Hlavní obsah

Biden oznámil další plán evakuace z Afghánistánu. Řecko opevňuje hranice

Foto: Profimedia.cz

Americké jednotky na mezinárodním letišti Hámida Karzaje v Kábulu.

Reklama

Lidí čekajících na kábulském letišti podle zahraničních agentur neubývá. Spojené státy plánují s evakuačními lety dále pokračovat, slíbil prezident Joe Biden. Například Řecko se ale aktuálně více soustředí na ochranu svých hranic.

Článek

Na evakuaci stále čekají tisíce lidí, drtivá většina ale bez velké šance na úspěch, popisuje realitu na kábulském letišti reportér britské stanice BBC přímo z místa. Britští vojáci jsou podle Secundera Kermaniho občas nuceni střílet do vzduchu, aby tlačenici alespoň trochu zvládli. „Jediný způsob, jak se dostat dovnitř, je nějak se protlačit skrz dav a zamávat vojákům dokumenty před tváří v naději, že vám umožní projít dál,“ píše Kermani.

Ještě chaotičtější situace má být u vstupů na letiště, které střeží američtí vojáci, kde se tvoří ještě větší davy. Před hlavním vchodem na letiště pak Tálibán pravidelně střílí do vzduchu a ke zvládnutí davu používá i násilí, uvádí Kermani.

Americký prezident Joe Biden mezitím oznámil, že Spojené státy plánují v evakuačních letech z Afghánistánu pokračovat. „Každého Američana, který se bude chtít vrátit domů, domů dostaneme,“ řekl na páteční tiskové konferenci Biden. Podle americké hlavy státu armáda počítá i s evakuací 50-65 tisíc afghánských spojenců, později ale dodala, že prioritou zůstává evakuace amerických občanů.

Ve svém projevu v Bílém domě Biden řekl, že Spojené státy „během jedné z největších a nejtěžších evakuací“ dosud zachránily na třináct tisíc lidí. „Nenechte se mýlit, tato evakuační mise je nebezpečná. Zahrnuje rizika pro naše ozbrojené síly a probíhá za obtížných okolností,“ dodal Biden.

„Nemohu slíbit, jaký bude konečný výsledek, nebo že celá operace proběhne bez rizika ztráty. Ale jako vrchní velitel vás mohu ujistit, že zmobilizuji všechny potřebné zdroje,“ řekl na tiskové konferenci Biden. Prezident taktéž uvedl, že nebude nutné posílat americké jednotky do Kábulu k záchraně uvězněných Američanů. Biden tvrdil, že Tálibán umožňoval vstup na letiště každému, kdo má americký pas.

Jenže řada zpráv z Kábulu naznačuje, že američtí občané mají s dostáním se na letiště potíže. Americký ministr obrany Lloyd Austin mezitím řekl zákonodárcům na pátečním brífinku, že Američané pokoušející se opustit Afghánistán byli opakovaně biti bojovníky Tálibánu, uvádí server Politico.

„Jsme si vědomi toho, že někteří lidé, včetně Američanů, byli napadáni a dokonce biti Tálibánem,“ řekl Austin podle několika zdrojů Politica. „To je nepřijatelné, což jsme dali jasně najevo jednomu z vůdců Tálibánu,“ dodal ministr obrany. Austin nicméně odmítl „vyloučit“ možnost, že by se americké jednotky přesunuly mimo letiště, aby pomohly Američanům a dalším dostat se do bezpečí.

Austinovy ​​připomínky ke členům Sněmovny reprezentantů jsou v rozporu s komentáři prezidenta Bidena z tiskové konference, kde Biden uvedl, že si Spojené státy nejsou vědomy toho, že by Američané měli problém dostat se na jediné evakuační místo v zemi, které neovládá Tálibán, připomíná Politico.

Zatímco nejen Spojené státy pokračují v evakuaci svých občanů, Řecko už se začíná připravovat na případné následky situace v Afghánistánu. Země kvůli obavám z přílivu migrantů z Afghánistánu postavila na hranici s Tureckem čtyřicet kilometrů dlouhý plot doplněný monitorovacím systémem, informuje stanice BBC.

„Nemůžeme pasivně čekat na možné dopady (situace v Afghánistánu),“ cituje BBC řeckého ministra civilní ochrany Michalise Chrisochoidise při páteční návštěvě regionu Evros. „Naše hranice zůstanou nedotknutelné,“ dodal ministr. Reakce Řecka přišla poté, co Turecko vyzvalo evropské země, aby převzaly zodpovědnost za afghánské migranty.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickém rozhovoru s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem řekl, že prudký nárůst počtu lidí opouštějících Afghánistán může představovat „vážnou výzvu pro všechny“. „Nová vlna migrace je nevyhnutelná, pokud nebudou v Afghánistánu a Íránu přijata nezbytná opatření,“ řekl podle BBC Erdogan.

V loňském roce Athény dočasně zablokovaly podávání nových žádostí o azyl. Reagovaly tak na Erdoganovo prohlášení, kdy turecký prezident řekl, že Turecko „otevřelo dveře“ migrantům do Evropské unie. Premiér Mitsotakis tehdy uvedl, že Řecko zvýšilo „úroveň odstrašování na našich hranicích na maximum“, přičemž na pozemní hranici v Evrosu Řecko nasadilo i bezpečnostní složky.

Reklama

Související témata:

Doporučované