Hlavní obsah

USA chtějí vězněné vojáky Islámského státu v Sýrii odsunout zpět do rodné vlasti, vyzývají země k akci

USA řeší odsun vězňů takzvaného Islámského státu ze Sýrie.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Americké ministerstvo zahraničí požaduje, aby země přijaly zpět vojáky, kteří se z vlasti vydali bojovat za takzvaný Islámský stát do Sýrie, a soudily je. Syrské kurdské milice YPG chtějí vězňům zajistit bezpečné a lidské zacházení. Kurdové, kteří vojáky vězní, bojovali v Sýrii po boku USA.

Článek

Spojené státy se chtějí vypořádat s bojovníky takzvaného Islámského státu, které vězní milice amerických kurdských spojenců na území Sýrie. Americké ministerstvo zahraničí nyní požaduje, aby jednotlivé země přijaly své bojovníky zpět do rodné vlasti a vedly proti nim vlastní soudní řízení. Informoval o tom zpravodajský web Rádia Svobodná Evropa.

Koalice Syrských demokratických sil (SDF), ve kterých dominují kurdské milice YPG, chtějí „dostát svého závazku a zacházet se zadrženými bezpečně a lidsky“. Oznámil to její mluvčí Robert Palladino v prohlášení ze 4. února.

Koalice Syrských demokratických sil údajně zadržela celkem asi 900 zahraničních vojáků, kteří se snažili dostat do Sýrie a bojovat po boku extremistické organizace Islámský stát. Současně koalice vězní více než 4 tisíce rodinných příslušníků bojovníků Islámského státu, píše web Rádia Svobodná Evropa.

Otázky ohledně vězňů vyvstaly poté, co americký prezident Donald Trump minulý rok v prosinci oznámil stažení všech amerických vojáků ze Sýrie, což se týká asi dvou tisíc mužů. Washington se údajně chystá 6. února sejít s desítkami koaličních partnerů, kteří v Sýrii bojují proti teroristické skupině Islámský stát.

Ozbrojené síly Islámského státu už ztratily kontrolu nad většinou území v Sýrii a v sousedním Iráku. Podle mluvčího amerického ministerstva obrany Roberta Palladina ale zůstávají „výraznou teroristickou hrozbou“.

„K řešení této společné mezinárodní bezpečnostní výzvy je nutná kolektivní akce,“ dodal.

V lednu mluvčí koalice vedené Spojenými státy Sean Ryan oznámil, že proces stahování amerických vojáků už začal. Ryan to potvrdil agentuře AP s tím, že USA „zahájily proces obezřetného stahování ze Sýrie“. Další podrobnosti z bezpečnostních důvodů neuvedl, nevyjádřil se ani, jak bude stahování probíhat. Donald Trump na začátku ledna jen uvedl, že stahování určitou dobu potrvá.

Kurdové se bojí, že bez podpory Američanů mohou ztratit kontrolu nad svými věznicemi a vězni v nich, uvedl britský novinář BBC Alan Johnston.

Reklama

Doporučované