Hlavní obsah

USA postihla „pandemie neočkovaných“

Foto: Profimedia.cz

Sestra ve floridské nemocnici v Miami.

Reklama

Přes 70 % dospělé populace USA už dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19. Boj proti pandemii ale přesto zdaleka nekončí, komplikují ho značné rozdíly v proočkovanosti napříč státy i nízká vakcinace mladých.

Článek

„Přelomové pondělí“, tak nazvala administrativa prezidenta USA Joea Bidena včerejší den. Cíle 70 % proočkovanosti dospělé populace Spojených států alespoň jednou dávkou se ale podařilo dosáhnout o měsíc později, než to původně hlava Bílého domu zamýšlela. Napříč zemí navíc přibývá signálů, které naznačují, že na plácání po zádech a hledění do zářné budoucnosti v normálu je příliš brzy.

Už týdny zdravotnické a vládní úřady hovoří zejména o „pandemii neočkovaných“, která podle nich oživuje pandemii covidu-19. „Komunity, které jsou plně vakcinovány, si obecně vedou dobře,“ řekla na pondělním tiskovém brífinku Bílého domu šéfka Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walensky a dodala, že covid-19 očividně s Američany „ještě neskončil“, takže bitva proti němu potrvá „o trochu déle“.

Rychlost očkování se od začátku léta, kdy došlo k silnému poklesu, v poslední dnech sice začala zvyšovat a sedmidenní průměr denně podaných dávek vakcín dosáhl nejvyšší úrovně od začátku července. Z pohledu do mapy proočkovanosti USA jsou ale nadále patrné výrazné disproporce. Kromě toho mezitím rostou počty nakažených - sedmidenní průměr nově zaznamenaných případů za 24 hodin z celých USA dnes přesáhl 86 tisíc, přičemž před měsícem činil 12 tisíc.

CDC opakovaně informuje, že drtivou většinu hospitalizovaných a mrtvých činí lidé bez očkování. Americká média nyní hojně citují výsledky nové analýzy neziskové organizace Kaiser Family Foundation, která vycházela z dat z 25 států, které sledují nejen hospitalizace a úmrtí očkovaných, ale i případy nákazy koronavirem. Výsledkem je, že plně očkovaní dosud tvoří jen několik procent nakažených - největší podíl se ukázal v Arizoně (5,9 %) a nejmenší v New Jersey a Connecticutu (0,2 %).

Proočkovanost v USA se výrazně liší i na úrovni okresů

Jedním z hlavních problémů Spojených států tak zůstává fakt, že i po „přelomovém pondělí“ zůstává mnoho míst, které mají k 70% vakcinaci dospělé populace alespoň první dávkou daleko. V tabulce sledující tento údaj je momentálně na prvním místě Vermont s 86,9 % a na posledním Mississippi s rovnými 50 %.

Výrazné jsou rozdíly i uvnitř jednotlivých států, a to zejména v podílu plně naočkovaných. Například Nové Mexiko, které patří mezi obecně nejproočkovanější státy USA, má na západě okresy, kde bylo plně vakcinováno dokonce i kolem 70 % všech dospělých, zatímco na východě jsou i takové, kde se číslo pohybuje kolem 30 %.

Ohnisko na Floridě a návrat restrikcí na druhé straně země

Největší problém má aktuálně slunná Florida, jejíž sedmidenní průměr nových případů za 24 hodin činil podle přehledu New York Times necelých 16 tisíc. To znamená, že téměř každý pátý Američan připadá na Floridu. Z celých USA o 328 milionech obyvatel tam přitom žije asi 21,5 milionu Američanů.

Florida nyní eviduje i nejvíc hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v přepočtu na obyvatele ze všech amerických států. Nemocnice po celém státě hlásí, že už musí nakažené koronavirem umísťovat na lůžka na chodbách. Je mezi nimi i více mladých, než tomu bylo dřív, a výjimkou nejsou ani děti. Velká část této skupiny lidí není očkovaná.

Místní republikánský guvernér Ron DeSantis se přesto nadále snaží blokovat zavádění povinného nošení roušek starosty a dalšími menšími místními autoritami, v pátek znemožnil vyhlášku nutnosti nosit roušky vyhlásit i školám.

Že pandemická atmosféra v USA neřídne, je ale patrné i z dění z jiných částí Ameriky. Například San Francisco a několik dalších okresů na severu západoamerického státu Kalifornie totiž znovu zavedlo povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách. Stejně tak učinila i jižanská Louisiana.

Reklama

Související témata:

Doporučované