Hlavní obsah
Online

V Itálii kvůli koronaviru zemřelo přes 50 lidí

Foto: Profimedia.cz

Pařížské muzeum Louvre zůstává zavřené.

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy oznámily úmrtí druhého pacienta, který se nakazil novým typem koronaviru. Obětí je asi 70letý muž, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení úřadů pro oblast Seattlu a King County. Riziko šíření koronaviru mezi obyvateli Evropské unie vzrostlo z mírného na vysoké. Řekla to v pondělí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž se EU snaží mobilizovat všechny dostupné prostředky pro boj s virem a spouští nový informační portál.

Článek

O prvním případu nákazy nemocí COVID-19 ve státě New York mezitím informoval tamní guvernér. Infikovanou je asi 30letá žena, která se nakazila během nedávné cesty do Íránu a aktuálně je v domácí karanétně, uvedl Andrew Cuomo. Podle deníku The New York Times žena bydlí ve městě New York, její stav by neměl být vážný.

Dva nové případy nákazy potvrdil v neděli stát Washington. Nakažení mají vazby na zařízení dlouhodobé péče ve městě Kirkland, kde testy již dříve potvrdily dva infikované. Celkem Spojené státy hlásí přes 70 případů nákazy, nejvíce jich je na západním pobřeží.

Jižní Korea mezitím oznámila dalších 476 případů nákazy novým koronavirem, země tak eviduje už 4212 nakažených. Přibyly čtyři oběti, celkem jich Korea hlásí 26. Nejvíce nově infikovaných, celkem 377, pochází z města Tegu, kde se infekce šíří především mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži. Na hnutí jihokorejská metropole v neděli podala trestní oznámení, viní ho ze zabití a porušení zákona o infekčních chorobách.

V pevninské Číně za neděli přibylo 202 případů nákazy novým koronavirem a 42 obětí infekce. Japonsko, kde rovněž evidují stovky nakažených, a Čína se dohodly, že prozatím odloží návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Japonsku. Celkový počet nakažených v Číně tak dosáhl 80 026, mrtvých je 2912. Celosvětový počet nakažených přesahuje 88 tisíc.

  • Britové z karantény na Tenerife se vracejí domů

    Testy britských turistů v karanténě v hotelu na ostrově Tenerife vyšly negativně, Britové se tak mohou vrátit do vlasti, uvádí The Guardian. „S potěšením potvrzujeme, že zákazníci společnosti Jet2holidays se po negativních výsledcích testů na nákazu Covid-19 vrátí zpět do Velké Británie,“ uvedla mluvčí společnosti.

  • Koronavirus má přes 3000 obětí, nakazilo se téměř 90 000 lidí

    Novým typem koronaviru z Číny se po celém světě nakazilo už přes 89 000 lidí a více než 3000 osob včetně několika desítek občanů Evropské unie nákazu nepřežilo.

    Nejrychlejší nárůst počtu pacientů aktuálně hlásí Jižní Korea, z evropských zemí je na tom nadále nejhůře Itálie, kde počet nakažených překročil hranici 2000 a zahynulo už přes 52 osob. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové narostlo riziko infekce v EU na „střední až vysoké“, česká Bezpečnostní rada státu (BRS) rozhodla o přerušení letů do severoitalských regionů a Jižní Koreje.

    Rychleji než v Číně se nákaza nyní šíří v Jižní Koreji, kde se už potvrdila u 4335 lidí. Soul v pondělí oznámil 599 nových případů a další dvě úmrtí, kterých tak je celkem 22. Trojnásobný počet fatálních případů COVID-19 ohlásil Írán, kde registrují 1501 nakažených. Experti se ale obávají, že ve skutečnosti je v Íránu infikováno mnohem více lidí, než se oficiálně uvádí, protože jinak by úmrtnost na koronavirus dosahovala 5,5 procenta, což by byl skoro trojnásobný podíl oproti jiným státům.

    Další člověk viru podlehl ve Francii, která zároveň oznámila od neděle dalších 61 nakažených. Nemocných tak na svém území eviduje již 191.

    Kromě již zmíněných zemí v pondělí ohlásily nové případy nákazy i Německo (téměř 160), Španělsko (celkem 115), nebo Rusko, Indie a Alžírsko, kde zatím registrují jen po hrstce infikovaných. Testy zároveň potvrdily první případy v Portugalsku, Saúdské Arábii, Jordánsku a ve dvou afrických zemích – Tunisku a Senegalu. Nákaza se šíří také ve Spojených státech, kde je spojena už se šesti úmrtími. Všechny oběti pochází ze státu Washington na západním pobřeží země, které je virem nejhůře zasaženo. Nakažených je v USA dohromady téměř 100.

  • USA oznámily smrt pěti dalších pacientů

    Spojené státy oznámily úmrtí dalších pěti pacientů nakažených novým typem koronaviru. USA tak evidují již šest obětí nemoci. Všechny pochází ze státu Washington na západním pobřeží země, které je nákazou nejvíce zasaženo. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení místních úřadů.

    Stát Washington v pondělí uvedl, že eviduje již 18 infikovaných koronavirem. Někteří z nich přitom mají vazby na zařízení dlouhodobé péče ve městě Kirkland, kde testy již dříve potvrdily dva nakažené – jednoho zaměstnance a jednoho obyvatele zařízení. Celkem Spojené státy hlásí už téměř 100 případů nákazy.

  • Europarlament kvůli koronaviru zrušil 130 plánovaných akcí

    Kvůli šíření nového typu koronaviru Evropský parlament zrušil 130 plánovaných akcí. Jako preventivní opatření omezil na tři týdny také návštěvnický provoz. Samotné práce parlamentu se ale žádná omezení netýkají. Plenární zasedání ve Štrasburku se uskuteční podle plánu, informoval předseda europarlamentu David Sassoli.

    Mezi zrušenými akcemi jsou mimo jiné výstavy, externí konference či semináře. Zúčastnit se jich mělo podle očekávání 6000 až 7000 lidí.

    „Omezíme také přístup návštěvníků do parlamentu,“ oznámil na večerní tiskové konferenci Sassoli. Podle něj sídla instituce v Bruselu a Štrasburku ročně navštíví až 700 000 lidí.

  • Amazon ze svého webu stáhl více než milion falešných produktů

    Společnost Amazon ze svého webu stáhla více než 1 milion produktů kvůli falešné reklamě. Produkty měly pomáhat proti koronaviru.

    Společnost uvedla ve svém prohlášení, že „vždy vyžaduje, aby prodejci ohledně produktů poskytovali přesné informace“, a odstranila ty, které porušují její zásady. Amazon uvedl, že prodejci třetích stran se musí řídit zásadami spravedlivého stanovování cen, podle kterých společnosti nemohou stanovit cenu „výrazně vyšší“, než jakou mohou vidět na jiných místech, nebo prodávat položky, které „klamou zákazníky“.

  • BA i Ryanair ruší stovky letů

    Britská aerolinka British Airways (BA) a její irský nízkonákladový konkurent Ryanair ruší stovky letů. Kvůli obavám z šíření koronaviru omezují cesty turisté, méně pracovníků vysílají na služební cesty i firmy. Leteckým společnostem tak klesá poptávka, uvedl server BBC.

    BA ruší 226 letů v období od 16. do 28. března včetně spojení do New Yorku, Itálie, Francie, Rakouska, Belgie, Německa, Irska a Švýcarska. Ryanair škrtne 25 procent letů do Itálie a zpět od 17. března do 8. dubna.

    „Na příští dva týdny máme rezervací dostatek, ale v předběžných rezervacích od konce března s přesahem do začátku dubna je patrný výrazný pokles. Má smysl omezovat vybrané lety na letiště, která byla nejvíce zasažena propuknutím nemoci COVID-19, a zpět,“ uvedl šéf Ryanairu Michael O'Leary.

  • MMF a Světová banka nabízejí členským státům pomoc s koronavirem

    Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka (SB) nabízejí členským státům pomoc v boji s novým koronavirem a jeho hospodářskými následky. Jsou připraveny zřídit i pohotovostní fond a nabídnout krátkodobé finanční balíčky, především chudším zemím. Ve společném prohlášení to ve Washingtonu, kde obě mezinárodní organizace sídlí, uvedli šéfka MMF Kristalina Georgievová a prezident SB David Malpass.

    Uvolněné peníze bude možné utratit různým způsobem, například jimi posílit zdravotnické systémy chudých zemí, kde jsou lidé vystaveni vyššímu riziku. „Mezinárodní spolupráce je při řešení zdravotních a ekonomických dopadů koronaviru zásadní,“ stojí v prohlášení, z nějž citují světové tiskové agentury.

  • Počet mrtvých kvůli koronaviru v Itálii překročil padesátku

    V Itálii už zemřelo 52 lidí nakažených novým typem koronaviru. Oproti předchozímu dni je mrtvých o 18 více, oznámil dnes podle agentury AFP šéf italské civilní obrany Angelo Borrelli. Ve všech případech podle něj zemřeli starší nebo už předtím vážně nemocní lidé. Předchozí dnešní bilance byla 41 mrtvých. Itálie je z Evropy zemí nejhůře postiženou novým koronavirem, který se od prosince šíří z Číny.

    Jihoevropská země zaznamenala prudký nárůst počtu obětí nového viru i počtu nakažených. Zatímco počet obětí překročil padesátku, počet nakažených pokořil hranici 2000. Aktuálně je v zemi evidováno 2036 infikovaných, přičemž ještě v neděli večer to bylo 1694.

  • První případy nákazy koronavirem oznámily Tunisko a Senegal

    První případ nákazy novým koronavirem v pondělí ohlásily dvě africké země, Tunisko a Senegal. Na africkém kontinentu je tak už nejméně osm případů nákazy.

    V Alžírsku jsou tři nemocní. Prvním byl Ital, který do země přicestoval 17. února. K němu podle tamního ministerstva zdravotnictví přibyla třiapadesátiletá žena a její dcera.

    Druhého pacienta ohlásil Egypt. Jde o kanadského zaměstnance ropné firmy Khalda. Společnost nyní testuje kolegy nemocného. První pacient dříve hlášený v Egyptě se už uzdravil. V Egyptě už provedli testy na koronavirus u více než 1440 lidí.

    V subsaharské Africe je kromě Senegalu hlášen jeden případ nákazy také v Nigérii. Jde o Itala, který je v Lagosu. Nigerijské úřady v pondělí oznámily, že byl v kontaktu s 58 lidmi, kteří byli umístěni do izolace. Ital přicestoval z Milána minulý týden a od pátku je hospitalizován na speciálním oddělení pro infekční choroby.

  • Delegace WHO dorazila do Teheránu

    Do Teheránu v pondělí dorazila delegace WHO složená z lékařů, epidemiologů a laboratorních odborníků. V Íránu budou týden a budou jednat se zástupci ministerstva zdravotnictví. Navštíví také kliniky a laboratoře, které se zabývají případy onemocnění.

    V letadle, jímž skupina přicestovala, byly také lékařské potřeby a ochranné pomůcky určené pro 15 000 členů zdravotnického personálu. Zásilka obsahovala rovněž testovací sady pro 100 000 lidí.

  • Saúdská Arábie hlásí první případ koronaviru

    Saúdská Arábie v pondělí potvrdila první případ nákazy novým typem koronaviru. Uvedlo to saúdské ministerstvo zdravotnictví.

    Případ se týká saúdskoarabského muže, který se vrátil z Íránu přes Bahrajn. Na saúdském portálu o své návštěvě Íránu neinformoval, dodalo ministerstvo.

  • Téměř 9krát více potvrzených případů mimo Čínu než v ní

    Za poslední den se mimo Čínu objevilo téměř 9krát více potvrzených případů koronaviru než v ní. Uvedl to generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    Během tiskové konference řekl, že největší obavy vzbuzují epidemie v Korejské republice, Itálii, Íránu a Japonsku.

    „Vážíme si toho, že lidé debatují o tom, zda se jedná o pandemii, nebo ne. Sledujeme situaci každý okamžik každý den a analyzujeme data. WHO nebude váhat s označením nákazy za pandemii, pokud to naznačí důkazy,“ řekl ředitel WHO.

  • V Hongkongu se koronavirem nakazil stý člověk

    Hongkong potvrdil dva další případy koronaviru. Celkový počet potvrzených případů v zemi je 100, uvedlo v pondělí hongkongské Středisko pro ochranu zdraví (CHP).

    Jedním z nových případů je 63letý muž, je ve stabilním stavu. Muž během inkubační doby necestoval, ale 22. února se zúčastnil svatby své dcery, kde byla přítomna jeho sestra, dříve potvrzený případ.

  • V Británii je 40 nakažených

    V Británii aktuálně úřady evidují 40 osob, které se novým koronavirem nakazily. Po nedělním nárůstu bilance o 13 případů byly ohlášeny další čtyři a tamní úřad pro veřejné zdraví varoval před výrazným zhoršením situace.

    „Neřekl bych, že je cokoli nevyhnutelné, ale je to (dramatické rozšíření nákazy) nyní velmi pravděpodobné,“ citoval zpravodajský web BBC šéfa PHE Paula Cosforda.

  • Podle guvernéra státu New York se virus bude dál šířit

    Guvernér státu New York Andrew Cuomo si je jistý, že případy nákazy ještě přibudou. Šíření nákazy podle něj nelze zabránit, lze jej ale limitovat. K tomu občany státu vyzval. Stát podle Cuoma zavádí nové zdravotní protokoly ve školách, ve veřejné dopravě a v dalších veřejných prostorech.

    „Přál bych si do týdne naplnit kapacitu 1000 testů za den. Čím více testování, tím lépe. Jakmile najdete pozitivní osobu, můžete ji izolovat, aby neinfikovala další lidi,“ prohlásil Cuomo.

    První infikovanou v New Yorku je asi 30letá žena, která se nakazila během nedávné cesty do Íránu, a je doma v karanténě. Cuomo neřekl, kde pacientka žije, podle listu The New York Times bydlí ve městě New York. Zdravotní stav nakažené ženy není podle Cuoma vážný.

  • Školy se uzavírají v Evropě i Asii

    Ve francouzském departementu Oise se uzavře více než 100 škol, což ovlivní více než 28 000 studentů, uvedl web CNN. 21 středních a 87 základních škol bude v rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru uzavřeno do 14. března. V postižených regionech na severu Itálie zůstanou školy zavřené další týden. Pro školy v celé Itálii platí až do 15. března zákaz výletů či výměnných pobytů.

    Školy na tři dny od soboty uzavřel i Írán. Dnes vládní mluvčí řekl, že se uzávěra prodlužuje do konce týdne. Jihokorejské ministerstvo školství na pondělní tiskové konferenci oznámilo, že školy zůstanou uzavřeny až do 23. března.

    V pátek se nákaza potvrdila u vychovatele z družiny základní školy v německém Bonnu a nově byla vzata do karantény také škola v Mönchengladbachu, u jejíhož učitele byl koronavirus rovněž potvrzen.

  • První případ koronaviru v Moskvě

    Ruské úřady oznámily první potvrzený případ koronaviru v Moskvě, a to u Rusa, který se vrátil z Itálie. Uvedla to agentura AFP. Jde o čtvrtého nakaženého ruského občana, předchozí trojice se nakazila na výletní lodi Diamond Princess a z jokohamského přístavu byla repatriována do Kazaně, napsal list Kommersant. Ještě dříve infekci v Rusku zjistili u dvou čínských občanů, kteří se už mezitím uzdravili a byli propuštěni z nemocnic.

    Ruská média se mezitím pozastavují nad podmínkami v moskevské nemocnici pro léčbu infekčních chorob, kde jsou drženi v karanténě pacienti s podezřením na koronavirus, ale také lidé, kteří s nakaženým přišli do styku.

  • V Itálii zemřelo kvůli novém typu koronaviru už nejméně 41 lidí

    V severoitalské Lombardii, kde bylo z Itálie potvrzeno nejvíce nakažených novým koronavirem, zemřelo už 31 infikovaných, čímž se zvýšil počet obětí v Itálii nejméně na 41. Uvedla to v pondělí místní média s odvoláním na lombardskou regionální vládu. I ta musí nyní podstoupit testy poté, co se nákaza potvrdila u jednoho z jejích členů, informuje ČTK.

  • Koronaviru v Íránu podle úřadů podlehlo už 66 lidí

    Novému druhu koronaviru v Íránu podle tamních úřadů podlehlo již 66 lidí z 1 501, u nichž se nemoc Covid-19 potvrdila. Naposledy Írán uvedl, že na koronavirus v zemi zemřelo 54 lidí. S odkazem na pondělní sdělení Teheránu o tom informovala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy