Hlavní obsah
Online

Francie a Itálie hlásí nejvyšší denní přírůstky nakažených

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Francie a Itálie dnes hlásí nejvyšší denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem od počátku pandemie. Ve Francii se za posledních 24 hodin nákaza potvrdila u více než 45 000 lidí, v Itálii u téměř 20 000. Vysokou denní bilanci oznámila opět i Británie, kde testy nákazu odhalily u více než 23 000 lidí. Evropa se dnes podle agentury Reuters stala po Latinské Americe teprve druhým kontinentem s více než 250 000 zemřelými s nemocí covid-19.

- Slovinsko od pondělka zavře hranice s Itálií. Italům ale umožní tranzit přes zemi, který nesmí trvat déle než 12 hodin, či cesty za prací nebo rodinou. Důvodem opatření je vysoký nárůst nakažených koronavirem v italském pohraničí. Informovala o tom dnes agentura APA.

- Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská a ministři zahraničí Estonska, Lotyšska a Litvy se odebrali do dobrovolné karantény. Všichni čtyři se totiž tento týden setkali se slovinským ministrem zahraničí Anžem Logarem, u kterého se potvrdila nákaza koronavirem. Informovala o tom agentura AFP.

- Slovensko kvůli šíření koronaviru zavádí od neděle 1. listopadu výrazné omezení volného pohybu lidí, až na výjimky prakticky vydá zákaz vycházení. Ještě přísnější pravidla platí pro čtyři nejpostiženější regiony na severu a východě země, kde v pátek začala úvodní fáze plošného testování obyvatel na koronavirus. V příštích dvou týdnech se testování rozšíří do celé země.

Včerejší online reportáž:

  • Starosta Kyjeva Vitalij Kličko se nakazil koronavirem

  • Francie a Itálie hlásí nejvyšší denní přírůstky nakažených

    Francie a Itálie dnes hlásí nejvyšší denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem od počátku pandemie. Ve Francii se za posledních 24 hodin nákaza potvrdila u více než 45 000 lidí, v Itálii u téměř 20 000. Vysokou denní bilanci oznámila opět i Británie, kde testy nákazu odhalily u více než 23 000 lidí. Evropa se dnes podle agentury Reuters stala po Latinské Americe teprve druhým kontinentem s více než 250 000 zemřelými s nemocí covid-19.

  • Cichanouská a ministři tří pobaltských zemí jsou v karanténě

    Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská a ministři zahraničí Estonska, Lotyšska a Litvy se odebrali do dobrovolné karantény. Všichni čtyři se totiž tento týden setkali se slovinským ministrem zahraničí Anžem Logarem, u kterého se potvrdila nákaza koronavirem. Informovala o tom agentura AFP.

    Šéf slovinské diplomacie Logar tento týden navštívil Pobaltí, kde jej přijali estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu, lotyšský ministr Edgars Rinkévičs a litevský ministr Linas Linkevičius. Logar se setkal také s Cichanouskou, která žije v Litvě v exilu.

  • Španělsko kvůli koronaviru směřuje k vyhlášení nouzového stavu

    Španělsko směřuje k vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru, vláda tak nejspíš učiní v neděli na své mimořádné schůzi. Informují o tom dnes místní média. K vyhlášení nouzového stavu vyzvalo vládu několik španělských regionů, aby mohly vyhlásit noční zákazy vycházení, aniž by hrozilo, že opatření odmítnou soudy. Celonárodnímu omezení volného pohybu, jaké zažilo Španělsko na jaře, se ale podle místních médií vláda chce vyhnout.

    „Čekají nás velmi těžké týdny a měsíce,“ prohlásil v pátek španělský premiér Pedro Sánchez. Vyzval také Španěly, aby dodržovali stávající opatření, zejména nosili roušky, vyhýbali se většímu shlukování a udržovali sociální rozestupy. Sánchez také připomněl, že vláda s šéfy regionů ve čtvrtek schválila semafor zahrnující čtyři stupně epidemického rizika a pro každý stupeň příslušná opatření. Ta mají přijímat jednotlivé autonomní regiony.

  • V Belgii denní počet nakažených překonal hranici 15 tisíc

    V Belgii překonal denní přírůstek počtu nakažených koronavirem poprvé hranici 15 000. V úterý přibylo 15 432 potvrzených případů nákazy, informoval dnes zdravotnický úřad Sciensano, který zveřejňuje denní bilance infikovaných s několikadenním zpožděním. V hlavním městě Bruselu se kvůli šíření nákazy zpřísní opatření.

    Kvůli šíření nákazy se bruselská regionální vláda rozhodla v hlavním městě a okolních obcích zavést nová opatření. Od pondělí se budou muset ve veřejných prostorech opět nosit roušky, obchody se budou muset zavírat ve 20:00 a od 22:00 bude platit noční zákaz vycházení.

  • Slovinsko zavře hranice s Itálií, umožní tranzit i cesty za prací

    Slovinsko od pondělka zavře hranice s Itálií. Italům ale umožní tranzit přes zemi, který nesmí trvat déle než 12 hodin, či cesty za prací nebo rodinou. Důvodem opatření je vysoký nárůst nakažených koronavirem v italském pohraničí. Informovala o tom dnes agentura APA. Počet nákaz roste i ve Slovinsku.

    Pro uzavření hranic ale stanovila slovinská vláda řadu výjimek, uvádí italská média. Do Slovinska budou moci ti, kteří jím projíždějí do dalších destinací, na což budou mít 12 hodin. Výjimku budou mít i lidé, kteří tam pojedou za prací, nebo lidé, kteří tam mají druhou nemovitost nebo rodinu. V případě rodinných návštěv se ale musí vrátit do 72 hodin.

  • Reuters: Otázka v éře home officu: Kdo platí za toaletní papír?

    Svět se zmítá v krizi a desítky milionů z nás zase hledají sílu na dlouhé období práce z domova. Nad hlavami se přitom vznáší velká otázka: Kdo bude platit za čaj a toaletní papír? Nizozemci v tom mají jasno - bude to váš šéf. A kolik bude platit? V průměru asi dvě eura za den (54 Kč), napsala agentura Reuters.

    Částka by měla pokrýt nejen náklady na kávu, čaj a toaletní papír použitý během pracovní doby, ale i za dodatečný plyn, elektřinu a vodu a měla by být i náhradou za opotřebení stolu a židle. Pokrýt by tedy měla náklady na vše, za co by vás ani ve snu nenapadlo platit v kanceláři. „Při výpočtech jsme zohledňovali i to, kolik je v průměrné domácnosti lžiček, takže potom nebylo tak složité určit náklady,“ uvedla Gabrielle Bettonvilleová z finančního institutu NIBUD, která se zabývala náklady spojenými s prací z domova.

  • Německé kostely si kvůli zákazu kropenek pořizují dávkovače

    Pandemie nemoci covid-19 zasáhla v Německu i kostely, kde bylo z hygienických důvodů zakázáno používání kropenek se svěcenou vodou. Omezení pocítilo především Bavorsko, kde je silná katolická tradice. A právě proto se v této německé spolkové zemi velmi rozšířilo používání dávkovačů na svěcenou vodu. Tento přístroj si pořídil i katolický kostel svaté Kláry v malebném historickém centru Norimberku, který si jeho zakoupení pochvaluje.

  • V Rakousku počet nakažených za den poprvé překonal hranici 3000

    V Rakousku překonal denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem poprvé hranici tří tisíc. Testy odhalily 3614 infikovaných, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Poprvé je v alpské zemi také více než 20 000 aktivních případů nákazy.

    Ve srovnání s předcházejícím dnem přibylo nakažených skokově. V pátek hlásilo rakouské ministerstvo zdravotnictví 2571 případů. Hranici dvou tisíc nakažených za den přitom Rakousko, které má asi 8,9 milionu obyvatel, poprvé překonalo teprve ve čtvrtek.

  • Plošné testování na Slovensku

    Na Slovensku začalo plošné testování, zájem je veliký.Video: AP

  • V Neapoli při protestu proti zákazu vycházení zasáhla policie

    Při pátečním protestu proti opatřením zavedeným proti koronaviru na jihu Itálie zasahovala policie. Na akci v Neapoli přišlo v pátek večer několik set lidí navzdory tomu, že měl od 23:00 platit zákaz vycházení. Policisté dva lidi zatkli, informovala italská agentura ANSA.

    Ministr pro záležitosti jihoitalských regionů Giuseppe Provenzano násilnosti kritizoval a vyjádřil solidaritu s policií. „Nepokoje v Neapoli nemají nic společného s problémy města v této těžké době,“ řekl. Oba zatčení jsou policii známí v souvislosti s drogovými delikty.

  • Migrace do zemí OECD je kvůli koronaviru skoro o polovinu menší

    Migrace do členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) byla kvůli pandemii covidu-19 v první polovině letošního roku skoro o polovinu nižší než ve stejném období loni. V sobotu o tom informovala agentura Kjódó s odvoláním na novou studii OECD věnující se migraci. Větší propad v migraci organizace nezaznamenala v celé své historii.

    Mezi hlavní důvody patří uzavírání hranic a cestovní restrikce, ke kterým se ve snaze zastavit koronavirus uchýlily jednotlivé země. Přispělo k tomu rovněž pozastavení konzulárních služeb.

  • Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených i 25 dalších úmrtí

    Slovensko zaznamenalo v pátek druhý den v řadě rekordní přírůstek nově potvrzených případů nákazy koronavirem. V pětimilionové zemi přibylo 2890 nakažených, ve čtvrtek laboratorní vyšetření zjistila 2581 infikovaných. Vyplývá to z informací, které ČTK sdělila mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

    Ministerstvo také potvrdilo 25 dalších úmrtí na plicní formu nemoci covid-19. Ode dneška platí na Slovensku výrazné omezení volného pohybu osob, které vláda zavedla v zájmu zpomalení šíření koronavirové nákazy.

  • Za nenošení roušky v Etiopii hrozí až dva roky vězení

    V Etiopii hrozí za úmyslné porušení omezení zaměřených na boj s koronavirem až dva roky vězení. Informoval o tom web CNN s odvoláním na kancelář generálního prokurátora.

    Omezení zakazují potřesení rukou, nenošení roušky na veřejných prostranstvích, více než tři lidí u jednoho stolu či sociální rozestupy.

  • Polský prezident se nakazil koronavirem, cítí se dobře

    Polský prezident Andrzej Duda se nakazil koronavirem. Oznámil to dnes na Twitteru jeho mluvčí Blažej Spychalski. Dodal, že hlava státu se cítí dobře. V zemi ode dneška začínají platit další restriktivní opatření, která mají zastavit současné rychlé šíření nákazy.

    „V souladu s doporučeními podstoupil včera (v pátek) prezident Andrzej Duda test na přítomnost koronaviru. Výsledek se ukázal pozitivní. Prezident se cítí dobře. Jsme ve stálém kontaktu s příslušnými lékařskými službami,“ napsal dnes Spychalski na svém twitterovém účtu.

  • USA oznámily nejvyšší denní počet nových případů

    Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) zaznamenaly za poslední den dosud největší počet infikovaných od začátku pandemie. Agentura AFP přitom upozornila s odkazem na údaje JHU, že se v USA prokázala nákaza za posledních 24 hodin u 79 963 osob. To je více, než dodnes nejvyšší jednodenní údaj z poloviny července. Větší číslo za 24 hodin na světě zaregistrovala v minulosti jen Indie.

  • Německo registruje přes 10 tisíc zemřelých s koronavirem

    V Německu zemřelo na komplikace spojené s covidem-19 již přes 10 000 lidí. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI), který v zemi shromažďuje údaje o průběhu pandemie. Za posledních 24 hodin do tamních statistik také přibylo 14 714 pozitivních testů na SARS-CoV-2, což je dosud nejvyšší jednodenní počet. V sobotu oznámený údaj o nově infikovaných v sobě však podle agentury AFP obsahuje i některé starší případy, které se nepodařilo zaregistrovat kvůli technickému výpadku.

  • Na Eiffelovu věž chodí jen 10 až 20 procent běžného počtu turistů

    Eiffelova věž, jeden z hlavních turistických cílů v Paříži, zažívá kvůli pandemii covidu-19 drtivý propad návštěvnosti. Ředitel správcovské společnosti SETE Jean-François Martins na rozhlasové stanici RTL řekl, že od konce léta věž navštěvuje jen desetina až pětina obvyklého počtu turistů.

    Kvůli předepsaným povinným rozestupům mohou být výtahy v Eiffelově věži zaplněny jen z poloviny, kvůli zákazu nočního vycházení má památka zkrácenou otevírací dobu. Lidé v Paříži nesmějí až na některé výjimky opouštět domovy mezi 21:00 a 06:00. 85 procent běžných návštěvníků Eiffelovy věže tvoří zahraniční turisté, kteří v Paříži takřka nejsou.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy