Hlavní obsah

USA a Čína dělají ústupky, blíží se uzavření obchodní dohody, píše americký deník

Foto: Reuters

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) zřejmě nastal posun v domluvě ohledně obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy. S odvoláním na vlastní zdroje listu by se mělo jednat o ústupky obou stran konfliktu v podobě snížení čínských a možná i úplného odstranění amerických cel.

Článek

V obchodních jednáních mezi Čínou a Spojenými státy zřejmě nastal posun. Uvedl to s odvoláním na své zdroje list The Wall Street Journal. Peking se zavázal ke strukturálním ekonomickým změnám a ke snížení cel na produkty amerického zemědělství, chemického a automobilového průmyslu a dalších. Washington pak zvažuje odstranění většiny, ne-li všech sankcí, které loni uvalil na čínské zboží.

Americký prezident Donald Trump a čínský prezident Si Ťin-pching by mohli obchodní smlouvu oficiálně uzavřít na summitu kolem 27. března. Termín summitu stanoven nebyl, ale Peking si podle zdrojů listu vyčlenil volný čas na deset dní kolem 20. března.

V obchodní válce, která trvá už osm měsíců, Spojené státy zavedly cla na dovoz zboží z Číny v hodnotě 250 miliard dolarů, Peking odpověděl cly na zboží z USA za 110 miliard USD. Tyto kroky přinesly oslabení finančních trhů, narušení výrobních dodavatelských řetězců a snížení vývozu amerických zemědělských podniků.

Ještě zbývá vypracovat řadu detailů, přičemž jak USA, tak Čína se mohou na domácí půdě střetnout s nesouhlasem kvůli přílišné vstřícnosti ke druhé straně, podotýká list.

Reklama

Doporučované