Hlavní obsah
Online

Maďarsko zpřísňuje opatření. Francouzští studenti bojují za uzavření škol

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Bylo potvrzeno, že vakcína proti koronaviru, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech, je z 90 % účinná v prevenci viru u lidí, informuje Sky News. Společnosti uvedly, že do konce roku 2020 budou schopny dodat 50 milionů dávek a do konce roku 2021 dokonce 1,3 miliardy.

- Spojené státy v neděli jako první stát na světě překonaly hranici deseti milionů pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie. S odkazem na svoje statistiky o tom informovala agentura Reuters, podle níž se země nyní vypořádává již se třetí vlnou šíření nákazy.

- Při druhém kole plošného testování obyvatel Slovenska na koronavirus bylo za sobotu odhaleno 8172 nakažených. To odpovídá 0,63 procenta téměř z 1,3 milionu otestovaných.

- Portugalsko od pondělí zavádí v části země noční zákaz vycházení. Nařízení platí pro všední dny, o víkendu budou muset Portugalci v nejhůře zasažených oblastech zůstat doma dokonce už od jedné hodiny odpoledne.

  • Účastníci volební noci v Bílém domě neměli roušky

    V souvislosti s novým „klastrem“ nákaz v Bílém domě přitahují pozornost události volební noci, během níž se Trump neprávem prohlásil za vítěze, zatímco jeho projevu přihlížely desítky jeho blízkých. Byli mezi nimi i Meadows a Carson, přičemž podle AP většina přítomných neměla nasazené roušky. Pokud jde o Bossieho, televize CNN s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že v posledních dnech navštěvoval sídlo Trumpova volebního štábu a „hodně cestoval“.

  • Evropa registruje v druhé vlně pandemie výrazný nárůst počtu hospitalizací

    V počtu hospitalizací na sto tisíc obyvatel vévodí žebříčku nadále Česká republika, s odstupem následuje Belgie a Maďarsko.

  • Johnson: Opatření nenahradí ani testování, ani pokrok ve vakcíně

    „Směřujeme k číslům z vrcholu předchozí vlny. Ani masové testování, ani pokrok ve vývoji vakcíny, i když jsou to oba životně důležité šípy v našem epidemiologickém toulci, nenahrazují vnitrostátní omezení,“ cituje The Guardian britského premiéra Borise Johnsona.

  • Španělsko hlásí pokles počtu případů, přibylo ale rekordně obětí

    Španělsko poprvé za měsíc v porovnání s předchozím víkendem oznámilo menší přírůstek nakažených koronavirem. Od pátku však přibyl rekordní počet zemřelých, píše deník El País. Počet zemřelých s covidem-19 ve Španělsku od pátku vystoupal na 39 345, za víkend přibylo podle španělského ministerstva zdravotnictví 512 nových úmrtí. Úřady v 46milionové zemi za víkend zaznamenaly také přes 52 000 nakažených, čímž jejich celkový počet od prvního šíření nákazy překonal 1,38 milionu.

  • Další nakažený v Bílém domě

    Po šéfovi kanceláře a ministru Carsonovi se covidem-19 nakazil i Trumpův poradce David Bossie.

  • Podle Matoviče Slovensko otestuje ještě 400 tisíc lidí

    Podle Matoviče by se další plošné testování mělo konat o posledním listopadovém víkendu, ale už jen asi v celkově 500 obcích a menších městech, kde je koronavirus nejvíce rozšířen. Slovenský premiér odhadl, že otestovat by se mohlo kolem 400 000 lidí. Do škol by se zase měli vrátit starší žáci z chudých rodin, kteří nevlastní počítač, nemají připojení na internet, a nemohou se proto zapojit do distanční formy výuky.

  • Slovensko chystá prodloužení nouzového stavu

    Slovensko podle premiéra Matoviče chystá prodloužení nouzového stavu, jenž má skončit 14. listopadu a který vláda využila k omezení volného pohybu, uvádí Denník N.

  • Itálie má 25 271 nových případů koronaviru, lékaři žádají uzávěru

    Itálie za poslední den ohlásila 25 271 nových případů nákazy koronavirem, o sedm tisíc méně než za předchozí den. Agentura ANSA upozorňuje, že se ale také v menší míře testovalo. Počet úmrtí s covidem-19 mírně stoupl, za poslední den zemřelo 356 osob. Od začátku epidemie zemřelo v zemi s 60 miliony obyvatel 41 750 lidí.

    Lékaři a sdružení zdravotních sester varovali před kolapsem zdravotního systému v Itálii kvůli rostoucímu počtu nových infekcí. Zdravotníci dnes vyzvali vládu, aby zavedla stejně přísnou celostátní uzávěru jako na jaře namísto stávající částečné uzávěry v některých regionech, píše agentura DPA. Předseda vlády Giuseppe Conte celostátní uzávěru doposud důsledně odmítal. Itálie je nyní podle epidemické situace rozdělená do tří zón. V té červené, kde je situace nejhorší, byly doposud čtyři regiony: Lombardie, Kalábrie, Piemont a Valle d'Aosta.

  • Americko-německou vakcínu vítá i Rusko

    Zprávu o úspěšnosti americko-německé vakcíny přivítalo i Rusko, které už očkuje zdravotníky svou vakcínou Sputnik V, ač ještě neskončilo její testování. „Vítáme pokrok našich zahraničních kolegů. Čím více vakcín, tím lépe budou lidé chráněni,“ uvedl Alexandr Gincburg z moskevského institutu, který Sputnik V vyvinul. „Brzy zveřejníme předběžné výsledky z postregistračního testování vakcíny Sputnik V, takzvané fáze 3. Jsem si jistý, že účinnost bude též vysoká,“ dodal. Oxana Drapkinovová z ruského ústavu pro preventivní medicínu dnes uvedla, že účinnost ruské vakcíny je též víc než 90procentní.

  • Koronavirem se nakazil další člověk z Trumpova okolí

    Ministr bytové výstavby a rozvoje měst Spojených států amerických Ben Carson byl dnes ráno pozitivně testován na covid-19. Podle jeho úřadu je „v dobré náladě a má štěstí, že má přístup k účinným lékům, které zlepšují jeho zdravotní stav a výrazně zrychlují jeho zotavení“. Carson se zúčastnil volebního večírku v Bílém domě.

  • Zelenskyj: Mám 37,5 a všem přeji 36,6!

    „Ukrajinská hlava státu se cítí dobře a bude nadále vykonávat své povinnosti na dálku v izolaci,“ uvedla prezidentská kancelář v prohlášení. „Navzdory všem karanténním opatřením mám rovněž pozitivní výsledek. Mám 37,5 a všem přeji 36,6!“ uvedl dvaačtyřicetiletý ukrajinský prezident na sociální platformě Telegram s odkazem na svou současnou tělesnou teplotu.

  • V Belgii a Nizozemsku je epidemie covidu-19 na ústupu, věří úřady

    Zdravotnické úřady v Belgii a Nizozemsku doufají, že země mají vrchol současné vlny epidemie nemoci covid-19 již za sebou. Podle nich zafungovala uzávěra a další restriktivní opatření proti šíření nákazy.

    Ve snaze zastavit exponenciální šíření infekce a vyhnout se možnému kolapsu zdravotnictví se Belgie začátkem měsíce vrátila k částečné uzávěře společenského a hospodářského života. Nařídila zavřít obchody se zbytným zbožím, bary a restaurace a žákům ve školách prodloužila podzimní prázdniny.

    Podle epidemiologa a mluvčího belgického ústředí pro boj s covidem-19 Yvese Van Laethema začaly restrikce již patrně zabírat. Soudí tak na základě poklesu přírůstků nově nakažených i hospitalizovaných: za posledních sedm dnů klesl počet infikovaných o 40 procent v porovnání s minulým týdnem.

  • Ukrajinský prezident se nakazil koronavirem

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se nakazil onemocněním covid-19, uvádí reportérka BBC Myroslava Petsaová s odvoláním na vyjádření prezidentské kanceláře.

  • V Íránu se za den koronavirem nakazilo přes 10 000 lidí

    V Íránu, který ze zemí regionu Blízkého východu nejvíce zasáhl koronavirus, dnes oznámili 10 463 nových případů infekce, což je zatím nejvyšší denní přírůstek země. Dalších 458 nemocných s covidem-19 zemřelo, informuje agentura AFP. Izrael dnes podle agentury Reuters oznámil, že bude u cestujících přijíždějících z Dánska zkoumat, zda se nenakazili novým kmenem koronaviru pocházejícím z farem s norky.

    Od doby, kdy se v Íránu vyskytly v únoru první případy, si již virus v zemi vyžádal 38 749 mrtvých, celkem se pak nakazilo 692 949 osob. Oficiální údaje však i samotní íránští představitelé považují za silně podhodnocené.

  • Akcie v USA jsou díky nadějím na vakcínu na covid na rekordech

    Americké akcie zahájily dnešní obchodování prudkým růstem a vystoupily na nová maxima. Výrazně k tomu přispěla farmaceutická společnost Pfizer, která zveřejnila příznivé údaje o účinnosti své experimentální vakcíny proti nemoci covid-19. Investoři navíc po zvolení kandidáta Demokratické strany Joea Bidena prezidentem Spojených států doufají ve zlepšení globálních obchodních vztahů a v další uvolňování měnové politiky.

  • Ve Švýcarsku za víkend přibylo 17 309 nakažených

    Ve Švýcarsku se od pátku nakazilo dalších 17 309 lidí, takže dohromady už země společně s malým Lichtenštejnskem eviduje od začátku pandemie 229 222 nakažených s 2576 oběťmi. Za poslední den zemřelých přibylo 169. Ve Švýcarsku přes víkend stoupl počet hospitalizovaných s covidem-19 o 536 na nynějších 9205 a vláda vyslala na pomoc zdravotnickému systému vojenský personál.

  • Rakousko hlásí za den 5593 nakažených

    Rakouský denní nárůst počtu nakažených je sice o 340 menší než v neděli, ale předchozí pondělní hodnota byla o více než 1500 nižší. V sobotu Rakousko hlásilo rekordních 8241 nových nálezů viru SARS-CoV-2. V zemi přitom platí nejméně do konce tohoto měsíce přísná protiepidemická opatření včetně zákazu vycházení od 20:00 do 6:00.

    Dohromady dosud vyšlo 158 746 testů na koronavirus v Rakousku s pozitivním výsledkem, vyplývá z dnes aktualizovaných údajů rakouských ministerstev vnitra a zdravotnictví. Na covid nebo s covidem dosud v Rakousku zemřelo 1454 lidí a 94 627 se opět uzdravilo. Aktivních případů nákazy je nyní 62 665, z toho 3229 pacientů s covidem je v nemocniční péči. Na jednotkách intenzivní péče je jich 474, což je o 15 více než v neděli.

  • Maďarsko zakazuje veřejná shromáždění

    V zemi se zakazují veřejná shromáždění. Účast na rodinných a soukromých akcích je omezena na deset lidí. Svatby se musejí obejít bez hostiny, účast bude omezena na oddávajícího, nevěstu, ženicha, svědky a nejbližší příbuzné. Na pohřbech nebude smět být více než 50 lidí. Obchody a služby, například kadeřnictví, budou muset zavřít o sedmé večer. Stravování v restauracích bude zakázáno, ale povolena bude donáška jídel domů a jídelny na pracovištích smí zůstat otevřené. Zavřít musí rekreační zařízení, tělocvičny, bazény, divadla, muzea a zoo, vypočítala agentura MTI. Hotely budou zavřeny pro turisty, ale otevřeny pro cestující za prací a obchodem. Orbán slíbil uhradit 80 procent ztrát ze zrušených rezervací.

  • Vakcína firem Pfizer a BioNTech je účinná v 90 % případů

    Bylo potvrzeno, že vakcína proti koronaviru, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech je z 90 % účinná v prevenci viru u lidí, informuje Sky News. Třetí fáze daného výzkumu se zúčastnilo více než 43 000 lidí. Společnosti uvedly, že do konce roku 2020 budou schopny dodat 50 milionů dávek a do konce roku 2021 dokonce 1,3 miliardy.

  • Ve Francii zasahovala policie při demonstracích za uzavření škol

    Ve francouzském městě Compiègne severně od Paříže se dnes střetli s policií středoškolští studenti, kteří žádali uzavření školy z důvodu koronavirové krize. Stalo se tak v předvečer chystané celostátní stávky, informovala dnes s odvoláním na policii a místní média agentura Reuters.

    Podle policejních odborů bylo při protestech zničeno jedno auto. Deník Le Figaro a místní list Oise Hebdo napsaly, že protestující studenti na strážníky házeli kamení. Video na sociálních sítích ukazovalo skupinu mladých lidí, která obestoupila policejní vůz a snažila se jej převrátit. Na dalším byly vidět hořící pneumatiky na jedné z městských křižovatek.

Reklama

Hlavní zprávy