Hlavní obsah
Online

V Itálii se mění muzea v nemocnice, ve Španělsku budou pracovat jen „nepostradatelní“

Foto: Profimedia.cz

Počet nakažených v New Yorku překročil 50 tisíc.

Reklama

aktualizováno •

Počet případů nákazy celosvětově překonal hranici 600 000. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse. Počet nakažených koronavirem v USA přesáhl 100 000. Prezident Trump zvažuje v New Yorku vyhlásit karanténu.

Článek

Po nákaze koronavirem zemřelo v Itálii již přes 10 000 lidí, za posledních 24 hodin přibylo 889 obětí. Celkem úřady evidují 92 472 případů nákazy.

Počet nakažených koronavirem ve Španělsku překonal 72 000, za posledních 24 hodin se nákaza potvrdila u 8189 dalších lidí. Nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podlehlo dalších 832 pacientů, což je největší přírůstek za 24 hodin od počátku epidemie v zemi. Celkem v zemi zemřelo 5690 lidí.

Velká Británie hlásí 1019 obětí. Během posledních 24 hodin v ostrovní zemi podlehlo nemoci COVID-19 260 lidí.

V Německu za 24 hodin zemřelo 72 lidí nakažených koronavirem, celkem už 325, uvedl Institut Roberta Kocha. Nově infikovaných je rekordních 6294. Až do 20. dubna nelze počítat s uvolněním opatření, která Německo přijalo s cílem zastavit šíření koronaviru. Řekl to šéf úřadu kancléřky Merkelové.

Pevninská Čína zaznamenala v pátek 54 nových případů nákazy koronavirem, což je o jeden méně než ve čtvrtek. Všechny jsou importované.

V Rusku bylo podle Interfaxu během 24 hodin zjištěno 228 nových případů nákazy koronavirem, dohromady jich je 1264. Čtyři lidé nákaze podlehli.

V Rakousku přesáhl počet lidí nakažených koronavirem hranici 8000. Za 24 hodin se počet nových případů zvýšil o 7,9 procenta, nejméně od začátku krize.

V Íránu za den přibylo přes 3000 případů nákazy. Země má podle tamního ministerstva zdravotnictví 35 408 nakažených a přes 2500 mrtvých.

Šéfka EK von der Leyenová se kvůli krizi kolem koronaviru obává o soudružnost EU. Připravuje strategii, jak co nejrychleji zrušit omezení pohybu.

Slovensko umožní otevřít některé prodejny, které byly uzavřeny kvůli koronaviru. Podnikatelé budou muset dodržovat přísnější hygienu.

  • V Nizozemsku stahují z nemocnic ochranné prostředky z Číny

    Nizozemská vláda stahuje z nemocnic statisíce ochranných masek a respirátorů dovezených z Číny. Podle nizozemského veřejnoprávního média NOS se ukázalo, že jsou závadné a zdravotníky před nákazou neochrání.

  • Hráči italského Juventusu si dobrovolně snížili platy

    Fotbalisté týmu Juventus Turin se rozhodli si snížit platy. Ušetří tak 90 milionů eur, které klubu pomohou překonat propad v příjmech, jenž souvisí s koronavirem. Informoval o tom server TRT World.

  • Ve Španělsku budou pracovat jen „nezbytní“, ostatní musí zůstat doma

    Španělsko chce co nejvíce omezit pohyb lidí. Do práce budou v příštích týdnech docházet jen „nezbytní“ pracovníci. Ostatním vláda nařídila dvoutýdenní karanténu. Informoval o tom server The Guardian.

    Nové nařízení oznámil v sobotu večer španělský premiér Pedro Sánchez.

  • Itálie plánuje vytvořit nemocnice z muzeí

    V rámci boje s koronavirem se v Itálii chystají přetransformovat některá muzea v provizorní nemocnice. Informoval o tom server The Telegraph.

    Jedná se zejména o část industriálního muzea v Turíně. Město je významně zasažené nákazou, chce tak předejít přeplněným nemocnicím.

    Město zvažuje také možnost využití prostor exhibičního centra či konferenčního a festivalového centra na předměstí Lingotto.

  • Italští policisté salutovali zemřelým

    Policisté v Itálii salutovali armádnímu konvoji, který odvážel z Bergama ostatky obětí koronaviru. Tamější krematoria nemají dostatečnou kapacitu.

  • Počet obětí koronaviru překročil v Itálii 10 000

    Po nákaze koronavirem zemřelo v Itálii již přes 10 000 lidí, za posledních 24 hodin přibylo 889 obětí.

    Úřady evidují celkem 92 472 případů nákazy. S odvoláním na italskou civilní ochranu o tom dnes informovaly světové agentury.

    Nejhůře zasaženým regionem je Lombardie na severu země, kde se zatím potvrdilo 39 415 případů nákazy a 5944 lidí zemřelo. Počet nových případů zde v sobotu činil 2117, zatímco v pátek jich bylo 2409.

  • Počet nakažených v New Yorku se zvýšil na 52 318, obětí je 728

    Počet nakažených koronavirem v americkém státě New York se zvýšil na 52 318, počet obětí vzrostl na nejméně 728, oznámil dnes na tiskové konferenci tamní guvernér Andrew Cuomo. Ve státě dosud testovali 155 934 lidí. V pátek 27. března bylo na jednotky intenzivní péče přijato 172 pacientů, citovala Cuoma televizní stanice CNN. Páteční bilance přitom byla 44 635 infikovaných, z nichž 519 osob zemřelo.

    V souvislosti s šířením koronaviru Cuomo rovněž oznámil, že prezidentské primárky, které se ve státě měly konat 28. dubna, byly přesunuty až na 23. června. „Myslím, že by nebylo moudré, aby se na jednom místě kvůli hlasování shromáždilo velké množství lidí,“ uvedl k tomu guvernér.

  • Německo zažívá první víkendový den s přísnými omezeními

    Obyvatelé Německa zažívají dnes první víkendový den za platnosti zpřísněných opatření kvůli koronaviru, mezi které patří i zákaz shromaždování více než dvou osob na veřejných místech. V Berlíně je rozdíl oproti běžnému víkendu patrný na první pohled - městská doprava jezdí prakticky prázdná, na ulicích i náměstích je i přes teplé a slunečné počasí mnohem méně lidí; a ti, co venku jsou, z velké části udržují několikametrové odstupy od ostatních.

  • Japonský premiér slíbil zmírnit dopady pandemie na ekonomiku

    Japonský premiér Šinzó Abe dnes slíbil bezprecedentní balíček kroků, které mají zmírnit dopady pandemie koronaviru na ekonomiku země, která je třetí největší na světě. Opatření podle něj budou zahrnovat fiskální pobídky i daňové úlevy pro společnosti, detaily ale zatím nebyly zveřejněny, napsala agentura Reuters. „Jsme v kritické fázi. Musíme být připraveni na dlouhou bitvu,“ řekl Abe s tím, že se snaží být v tomto případě „zcela otevřený“.

  • Zdravotnictví v USA: vyhazov za kritiku i zanedbaná péče

    Spojené státy se v posledních dnech potýkají s výrazným nárůstem pacientů nakažených koronavirem. Nemocnice současnou situaci nemají zcela pod kontrolou.

    Ve státě Washington ve Spojených státech propustilo vedení nemocnice lékaře, který kritizoval nedostatek prostředků na ochranu zaměstnanců. Informoval o tom web The Seattle Times. Lékař Ming Lin v nemocnici St. Joseph Medical Center pracoval přes 17 let. Podle jeho slov mu vedení nemocnice pohrozilo vyhazovem již před více než týdnem. Kritizoval totiž její postupy na sociálních sítích. Nemocnice mu nařídila příspěvky smazat, on ale odmítl.

    V Los Angeles si koronavirus vyžádal nejmladší oběť, sedmnáctiletého Američana. Podle starosty města Lancaster ho na urgentním příjmu nemocnice v Kalifornii odmítli ošetřit. Neměl totiž zdravotní pojištění. Mladíkovi údajně doporučili vyhledat pomoc v jiné lokální nemocnici. Podle serveru Independent po cestě prodělal zástavu srdce a po několika hodinách zemřel.

    Zdravotní sestry bojující s pandemií koronaviru v New Yorku v sobotu zveřejnily zoufalou prosbu o další ochranné vybavení. Jak uvedly, tvrzení úřadů, že dodávky jsou dostatečné, neodpovídá realitě, napsala agentura AP. Ve státě New York, zejména ve stejnojmenném městě, se dosud koronavirem nakazilo přes 44 000 lidí a více než 500 jich zemřelo. Do New Yorku míří armádní nemocniční loď Comfort, na jejíž palubě bude k dispozici asi tisíc lůžek. Do přístavu v Manhattanu by měla dorazit v pondělí.

    Na tiskové konferenci před nemocnicí Jacobi sestry žádaly o více ochranných masek a dalšího vybavení, aby se při práci mohly chránit před nákazou. Onemocnění COVID-19 dosud podlehl nejméně jeden zdravotnický pracovník. Další byli infikováni.

    „Několik našich pracovnic - dvě v této nemocnici, konkrétně dvě sestry - bojuje právě teď o život na jednotkách intenzivní péče,“ uvedl Sean Petty, zdravotní bratr z nemocnice Jacobi. Podle něj je na vině nedostatek ochranného vybavení.

    Úřady to ale odmítají. Vybavení je podle nich dostatek alespoň na příští týden. Starosta New Yorku Bill de Blasio uvedl, že nemocnicím v pátek doručili 200 000 ochranných masek typu N95, dalších 800 000 by mělo být doručeno v sobotu.

  • Portugalsko bude v rámci krize s migranty zacházet jako s občany

    Portugalsko bude v rámci zdravotní krize se všemi cizinci s žádostí o pobyt zacházet jako se svými občany. Nařízení, které má migrantům zaručit přístup ke zdravotní péči a dalším veřejným službám, začne platit v pondělí a potrvá nejméně do 1. června. S odvoláním na dnešní prohlášení portugalských úřadů o tom informovala agentura Reuters.

    Kvalifikují se cizinci, kteří prokážou, že si podali žádost o pobyt či azyl. Na oplátku jim bude zpřístupněna státní zdravotní péče, sociální dávky, možnost založit si bankovní účet či uzavřít pracovní a nájemní smlouvy.

    „Lidé by neměli být zbavení svých práv na zdravotní a veřejné služby jenom proto, že jejich žádosti ještě nebyly zpracovány,“ uvedla mluvčí portugalského ministerstva vnitra. „V této výjimečné době musíme migrantům zajistit jejich práva,“ dodala.

    Opatření si také klade za cíl snížit riziko přenosu nákazy mezi žadateli a příslušnými úředníky.

  • V Rakousku přesáhl počet nakažených koronavirem hranici 8000

    V Rakousku přesáhl počet lidí nakažených koronavirem hranici 8000. Vyplývá to z dat na webových stránkách ministerstva zdravotnictví. Za 24 hodin se počet nových případů zvýšil o 7,9 procenta, což je nejméně od začátku krize v zemi.

    K dnešnímu odpoledni bylo v Rakousku potvrzeno 8030 případů nákazy virem SARS-CoV-2. Nejvíce postiženou je nadále spolková země Tyrolsko, která sousedí s Itálií a má 1849 nakažených. Následují Horní a Dolní Rakousy (1337 a 1262 případů), tedy dvě spolkové země, které hraničí s Českem. Hlavní město Vídeň má 1067 nakažených.

    Nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, v Rakousku k dnešnímu ránu podlehlo 68 lidí. V páteční ranní statistice bylo mrtvých 58.

  • Na palestinském území stoupl počet nakažených o šest na 97

    Na okupovaném Západním břehu Jordánu potvrdili šest nových případů nákazy koronavirem. Celkem tak počet nakažených na palestinském území stoupl na 97, informovala palestinská agentura Wafa. Mluvčí palestinské vlády vyzval obyvatele, aby zůstávali doma a vyhýbali se i kontaktům se členy rodiny - právě tak se totiž virus zatím nejvíce rozšířil, napsal britský list The Guardian.

  • Británie má již více než 1000 obětí koronaviru

    Počet obětí nákazy koronavirem ve Velké Británii překročil tisícovku a dosáhl 1019, uvedly dnes tiskové agentury s odvoláním na místní úřady.

    Během posledních 24 hodin v ostrovní zemi podlehlo nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, 260 lidí.

  • V italské nemocnici pomáhají v boji s koronavirem roboti

    Nemocnice v lombardském městě Varese na severu Itálie nasadila v boji s epidemií koronaviru roboty. Šest přístrojů vybavených videokamerou jich tu pečuje o 12 nakažených pacientů. Mimo jiné umí změřit teplotu, napsala dnes agentura APA.

    „Roboti sice nenahradí přímý kontakt s pacientem, v některých případech nám ale pomáhají šetřit čas, což je v nynější době nouzového stavu důležité,“ řekl primář nemocnice Francesco Dentali.

  • Johnson: Koronavirus porazíme a porazíme ho společně

    „Porazíme to a porazíme to společně,“ napsal na Twitter předseda britské vlády Boris Johnson, který byl v pátek pozitivně testován na nákazu koronavirem. „Děkuji všem, kteří stejně jako já pracují z domova, a pomáhají tak zabránit dalšímu šíření viru mezi domácnostmi,“ dodal Johnson. Británie aktuálně eviduje 14 754 případů nákazy, 759 lidí nemoci podlehlo, uvádí CNN.

  • Německo se postará o několik Italů a Francouzů s koronavirem

    Německo se postará o několik pacientů nakažených koronavirem z Itálie a Francie, informuje ČTK. Ze severoitalského Bergama v sobotu odstartovalo speciální letadlo německé armády se šesti těžce nemocnými na palubě, řekl agentuře DPA mluvčí vojenského letectva. Berlín navíc oznámil, že se postará o šest těžce nemocných z Francie. Pacienti z Itálie budou umístěni na jednotky intenzivní péče v různých civilních nemocnicích, o šestici pacientů z Francie se postará berlínská univerzitní nemocnice Charité.

  • Ve Švýcarsku přibylo 38 obětí

    Švýcarsko hlásí po pátku celkem 235 obětí, nakažených země eviduje 13 213, oproti čtvrtku jich přibylo více než tisíc, informuje agentura Reuters. Švýcarská vláda na pomoc domácí ekonomice uvolní 20 miliard švýcarských franků (více než 517 miliard korun českých).

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy