Hlavní obsah

Urologové usilují o zavedení plošného screeningu rakoviny prostaty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Čeští urologové usilují o zavedení plošného screeningu rakoviny prostaty, který by mohl zachytit toto onemocnění u mužů v časném stadiu, kdy je možné jej odstranit operací.

Článek

Jednání s ministerstvem podle nich přerušila pandemie covidu-19, nyní by se chtěli k debatě vrátit. Informovali o tom dnes ČTK. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

V Česku jsou pro pacienty od určitého věku zdarma dostupná preventivní vyšetření na rakovinu tlustého střeva a konečníku, děložního hrdla či zhoubného nádoru prsu. V zemích, v kterých zavedli plošné preventivní vyšetření rakoviny prostaty, se podle urologů snížila úmrtnost na tento karcinom až o pětinu. Lékaři v Česku každoročně objeví toto onemocnění asi u 8000 mužů, pětina z nich přichází v pokročilém stadiu. Nemoci v Česku ročně podlehne přibližně 1400 mužů. Podle expertů žije v Česku asi 60.000 mužů, kteří se s nádorem v nějaké fázi léčí nebo léčili.

V počtu nemocných je Česko v Evropě šesté. „Přestože jsou u nás čísla nemocných dlouhodobě vysoká, není bohužel prevence karcinomu prostaty součástí žádných preventivních prohlídek a programů,“ uvedl Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Ke zjištění, zda má muž nádor, se používá kombinace takzvaného PSA testu, který měří hladinu prostatického specifického antigenu v krvi, a vyšetření konečníku.

Plošný screening karcinomu prostaty podle Zachovala zavedli například ve Švýcarsku, Švédsku, Německu a Nizozemsku. Čísla podle něj ukazují, že se snaha o časné zachycení rakoviny vyplatí.

Odborníci neznají důvody, proč je počet případů rakoviny prostaty v ČR vysoký a dokonce mírně stoupá. Vliv má zřejmě delší doba dožití, životní styl a strava. Kdyby muži chodili na kontroly včas, bylo by možné podle odborníků snížit úmrtnost na tento typ nádoru. „Jakmile se nádor prostaty vyskytuje v rodině, doporučujeme chodit na pravidelné prohlídky od 40. roku věku. Pravděpodobnost onemocnění je v těchto případech totiž dvakrát vyšší. Ale i když ne, muži po padesátce by s návštěvou urologa rozhodně neměli váhat,“ řekl Zachoval. Asi 70 procent těchto nádorů podle něj sice roste pomalu, ale pokud už muži mají typické obtíže, může být na odstranění pozdě. To se podle urologa týká asi pětiny pacientů.

V časných stadiích urologové nádor operují, většinou roboticky nebo laparoskopicky. Díky tomu je možné se vyhnout nežádoucím efektům, jako je pooperační inkontinence nebo impotence. Při pokročilé fázi nemoci lékaři nasazují hormonální terapii.

Mezi obvyklé projevy rakoviny prostaty patří jakékoli změny při močení, tedy například slabý proud moči, častější nucení na toaletu, krev v moči, ale také bolestivá ejakulace nebo potíže s erekcí. Nádor se zpočátku nemusí vůbec projevovat, může v těle růst i deset let bez povšimnutí.

Reklama

Doporučované