Hlavní obsah

Urychlíme přechod na zelenou, slibuje šéf ropného gigantu

Foto: Shutterstock/siam.pukkato, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Royal Dutch Shell prohrála soud a musí urychlit snižování emisí uhlíku. Šéf firmy oznámil, že se proti verdiktu odvolá – a zároveň, že se výzvě postaví.

Článek

Ropný mamut Shell, který desítky let prosperoval z těžby ropy a dalších produktů podporujících globální změnu klimatu, oznámil, že do roku 2030 zelená rychleji než jeho konkurenti.

Jenže to nedělá dobrovolně, ale nutí ho k tomu soud. Ten na konci minulého měsíce rozhodl, že tovární plány na ozelenění provozu jsou moc pomalé, a vynutil si jejich navýšení. Proti tomu se chce vedení firmy odvolat, ale zároveň šéf společnosti Ben van Beurden avizoval „odhodlání postavit se výzvě“.

„Podnikneme odvážné, ale rozvážné kroky při přechodu na výrobu čistší energie,“ řekl van Beurden a dodal: „Budeme hledat možnosti, jak ještě více snížit emise, ale účelným a ziskovým způsobem.“

Shell původně počítal s tím, že zredukuje emise o 20 procent během deseti let a dosáhne nulových emisí do roku 2050.

Akcionáři Shellu tento postup schválili na valné hromadě, 89 procent z nich pro plán zvedlo ruku, což „soud nevzal v úvahu“, řekl van Beurden. Za pravdu tak dostala téměř třetina akcionářů, která žádala, aby energetický gigant stanovil ještě přísnější emisní cíle.

Anglo-nizozemská společnost zvyšuje investice do čistších zdrojů energie, ale očekává, že bude i nadále čerpat a prodávat ropu i zemní plyn ještě „po dlouhou dobu“, což podle van Beurdena společnost udrží „finančně silnou“.

Za chybné označil také zaměření na snižování poptávky. Shell může snížit svou uhlíkovou stopu zastavením prodeje benzinu a nafty, ale poptávka po těchto palivech by se nezměnila. „Energetická transformace je příliš velkou výzvou, než aby ji zvládla jedna společnost,“ zdůvodnil van Beurden, v čem vidí kámen úrazu.

Budeme hledat možnosti, jak ještě více snížit emise, ale účelným a ziskovým způsobem.
Ben van Beurden

Podobné cíle jako Shell si vytyčily i jiného ropné společnosti, ale ani u nich neprobíhá ozelenění úplně hladce.

Ve stejný den, kdy Shell odešel od soudu s nepořízenou, vyloučili investoři amerického ropného kolosu ExxonMobil dva členy představenstva na základě nespokojenosti s vlivem firmy na klima. Změny se však netýkaly pouze této společnosti. Také akcionáři Chevronu odhlasovali, v tomto případě na žádost vlastních zákazníků, plán pro snížení znečištění ovzduší.

Reklama

Doporučované