Hlavní obsah

Úředník, bez něhož to nejde, šel na nemocenskou. A nejhůře obsazené ministerstvo má problém

Nejhůře personálně obsazené ministerstvo v Česku má problémy.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Státní tajemník odešel na nemocenskou po jednom sporu. Došlo k tomu v době, kdy se třeba hledá nový šéf po ředitelce nemocnice s vazbami na lidi z okolí prezidenta.

Článek

Nejhůře personálně obsazené ministerstvo v Česku má další problém.

Úřad, který vede ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, je již několik dní bez státního tajemníka Ivo Benedy. Ten odešel na nemocenskou po jednom sporu.

Došlo k tomu právě v době, kdy Ministerstvo zdravotnictví hledá třeba nového šéfa Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo ředitele pražské Nemocnice Na Bulovce.

Jenže bez státního tajemníka je právě přijímaní nových zaměstnanců komplikovanější.

„Ministerstvo zdravotnictví momentálně bojuje s velkým personálním podstavem. To znamená, že v případě dlouhodobé absence státního tajemníka bychom to vnímali jako závažný problém,“ řekla Seznamu mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Úřad přitom nyní nehledá nové lidi jen na ministerstvo. Vybírá se také náhrada za bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Tu ministr Vojtěch odvolal před několika dny.

Důvodem byly také její vazby na lobbisty nebo na lidi z okolí prezidenta Miloše Zemana.

Bez státního tajemníka je právě výběr nových úředníků nebo jmenování náměstků ministra komplikovanější. Může to za něj udělat jen tzv. superúředník. Tedy náměstek ministra vnitra Josef Postránecký.

Ten potvrzuje, že je role tajemníka klíčová. „Je podle zákona o státní službě nejvyšším úředníkem na ministerstvech a Úřadu vlády,“ prohlásil Postránecký.

Není to přitom poprvé, co tajemník na Ministerstvu zdravotnictví dlouhodobě onemocněl. Jak dlouho bude nemocný teď, na ministerstvu nevědí. Televize Seznam se Benedovi nedovolala.

Reklama

Doporučované