Hlavní obsah

Úroda hnije. Farmy v Británii přišly kvůli brexitu o desetinu sběračů

Tuny úrody na britských farmách hnijí, brigádníci z EU tam nechtějí kvůli brexitu.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Obavy z neřízeného brexitu bez dohody se začínají mimo jiné projevovat i hnijícím ovocem a zeleninou. Sezónním brigádníkům ze zemí Evropské unie, o které se britské zemědělství podstatně opírá, se do Velké Británie přestává chtít za prací jezdit.

Článek

Zdlouhavé kontroly na hranicích, drahá elektřina, nedostatek léků, ale i čerstvých potravin. To jsou budoucí možné problémy, kterým by podle krizových plánů mohla Velká Británie čelit při odchodu z EU bez dohody.

Teď se k výčtu potíží může přidat další položka. Server ITV News upozornil, že zemi už od začátku roku sužuje nedostatek sezónních brigádníků. A doplácí na to zemědělci. Není, kdo by sklízel úrodu.

Server přitom vycházel z čísel, která získal od Svazu farmářů v Anglii a Walesu (NFU). Vyplývá z nich, že mezi lednem a srpnem chybělo na farmách v Anglii a Walesu celkem 3602 brigádníků. To je až 10 procent veškeré sezónní pracovní síly.

Jenom v samotném srpnu chybělo farmářům 17,6 procenta obvyklých brigádníků a agentury, které jim pracovníky domlouvají, předpovídají dokonce až 60 procent pro říjen.

Co to znamená v praxi?

Reportéři z ITV News pobývali čtrnáct dní na ovocné farmě v anglickém Ledbury. A zjistili, že sklizeň byla jenom za toto období hubenější o 87 tisíc bedýnek malin. Ovoce neměl kdo sesbírat, a tak shnilo. Statku chybělo 100 sběračů. Většina brigádníků tam podle místních dojíždí z východní Evropy.

Farmáři viní z nedostatku pracovníků a promarněné úrody britskou vládu, která podle nich není schopna zajistit více zemědělských brigádníků i mimo Evropskou unii.

VB má pro pracovníky mimo EU limit

Vládní plán z loňského října udává, že zemědělci ve Velké Británii mohou zaměstnávat cizince i z jiných zemí než členských. A to na dobu maximálně šesti měsíců. Jejich celkový počet za toto období nesmí překročit 2500.

Zemědělská unie nyní volá po tom, aby se počty rapidně a rychle zvýšily.

Ministerstvo pro životní prostředí, potraviny a otázky venkova (DEFRA) uvedlo, že „obyvatelé EU mohou do Velké Británie přijíždět za prací v roce 2019 i 2020. A to nehledě na to, zda Britové dosáhnou dohody s Evropskou unií, nebo ne.”

„To zahrnuje i sezónní práce na farmách a obecně v potravinářství. Vládní plán není navržený tak, aby naplnil pohledávku po pracovnících v zahradnictví v plném rozsahu,” dodal mluvčí DEFRA. „Spíše se snažíme zlepšit přistěhovaleckou politiku tak, aby ve vrcholech sezóny pomohla nedostatek pracovníků vyvažovat.”

Reklama

Doporučované