Hlavní obsah

USA chtějí protiíránskou alianci a uvalují nové sankce, Británie hovoří o možné válce

USA chtějí protiíránskou alianci, Británie hovoří o možné válce.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Írán chce lepší nabídku ze strany USA, aby kývl na větší ústupky v jaderné dohodě. Washington zatím jedná o protiíránské alianci. Rusko se staví proti novým sankcím USA směrem k Íránu a Británie upozorňuje na hrozbu nikým nechtěné války.

Článek

Vztahy mezi USA a Íránem se po sestřelení amerického dronu nad Hormuzským průlivem minulý týden vyostřují. Značně se zhoršily však už minulý rok, kdy americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a uvalil na islámskou republiku nové sankce.

Poradce íránského prezidenta Hasana Rúháního Hesámeddín Ašena v pondělí oznámil, že pokud má Írán ustoupit v jaderné dohodě, musí mu Washington nabídnout více. Podle agentury Reuters jde o neobvyklé gesto, které naznačuje možná jednání mezi oběma státy.

Podle poradce prezidenta Rúháního je americká nabídka rozhovorů bez předem stanovených podmínek neakceptovatelná ve chvíli, kdy pokračují sankce a výhrůžky, napsal Ašena na Twitteru. Spojené státy předběžné podmínky odmítly, Trump navíc v pondělí oznámil zavedení nových, údajně tvrdých sankcí proti Íránu v reakci na sestřelení dronu. Podle agentury Reuters by měl být jejich terčem i íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Pětačtyřicátý americký prezident při podpisu nejnovějšího exekutivního příkazu uvedl, že by velmi rád s Íránem dosáhl dohody a konflikt vyvolat nehodlá. Teherán ale musí přestat podporovat terorismus. Spojené státy zároveň nedovolí, aby Írán získal jaderné zbraně.

Trump ujistil, že úřad íránského duchovního vůdce se dopadu sankcí nevyhne. Zasažení finančními sankcemi by měli být i lidé z okolí Chameneího, kterého by podle prezidenta sankce měly zbavit přístupu ke klíčovým finančním zdrojům.

Přestože sankce byly vyhlášeny bezprostředně po sestřelení amerického dronu, zavedeny by byly v každém případě, prohlásil Trump a odvolal se na svá dřívější avíza nových sankcí.

Podle Ruska by měl Washington usilovat o dialog s Teheránem. Náměstek ruského ministra zahraničí Lavrova Sergej Rjabkov v pondělí prohlásil, že Rusko se svými partnery zavede protiopatření proti další vlně sankcí, které USA uvalí.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se v pondělí mezitím sešel s králem a korunním princem Saúdské Arábie, aby s nimi zahájil diskuzi o protiíránské alianci. Chystá se vyjednávat také se Spojenými arabskými emiráty. „Budeme s nimi diskutovat o tom, jak vytvořit globální koalici a abychom se ujistili, že jsme strategickými spojenci,“ citoval Pompea britský The Guardian.

Od mezinárodní jaderné dohody odstoupila Trumpova administrativa loni. Teherán nedávno oznámil, že v červenci přestane ustanovení mezinárodní dohody dodržovat, a v posledních dnech zintenzivnil produkci nízko obohaceného uranu.

Íránské námořnictvo také varovalo USA, že může sestřelovat i další americké drony. Varování přišlo poté, co Británie upozornila na možnou nechtěnou válku mezi Spojenými státy a Íránem. Podle britského ministra zahraničí Jeremyho Hunta konflikt nechce ani jedna strana. Podle jeho slov dělá Británie vše proto, aby situaci zklidnila, píše britský The Independent.

Reklama

Doporučované