Hlavní obsah

USA a Jižní Korea zahajují společná letecká cvičení. Reagují tím na rostoucí agresi KLDR

Letadla vzlétnou z osmi amerických a jihokorejských zařízení.Video: AP

 

Reklama

Cvičení se zúčastní asi 230 letadel včetně bojových letounů Pentagonu. K jednotkám Jižní Koreje se připojí na 12 tisíc amerických vojáků.

Článek

Jižní Korea a Spojené státy americké zahájily rozsáhlé společné letecké cvičení. Stalo se tak týden poté, co KLDR oznámila testování své dosud nejmodernější rakety. Tím ve světě prohloubila stávající napětí.

Dohromady se vojenských cvičení zúčastní asi 230 letadel, mezi nimiž budou i nejsilnější bojové letouny Pentagonu. Cvičení je reakcí na severokorejské testování nové rakety, jež má podle analytiků sílu dosáhnout většiny území Spojených států.

K jihokorejským jednotkám se připojí kolem 12 tisíc amerických vojáků, včetně členů vojenské námořní pěchoty. Letadla vzlétnou z osmi amerických a jihokorejských vojenských základen.

Operace by měla zlepšit připravenost a provozní schopnosti jednotek a přispět k míru a bezpečnosti na Korejském poloostrově. Oznámila to americká armáda ještě před zahájením cvičení.

Na území KLDR mezitím pokračuje testování tamní nejmodernější mezikontinentální balistické střely. Minulý týden to oznámil vůdce severokorejského režimu Kim Čong-un. Zbytek světa na čin reagoval prohloubením mezinárodních sankcí.

Reklama

Doporučované