Hlavní obsah

USA obvinily Severní Koreu ze šíření vyděračského počítačového viru

USA viní KLDR ze šíření počítačového viru WannaCryVideo: AP

 

Reklama

Bílý dům poprvé oficiálně obvinil KLDR z hackerských útoků. Zemi připsal odpovědnost za šíření vyděračského počitačového porgramu WannaCry, který na jaře infikoval statisíce počítačů po celém světě, i v České republice.

Článek

Bezpečnostní poradce Donalda Trumpa Tom Bossert uvedl, že Spojené státy mají důkazy o severokorejské vině a že Pchjongjang ponese za vytvoření viru následky. „Severní Korea jednala zvláště zle, převážně bez kontroly po více než desetiletí, a její zlovolné činy jsou čím dál zřetelnější,” napsal Bossert v článku pro Wall Street Journal.

Původní analýzy expertů, kteří virus zkoumali, nevyloučili napojení na severokorejské hackery. Následná zkoumání se přikláněla spíš k vlivu Číny. Bossert nyní uvedl, že USA mají vlastní důkaz a opírají se i o závěry dalších zemí, například Velké Británie, a společností jako je Microsoft. Dodal, že Trumpova vláda bude i nadále uplatňovat „strategii maximálního tlaku, aby omezila schopnost Pchjongjangu podnikat útoky, kybernetické či jiné”.

Virus, který se začal šířit v květnu, zabraňoval uživatelům v přístupu k infikovanému počítači a vyžadoval zaplacení výkupného. Napadl například počítače britského zdravotního systému či vládních úřadů v Rusku, Španělsku a dalších zemích. Na svědomí má útoky na firmy jako Nissan či Renault.

Reklama

Doporučované