Hlavní obsah

Úroky na vkladech se snižují. Začala ČSOB a Moneta, kdo bude další?

Foto: pixabay.com

Úročení vkladů se začíná snižovat. Zdaleka nevystačí na pokrytí inflace.

Reklama

ČSOB a Moneta snížily úrok na termínovaných vkladech. Equa bank a mBank naopak snížily úroky na hypotečních úvěrech. Ostatní banky prozatím situaci analyzují, ale málokdo přímo vylučuje snižování úročení vkladů.

Článek

Současná krize způsobená pandemií mění pravidla na celém světě a svými dopady se určitě podepíše i na bankovnictví. První tuzemské banky již mění výši svých úrokových sazeb. Některé banky snižují úroky na hypotékách, jiné mění úrokovou míru na vkladech klientů, ale většina zatím vyčkává a přehodnocuje své strategie.

Velká trojka

Největší česká banka podle bilanční sumy, ČSOB, změnila úrokovou sazbu na termínovaných vkladech s roční fixací z 1,4 procenta na pouhých 0,01 procenta. „Důvodem snížení sazby na ročním termínovaném vkladu byl výrazný pokles tržních sazeb, které jsou východiskem pro stanovování klientských sazeb. Tyto sazby částečně vycházejí ze sazeb ČNB, která je v minulém měsíci výrazně snížila, a z očekávání dalšího vývoje,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Takto nízký úrok se samozřejmě nedokáže vypořádat s inflačními tlaky, takže klientské vklady postupně ztrácejí na hodnotě. ČSOB proto v této situaci ruší standardní poplatek za předčasný výběr z termínovaného vkladu.

Další dvě banky z tzv. velké trojky, Komerční banka a Česká spořitelna, o změnách úrokových sazeb neuvažují. „Veškeré plánované změny úročení vkladu a úvěru jsme dočasně pozastavili, abychom byli schopni nyní i v následujících měsících pomoci především těm klientům, které postihla či postihne pandemie,“ říká pro Seznam Zprávy Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

„V tuto chvíli změnu úrokových sazeb nepřipravujeme,“ uvedl tiskový mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Zatím pouze analýzy

Moneta Money Bank podobně jako ČSOB snížila úrokovou sazbu na termínované vklady s vázaností na šest a více měsíců, ale na zaslané dotazy Seznam Zprávám prozatím neodpověděla.

Fio banka odmítla případné změny úrokových sazeb komentovat. Situaci okolo termínovaných vkladů prozatím monitoruje Air Bank, která se kromě kroků České národní banky soustředí také na opatření velkých bank, jak uvedla pro Seznam Zprávy tisková mluvčí Jana Kasová. Variantu snížení úrokových sazeb nevylučuje ani Raiffeisenbank, která čeká dle slov své mluvčí Petry Kopecké na reakci trhu.

Hypoteční úvěry a menší banky

Přestože ČSOB snížila svou úrokovou sazbu na termínované vklady, podobnou strategii nezvolila pro hypoteční úvěry. Naopak Equa bank před nedávnem oznámila snižování úroků i u hypoték.

„Reagujeme na nedávné snížení sazeb ze stran ČNB a tento pokles promítáme do sazeb pro naše klienty. Vzhledem ke stávající situaci očekáváme, že se v letošním roce budou lidé více než kdy jindy soustředit na zvelebování svých chalup a chat, proto věříme, že zájemci ocení nižší sazby hypotečních úvěrů,“ píše v tiskovém prohlášení Ondřej Hák, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Změnu na úrokových sazbách hypoték zavedla na konci minulého měsíce také mBank. Ani ona však nezavrhla myšlenku snižování termínovaných vkladů. „mBank pečlivě sleduje aktuální situaci na trhu úrokových sazeb pro depozita a je připravena okamžitě reagovat,“ řekl pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí mBank Štěpán Dlouhý.

Kroky České národní banky samozřejmě registrovaly i ostatní banky, ale situaci prozatím vyhodnocují jinak a o změnách sazeb v tuto chvíli neuvažují.

„ČNB se svými kroky pravděpodobně snaží zabránit velkému propadu zájmu o hypotéky, který napříč trhem nastává. Je však nutno vzít v potaz také výpadky příjmů dotčených skupin, proto také nevidíme, že by na bankovním trhu k nějakému masivnímu snižování úrokových sazeb hypoték docházelo,“ sdělila Seznam Zprávám Radka Černá, tisková mluvčí Sberbank.

Reklama

Doporučované