Hlavní obsah

USA na Saúdy sankce uvalit nehodlají, zbraně budou dodávat dál. Amerika na prvním místě, hřímá Trump

Americký prezident Donald Trump bude stát po boku Saúdské Arábie.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Prezident Donald Trump krok vysvětluje svojí politikou Ameriky na prvním místě. Kromě toho je podle něj Saúdská Arábie důležitým spojencem Spojených států.

Článek

Spojené státy zůstanou neochvějným partnerem Saúdské Arábie, i kdyby se ukázalo, že za vraždou saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího stojí korunní princ Muhammad bin Salmán. V prohlášení to uvedl americký prezident Donald Trump, který opětovně odmítl Rijád potrestat pozastavením zbrojních dodávek. Z takového kroku by podle Trumpa těžily především Rusko a Čína.

Na rozdíl od Spojených států k tomuto kroku přistoupilo Německo, které zákaz vývozu zbraní vztáhlo i na již schválené dodávky do Saúdské Arábie. Kromě toho zamítlo vstup 18 Saúdům do země. Vstup 17 saúdským občanům minulý čtvrtek odepřely i Spojené státy.

„Možná nikdy nebudeme znát všechna fakta týkající se vraždy Džamála Chášakdžího,“ sdělil Trump. Poznamenal, že americké tajné služby vraždu vyhodnocují a že je možné, že korunní princ o ní předem věděl. „Možná ano, možná ne!“ zdůraznil prezident s tím, že v každém případě chce Washington partnerství s Rijádem udržet.

Společně proti terorismu

„Spojené státy hodlají zůstat pevným partnerem Saúdské Arábie, aby zajistily zájmy své, Izraele a dalších partnerů v regionu,“ uvedl Trump s odkazem na společný boj proti terorismu.

Trump nicméně chápe, že někteří členové Kongresu USA chtějí ve věci Saúdské Arábie z politických či jiných důvodů postupovat jinak. „A mohou tak učinit. Zvážím návrhy, které mi budou předloženy, ale jen v případě, že budou ve shodě s absolutní ochranou a bezpečím Ameriky,“ dodal. V závěru prohlášení Trump připomněl, že jeho administrativa se řídí jednoduchou politikou označovanou jako Amerika na prvním místě (America First), proto klade důraz především na zájmy USA.

Reklama

Doporučované