Hlavní obsah

Úředník Kušnierz má před výslechem. Ale bude mluvit, když dostal sedm let?

Petra Kušnierze čeká další výslech na policii.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Vrchní soud vynesl pravomocný verdikt za manipulaci při rozdělování evropských dotací.

Článek

Bývalý ředitel dotačního úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz sice pomohl policistům rozkrýt stamilionové manipulace s evropskými dotacemi, ale s tím, co za to od justice dostal, příliš spokojen není.

Ve středu mu v odvolacím řízení senát vrchního soudu potvrdil trest sedmi let za podíl na podvodech, které se v minulých letech děly při rozdělování dotací z Evropské unie. A i když soudce vysvětlil, že u původního trestu zůstal jenom právě proto, že obžalovaný bývalý úředník s vyšetřovateli spolupracoval, Kušnierze to v nespokojenosti nepřesvědčilo.

Na otázky novinářů neodpověděl, vzal si velkou cestovní tašku a ze soudní budovy odešel.

Video: Petr Kušnierz - oběť, nebo pachatel?

Příběh úředníka Kušnierze.Video: Anita Baselová, Radek Nohl

Díky Kušnierzovi se policisté dostali k velkým rybám velkého dotačního případu a mohli obvinit někdejší nejvyšší regionální politiky a nejvlivnější podnikatele. Důkazy, jak se s dotacemi podvádělo, předal úřadům výměnou za to, že neskončí ve vězení.

Není proto jisté, jak se zachová příští týden, kdy je naplánován jeho další výslech na policii.  Bude i po středečním verdiktu spolupracovat?

„To je otázka, která by měla být pokládána panu Kušnierzovi, soud svůj rozsudek odůvodnil, já k tomu nemám, co bych dodal,“ řekl žalobce Tomáš Minx, který se při odvolacím řízení za obžalovaného úředníka přimlouval a žádal pro něho nižší trest.

Petr Kušnierz si již ve vězení odseděl část z pětiletého trestu za braní úplatků. Za ně žadatelům sliboval, že dostanou dotace z Evropské unie. Teď by se měl do vězení po dvou a půl letech vrátit a odpykat si zbytek trestu.

Reklama

Doporučované