Hlavní obsah

USA chtějí do výroby čipů napumpovat 52 miliard dolarů

Foto: Profimedia.cz

Prezident Joe Biden drží v ruce wafer, základní stavební kámen pro výrobu čipů.

Reklama

Poptávka po čipech je, součástky ale nejsou. Na nepříjemnou realitu reagují američtí senátoři, kteří požadují podporu domácí výroby polovodičových součástek. Na jejich nedostatek reaguje Čína, Jižní Korea i Evropská unie.

Článek

Američtí senátoři za demokraty požadují podporu domácí výroby čipů. Senátoři představí pozměňovací návrh o nouzovém financování základního a pokročilého výzkumu technologií v průběhu týdne. Demokraté chtějí do produkce čipů vložit přibližně 52 miliard dolarů. Podporu výroby polovodičových součástek prosazoval i americký prezident Joe Biden, který chtěl na tyto účely uvolnit 50 miliard dolarů.

Nedostatek čipů se týká celého světa, USA nevyjímaje. Zatímco v 90. letech se na území Spojených států vyprodukovalo 37 procent polovodičů, v současnosti jde pouze o 12 procent. „Nemůžeme spoléhat na zahraniční výrobu a pozměňovací návrh by nám měl zajistit, že ani nebudeme muset,“ uvedl senátor Charles Schumer pro zpravodajskou agenturu Reuters.

Amerika se snaží podporou produkce čipů vyrovnat Číně. Tamní komunistická strana investuje do výroby polovodičových součástek přes 150 miliard dolarů. Reuters uvádí, že návrh demokratů zahrnuje 39 miliard, které by měly jít na podporu vývoje a výzkumu nedostatkových komponentů. Na problém ohledně čipů zareagovala i Jižní Korea, která hodlá uvolnit 450 miliard dolarů v naději, že se stane čipovou velmocí.

Německo tentokrát dojelo na globalizaci

Během pandemie rostla poptávka po elektrotechnických příslušenstvích. Dodávky čipů jsou však omezené a firmy se potýkají s krizí. Nedostatek součástek například ohrožuje ekonomický rozjezd Německa, potažmo celé EU. Německé automobilky musely několikrát přerušit výrobu kvůli opožděným dodávkám čipů.

Německé ekonomice se v posledních letech dařilo především díky globalizaci, současná situace však naznačuje, že se do budoucna na dovoz čipů spoléhat nedá. „Co se čipů týče, Evropa je poměrně dost závislá na dovozu. Suverenita v oblasti polovodičů je nutná, pokud chceme pohotově reagovat na pozastavení jejich dodávek,“ uvedla pro Reuters Iris Plögerová, členka komise průmyslové asociace BDI.

Evropa hodlá zvýšit výrobu čipů

Evropská komise plánuje zvýšit produkci nedostatkových čipů na 20 procent světové poptávky do roku 2030. Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton hodlá do projektu zapojit evropské výrobce čipů, výzkumná centra a více než tucet evropských zemí. 22 zemí Evropy již svou podporu s lokální produkcí součástek vyjádřilo.

Podle Bretona je celosvětový nedostatek čipů důkazem, že je načase, aby se Evropská unie začal problémem zabývat. Spojenci se musí zaměřit na přeorientování z dvaceti nanometrových čipů na deset nanometrových, které jsou podle Bretona menší a výkonnější než ty, které se momentálně v Evropě vyrábí. Americký výrobce čipů Intel však již pracuje s rozměry dvou nanometrů, takže Evropa má co dohánět.

Reklama

Doporučované