Hlavní obsah

Z USA je přes noc epicentrum pandemie. Trump chce lidi vrátit do práce

Foto: Profimedia.cz

Prezident Donald Trump, na snímku i imunolog Anthony Fauci.

Reklama

USA mají nové prvenství. V pátek se proměnilo obsazení tří nejzasaženějších zemí novým koronavirem. Po třech měsících už není na prvním místě Čína.

Článek

S necelými 87 tisíci nakaženými jsou nově světovým epicentrem koronavirové krize Spojené státy. Ještě před dvěma dny ve středu 25. března bylo v USA necelých 67 000 potvrzených případů.

Nejzasaženější oblastí v Americe je New York – nakumulovala se v něm skoro polovina všech případů nákazy. Tamní nemocnice na takovou situaci připravené nebyly a teď bojují s obrovským přívalem nemocných. Podle agentury AP jsou třeba zdravotní sestry nuceny pracovat i v případě, že jsou samy na COVID-19 pozitivní, ale nemají příznaky. V metropoli chybí i zdravotní pomůcky a ochranné prostředky.

„Mám zlost. Mohli jsme si zajistit dostatek ochranných prostředků už před řadou měsíců, v Číně to začalo v prosinci. Ale mysleli jsme si, že tady se to stát nemůže,“ řekl AP zdravotník Benny Matthew, který pracuje v newyorském Montefiore Medical Center.

Lidé umírají o samotě

Zkušenost z první linie má i lékařka Kamini Doobayová. Americké agentuře popsala prostředí, v němž se celé koronavirové drama odehrává. „Pacienti jsou často na smrtelné posteli, umírají sami. Neuvěřitelně bolí sledovat členy jejich rodin, kterým pak volám z JIPky, slyšet jejich žal, plakat s nimi po telefonu,“ popsala jednatřicetiletá zdravotnice.

„Příliš mnoho lidí umírá o samotě, zcela bez rodiny kolem sebe. To je jedna z těch nejhroznějších věcí,“ řekla Doobayová.

New York musel kvůli epidemii přesedlat na polní podmínky. Podle serveru Politico zřizuje provizorní a mobilní márnice ve stanech nebo chladírenských vozech. Dosavadní kapacity už nestačí. Ve městě rychle vznikají kvůli nedostatku lůžek i nové nemocnice, asi v polovině dubna by u města měla zakotvit i nemocniční loď, kterou tam vyslala federální vláda.

Takhle vypadají provizorní márnice v New Yorku. Video: AP

Zpět do práce? Podle Trumpa brzy

Spojené státy sice bojují v současnosti s největším rozpukem nového koronaviru na světě, prezident Donald Trump, jenž mimochodem zpočátku pandemii bagatelizoval, ale situaci vidí spíš jako „poloplnou“. Ve čtvrtek večer při tiskové konferenci mluvil o úspěchu americké vlády a znovu nabádal k uvolnění opatření, která USA před necelými 14 dny přijaly.

Takový apel je přitom – a ne poprvé – v přímém rozporu s výroky imunologa Anthonyho Fauciho, který je jednou z hlavních tváří amerického boje s COVID-19. Odborník, který má zkušenosti s epidemiemi virů AIDS, SARS i eboly, ve čtvrtek řekl CNN, že vývoj situace určí jedině virus, ne člověk. „Musíme být realističtí,“ vyzval v rozhovoru pro americkou televizi.

Nesouhlas Fauciho vůči Trumpovým výrokům je dokonce i empiricky ověřitelný. Na videu níže imunologovi zacukaly koutky ve chvíli, kdy si prezident rýpl na konferenci do konspirační teorie „deep state“. Teorie tzv. hlubokého státu má být jakýsi propletenec vysoce postavených činitelů (politiků, úředníků, finančníků a dalších), kteří Spojeným státům ve skutečnosti vládnou. Podle Republikánské strany má jít například o úředníky nakloněné demokratům.

Trump nicméně předpověděl, že se lidé vrátí do práce „celkem rychle“. I přes znepokojivý nárůst případů a přehlcená zdravotnická zařízení v epicentrech nákazy Trump v rozhovoru pro Fox News uvedl, že v zemědělských oblastech amerického středozápadu „můžeme začít otevírat regiony a nechat je žít, než se otevře celá země“.

Znovuotevření Ameriky by chtěl Trump dosáhnout do velikonoční neděle, tedy do 12. dubna. Impulsem pro takové rozhodnutí byl podle britské BBC jistě i fakt, že se ve čtvrtek ukázalo, že kvůli epidemii nového koronaviru v USA přišlo o práci 3,3 milionu lidí.

„Američané se musí vrátit do práce, naše země se musí vrátit do normálu, je na tom postavená a já myslím, že se to stane poměrně rychle,“ řekl prezident ve čtvrtek. „Spoustu lidí si ten návrat špatně vykládá – Američané se budou stále co nejvíc společensky distancovat, mýt si ruce a netřást si jimi a praktikovat i všechny další věci, o kterých jsme mluvili,“ dodal.

Koronavirus v USA. Video: AP

„Velký respekt“ Číně

Na ponuré prvenství v počtu nakažených reagoval šéf Bílého domu s tím, že jde o daň za množství testů, které Amerika dělá. Podle viceprezidenta Mikea Pence USA udělaly už přes půl milionu testů. USA předběhly se skoro 86 tisíci pozitivně testovanými Čínu, která měla v pátek přes 81 300 nakažených, a Itálii, jež eviduje na 81 tisíc případů.

Čísla, která přicházejí z Číny, ale hlava Spojených států zpochybnila. „Nevíte, jaká jsou čísla v Číně,“ řekl Trump novinářům. Na Twitteru pak ale napsal, že si volal s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. A že vedli „velmi dobrou konverzaci“. Čínský prezident měl Trumpa znovu ujistit, že Peking je otevřený a transparentní, pokud jde o epidemii nemoci.

Přes telefon se státníci dohodli na nutnosti spolupráce svých zemí v boji proti šíření SARS-CoV-2. „Čína je připravená pokračovat ve sdílení informací a zkušeností se Spojenými státy,“ zdůraznil Si Ťin-pching podle čínské státní televize CCTV v telefonátu s Trumpem.

Po sérii slovních výpadů se i Číně dostalo ze strany amerického prezidenta uznání. „Čína si prošla mnohým a o tomto viru získala velké znalosti. Úzce spolupracujeme. Velký respekt!“ napsal na svůj Twitter šéf Bílého domu.

Reklama

Doporučované