Hlavní obsah

USA čeká ekonomický boom. Američan ho pocítí na výplatnici i u kasy

Foto: Sharon McCutcheon; Unsplash.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Federální rezervní systém očekává v roce 2021 růst americké ekonomiky o 6,5 procenta. Tamní ekonomové však projevují méně optimismu, především kvůli hrozícímu nárůstu cen zboží.

Článek

Americká centrální banka (Fed) během minulého týdne oznámila, že za letošní rok čeká růst domácí ekonomiky o 6,5 procenta. Pokud by se předpověď naplnila, šlo by o nejrychlejší růst americké ekonomiky od roku 1984.

Z průzkumu mezi tamními špičkovými ekonomy ale ohledně dalšího vývoje roku 2021 vyplývají určité obavy, uvedla stanice CNN. Výsledky průzkumu v pondělí zveřejnila americká Národní asociace pro podnikovou ekonomiku (NABE).

Většina z 205 dotazovaných odborníků například tvrdí, že rizika spojená s inflací jsou nyní nejvýraznější za posledních dvacet let. Projevuje se to především na chování investorů z Wall Street.

Tamní investoři začali v minulých týdnech rozprodávat vládní dluhopisy. Obávají se, že nával, který se v dalším průběhu roku očekává v restauracích a na letištích, vyvolá prudký nárůst cen. Inflace by poté mohla přinutit Fed k zvýšení úrokových sazeb a zúžení možností nákupu dluhopisů mnohem dříve, než se nyní předpokládá.

Přes 40 procent dotazovaných ekonomů uvedlo, že stimulační opatření přijatá americkou vládou považují za poměrně správná. Projevují ale znepokojení z narůstajícího počtu půjček. Pokud by jejich sazby náhle vzrostly, náklady na placení úroků by v kontextu dalších dluhů mohly být stále více zatěžující.

Téměř dvě třetiny dotazovaných se domnívají, že schodek federálního rozpočtu je nutné řešit přijetím nových opatření podporujících silnější ekonomický růst. Čtvrtina odborníků pak projevila znepokojení z trajektorie veřejného dluhu.

Ne všichni z dotazovaných ekonomů se ale obávají zvýšených výdajů. 38 procent z nich se domnívá, že prioritou by nyní měly být investice do infrastruktury. Bílý dům totiž připravuje další masivní balíček mířený na podporu řady sektorů včetně zdravotnictví či školství.

Obavy ohledně vývoje americké ekonomiky se možná projeví či vyvrátí už brzy. Přes 13 procent tamní populace již podstoupilo plnou vakcinaci proti onemocnění covid-19. Společnost AstraZeneca v pondělí uvedla, že na základě poslední klinické studie uskutečněné ve Spojených státech prokázala její vakcína 79procentní účinnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované