Hlavní obsah

USA a Turecko chtějí normalizovat vzájemné vztahy, mají společné cíle v Sýrii

Turecko a USA se v Ankaře dohodly na normalizaci vztahů.Video: Reuters

 

Reklama

Spojené státy se s Tureckem dohodly na normalizaci vztahů a způsobu řešení vzájemných problémů. Vyplynulo to ze společného setkání tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşogla s jeho americkým protějškem Rexem Tillersonem.

Článek

„Dohodli jsme se na normalizaci vztahů,” řekl turecký ministr zahraničí Çavuşoglu na společné tiskové konferenci s Tillersonem. Styky se zkomplikovaly předloni hlavně kolem duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a Turci ho viní ze snahy svrhnout vládu v Ankaře. Çavuşoglu dodal, že se s Američany rozhodli ustavit „mechanismus”, který by se zabýval jejich vzájemnými problémy. První schůzka v rámci tohoto mechanismu se uskuteční příští měsíc, řekl Çavuşoglu.

Americký ministr zahraničí uvedl, že Turecko má legitimní právo na zajištění bezpečnosti svých hranic. Nicméně vyzval Ankaru, aby „prokázala zdrženlivost” ve své operaci v severosyrské oblasti Afrín u hranic s Tureckem. Tu Turecko zahájilo před měsícem a jejím cílem jsou kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristy napojené na kurdské separatisty bojující na jihovýchodě Turecka za autonomní kurdský stát.

„Bereme to velmi vážně, když náš partner z NATO říká, že má bezpečnostní obavy. Vždy jsme jasně říkali Turecku, že naše podpora SDF bude omezená,” řekl Tillerson. SDF je arabsko-kurdská koalice, která s podporou mezinárodní koalice v čele s USA bojuje v Sýrii proti teroristům z organizace Islámský stát (IS). Součástí koalice jsou i kurdské milice YPG.

Tillerson také řekl, že Washington a Ankara mají společné cíle v Sýrii, jsou jimi porážka IS, vytvoření bezpečných zón a vznik nezávislé a jednotné Sýrie.

Americký ministr zahraničí rovněž vyzval Ankaru, aby propustila pastora Andrewa Brunsona a další občany USA. Američan Brunson, který v Turecku žije přes dvacet let, byl v Turecku zadržen v říjnu 2016. Ankara ho považuje za člena hnutí duchovního Fethullaha Gülena, které se podle ní snaží svrhnout vládu. Loni v září turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že pastora propustí, pokud jim USA vydají Gülena. Ten žije v USA a turecká vláda ho viní ze zosnování pokusu o převrat v červenci 2016.

Reklama

Související témata:
Mevlüt Çavuşoğlu

Doporučované