Hlavní obsah

USA musejí písemně zaručit přežití Kimova režimu, jinak k denuklearizaci nedojde

Severní Korea požaduje záruku pokračování Kimova režimu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Míč je při dalších vyjednáváních o denuklearizaci Korejského poloostrova podle americké televize CNN na straně amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho administrativy. Severokorejci po USA požadují záruku pokračování Kimova režimu, jinak se hovory z místa nepohnou.

Článek

Pokud Spojené státy nezajistí režimu Kim Čong-una přežití, jednání o denuklearizaci se neposunou. S odvoláním na zdroj seznámený se situací o tom informovala americká televize CNN. KLDR chce záruku písemně. Podle zdroje americké televize má být položka o pokračování stávajícího severokorejského režimu součástí mírové dohody, která nahradí stávající příměří mezi stranami korejské války.

Závazná mírová dohoda by na americké straně vyžadovala schválení dvěma třetinami Senátu.

Severokorejci podle CNN také zvyšují nátlak na zmírnění mezinárodních sankcí. Požadují to jako odměnu za přerušení vlastních raketových testů, zničení testovacího střediska a také dohodu o repatriaci ostatků amerických vojáků padlých během korejské války.

Americký prezident Donald Trump je podle zdrojů z jeho okolí pomalým posunem v jednáních s KLDR frustrován. Pozastavení severokorejských raketových testů přesto vnímá jako krok správným směrem a společně s šéfem diplomacie Mikem Pompeem už od setkání s Kim Čong-unem uvedl, že při dalších jednáních bude třeba velké dávky trpělivosti. „Není kam spěchat,“ shrnul Trump situaci pro americká média minulý týden.

CNN upozorňuje na stále převládající rozčarování z listiny, již Trump a Kim po vzájemném setkání podepsali a na základě které má dojít k denuklearizaci KLDR. Přestože podepsaná listina neobsahovala žádné konkrétní instrukce, a Severní Koreu tak k ničemu nezavazuje. Je to vcelku jednoduché. „Kim Čong-un slíbil nejen prezidentu Trumpovi, ale také prezidentovi Jižní Koreje Munovi, že je připraven přistoupit k denuklearizaci,“ uvedl Pompeo. Vedení KLDR podle něj plně chápe, co je „úplnou denuklearizací“ myšleno.

V severokorejských řadách podle CNN přetrvává názor, že bez jaderných zbraní země může čelit potenciálnímu vojenské intervenci ze strany USA nebo pokusu o státní převrat.

Formální ukončení korejské války tudíž vypadá jako naprosto klíčová položka v dalších rozhovorech.

Reklama

Doporučované