu svěřil. Ale nejsem člověk, který utíká od odpovědnosti. Budu funkci předsedy vykonávat do doby, kdy naše stranické orgány, které dnes nemohou z epidemických důvodů zasedat, budou moci situaci změnit.

Reklama

Doporučované