Hlavní obsah
Online

Očekávám deeskalaci a cestu k příměří, řekl Biden Netanjahuovi

Foto: Profimedia.cz

Útok izraelské armády v Gaze.

Reklama

aktualizováno •

Boje mezi Izraelem a Palestinci se odehrávají již více než týden. Konflikt a dění s ním spojené sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Vzájemné raketové útoky na Izrael a Pásmo Gazy pokračovaly i v noci na středu. Americký prezident Joe Biden řekl v telefonátu izraelskému premiérovi Netanjahuovi, že očekává deeskalaci a následné příměří.

- Od začátku eskalace konfliktu zemřelo 215 Palestinců, z toho téměř 100 žen a dětí, potvrdilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Izrael má obětí 12 včetně dvou dětí.

- Pokusy o příměří jsou zatím bez úspěchu. V úterý večer se objevila zpráva, že příměří mezi Izraelem a palestinským Hamásem navrhl Egypt. Podle izraelských médií mělo vstoupit v platnost ve čtvrtek v 6 hodin ráno. Palestinské zdroje, které citoval list The Times of Israel, uvedly, že Hamás s tímto návrhem souhlasil. Jeden z představitelů Hamásu ale tuto zprávu později popřel.

- Během nejhorší eskalace konfliktu od roku 2014, která trvá déle než týden, ohlásila palestinská strana přes 1400 zraněných, Izrael téměř tři stovky. Izraelská armáda tvrdí, že míří hlavně na teroristy z Hamásu a Islámského džihádu, v Gaze však umírají i civilisté.

  • Příměří ve čtvrtek? Izrael i Hamás to popírají

    Izraelská televize oznámila, že by ve čtvrtek ráno mohlo začít platit příměří, o němž se intenzivně vyjednává, Hamás i Izrael to pak ale popřely. Egyptský diplomatický zdroj řekl, že se čeká na izraelskou odpověď na navržené podmínky příměří. Naděje se upíná k Francii, která se snaží přimět USA využít svůj vliv na Izrael a přimět jej k zastavení bojů.

    Pokud se příměří nepodaří dojednat, hovoří se prý o možnosti přinést věc před Valné shromáždění OSN a obejít tak Radu bezpečnosti, kde společnému prohlášení brání odpor USA, jež mají právo veta.

  • Představitel Hamásu očekává konec násilí do jednoho či dvou dnů

    Přední politický představitel Hamásu Músá abú Marzúk podle agentury Reuters uvedl, že očekává konec deset dní trvajícího násilí do jednoho či dvou dnů.

    „Myslím, že současné snahy ohledně klidu zbraní budou úspěšné. Očekávám, že klidu zbraní bude dosaženo za den nebo dva na základě vzájemné dohody,“ uvedl Marzúk libanonské televizi Al-Majádín.

  • V Pásmu Gazy hrozí nedostatek základních surovin

    V Pásmu Gazy, kde žije více než dva miliony obyvatel, mezitím docházejí zdravotnické prostředky, palivo a voda, upozornila agentura AP a připomněla, že území se nachází pod izraelsko-egyptskou blokádou od roku 2007, kdy se moci v této oblasti chopil Hamás.

  • Izrael zničil dvě budovy, které jsou klíčové pro námořní síly Hamásu

    Izraelská armáda uvedla, že raketami zasáhla dvě budovy, které jsou klíčové pro vojenské působení Hamásu na moři. Jedna z nich měla být na severu Gazy, druhá na jihu, uvedl web Times of Israel.

  • Palestinský velvyslanec: S provokací začal Izrael, jádrem problému je okupace

    Současné boje mezi Gazou a Izraelem podle palestinského velvyslance v České republice Chálida al-Atraše vyprovokoval Izrael. Velvyslanec to řekl v rozhovoru s ČTK. Za jádro problému al-Atraš označil izraelskou okupaci. Řekl, že Izrael má na rukou palestinskou krev, ale přesto se mu dostává podpory od Spojených států a řady dalších zemí včetně České republiky.

    „Palestinci čelí okupaci 53 let. Palestinské vedení dospělo k historickému kompromisu o dvoustátním řešení. Palestinci přijali stát na pouhých 22 procentech historické Palestiny s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Jednáme o mírovém procesu od roku 1993, a nic se nezměnilo,“ uvedl al-Atraš.

    „Poté, co v roce 1993 palestinský vůdce Jásir Arafat a izraelský premiér Jicchak Rabin podepsali dohodu, spáchal na Rabina atentát izraelský extremista, aby zastavil mírový proces. Stalo se to, protože izraelské osadníky vyprovokoval pan Benjamin Netanjahu, který se později stal premiérem. Provokoval samotné Izraelce, je proti míru,“ dodal velvyslanec.

  • Izraelský velvyslanec: Cílem je Hamás oslabit, podpora je pro Izrael důležitá

    Cílem nynější izraelské operace v Gaze je oslabit Hamás a dostat ho do pozice, kdy už nebude chtít útočit na Izrael. V rozhovoru s ČTK to uvedl izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron. Kdy boje skončí, je ale podle něj obtížné říct. Podpora, které se Izraeli dostává od mnoha zemí světa včetně České republiky, je podle Merona klíčová, neboť ukazuje, že Izrael je na správné straně.

    „Cílem je Hamás dostat do pozice, kdy už si na nás netroufne útočit, kdy jejich zbrojní schopnosti budou vyčerpány nebo oslabeny a kdy pochopí, že jim nestojí za to takové dobrodružství zopakovat,“ uvedl Meron.

    „Nechceme se vrátit do situace, jakou jsme tu měli 8. nebo 9. května, měli by mít pocit, že to byla chyba, a o to usilujeme. Proto ničíme jejich teroristickou infrastrukturu, cílíme na jejich vojenská zařízení a velitele, abychom zajistili, že budou oslabeni a nebudou tuto epizodu chtít opakovat,“ dodal.

  • Kulhánek ve čtvrtek navštíví Izrael, vyjádřil mu opět podporu

    Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek navštíví Izrael na pozvání svého tamního protějšku Gabiho Aškenaziho. Návštěvu považuje za demonstraci české neochvějné podpory Izraeli v těžkých časech, uvedl na Twitteru.

    „Izrael má právo bránit své občany proti bezohlednému teroru,“ napsal Kulhánek.

  • V Praze demonstrovala téměř stovka lidí na podporu Izraele

    Téměř stovka lidí se zúčastnila podvečerní demonstrace v Praze na podporu Izraele. Vystoupil na ní předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) nebo izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron, mezi účastníky byli též bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula nebo pražský zastupitel a bývalý radní Jan Wolf (KDU-ČSL). Na Blízkém východě se v posledních dnech rozhořely boje mezi Palestinci a Židy. Násilí eskalovalo nejvíce od roku 2014.

    Vondráček uvedl, že má vždy obavy z podobných vystoupení, aby jeho osobní postoje nebyly zaměňovány s postoji parlamentu, který reprezentuje. „Ale jsem rád a jsem hrdý na to, že v současné Poslanecké sněmovně máme obrovskou skupinu přátel Izraele,“ řekl. Meziparlamentní skupina přátel Izraele má 58 členů.

  • Za posledních 12 hodin Palestinci na Izrael vypálili 200 raket

    Izraelská armáda oznámila, že za posledních 12 hodin bylo z Gazy na Izrael vypáleno přibližně 200 raket. Asi 30 z nich dopadlo uvnitř Pásma Gazy, přičemž systém protiraketové obrany Iron Dome (Železná kopule) zachytil asi 90 % z nich.

    Palestinští ozbrojenci odpálili na Izrael v posledních deseti dnech přes 3700 raket,

  • Boje mezi Izraelem a Palestinou mají již 227 obětí

    Počet obětí současných bojů v Pásmu Gazy stoupl na 227, včetně 38 žen a 64 dětí.

  • Írán stojí v boji proti Izraeli za Palestinci, řekl velitel revolučních gard

    Írán podporuje palestinský boj proti Izraeli, řekl v televizním projevu velitel íránských revolučních gard Hosejn Salámí. Podle něj se z Palestinců stal národ vyzbrojený raketami.

    „Teherán stojí za palestinským bojem proti sionistickému režimu. Z Palestinců se stal národ vyzbrojený raketami,“ prohlásil Salámí.

    Jeho země neuznává Izrael a podporuje protiizraelské skupiny – v Libanonu Hizballáh, v Pásmu Gazy Hamás.

  • Hamás se pokouší dostat vojáky do Izraele skrze tunely

    Radikální skupina Hamás se během současných bojů nejméně třikrát pokusila vyslat pozemní vojáky do Izraele. Z Pásma Gazy se měli dostat skrze tunely, které vedou až k hranici, ale nepřekračují ji. Novinářům webu Haaretz to řekl vysoký důstojník jižního velitelství armády.

    Izrael všem třem pokusům o infiltraci nicméně zabránil. Dva tunely poblíž města Chán Júnis izraelská armáda zničila, když se v nich agenti Hamásu nacházeli, jednou na tunel zaútočila ještě předtím, než do něj bojovníci Hamásu vstoupili.

  • Izrael se v Gaze dopouští podle Abbáse státního terorismu

    Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás obvinil Izrael z organizovaného státního terorismu a válečných zločinů. Abbás to řekl v televizním projevu v reakci na boje mezi palestinským Hamásem a Izraelem, které od minulého pondělka nepřežilo téměř 220 Palestinců.

    Abbás ve svém projevu označil Jeruzalém za „podstatu toho, s čím se ztotožňuje palestinský národ“. „Bez něj nebude mír, bezpečnost, stabilita a žádná dohoda,“ sdělil Abbás.

    Liga arabských států počínání Izraele označila za etnickou čistku. Její generální tajemník Ahmad Abúl Ghajt na mimořádném zasedání parlamentu ligy řekl, že „se ukázala zjevná pravda v celé hrůze a ošklivosti: je zde kolonizovaný národ, jemuž vládne apartheid, a okupační vláda, jež provádí systematickou etnickou čistku“.

  • Na Izrael znovu zamířily rakety z Libanonu

    V severoizraelských městech Haifa, Akko a Naharija se opět spustily sirény, které značí nebezpečí. Podle webu Haaretz oblast ohrozily nejméně čtyři rakety, které byly vypáleny z Libanonu. Dvě sestřelila protiraketová obrana, dvě spadly na neobydlená místa.

    V úterý bylo z Libanonu na Izrael vypáleno šest raket, jež ale nepřelétly hranici.

  • Útok na izraelské město Ašdod

    Podívejte se na video z útoku na izraelský Ašdod:

    Útok na AšdodVideo: AP

  • Očekávám deeskalaci a cestu k příměří, řekl Biden Netanjahuovi

    Americký prezident Joe Biden dnes kvůli válce v Gaze mluvil telefonicky s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Řekl mu, že očekává deeskalaci a cestu k příměří. Oba státníci diskutovali o situaci v Pásmu Gazy i o izraelské snaze oslabit vojenské kapacity teroristického hnutí Hamás.

  • Netanjahu nevyloučil další eskalaci konfliktu Izraele s Hamásem

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že nevylučuje další eskalaci konfliktu s palestinským radikálním hnutím Hamás.

    „Existují jen dvě cesty, jak s nimi (Hamásem) můžete jednat. Můžete je přemoci – a to je vždy otevřená možnost –, anebo je můžete odstrašit,“ řekl podle AP ministerský předseda Izraele při setkání s velvyslanci v Izraeli. „Právě teď se účastníme rázného odstrašování, ale musím říct, že nevylučujeme nic,“ dodal. Izrael se podle něj snaží „rychle“ nastolit klid a dělá vše pro to, aby se vyhnul civilním obětem.

  • Rakouská jednostrannost je trapná, soudí exprezident Fischer

    „Je trapné, že Rakousko ukazuje v tomto tragickém konfliktu jednostranný pohled,“ prohlásil bývalý rakouský prezident Heinz Fischer v reakci na to, že kancléř Sebastian Kurz nechal vyvěsit nad svým sídlem izraelskou vlajku. Fischer, který byl hlavou státu v letech 2004 až 2016, připomněl, že jeho dědeček byl žid a že jeho „averze k jakýmkoliv projevům antisemitismu se zrodila už v kolébce“. V komentáři pro list Wiener Zeitung dále napsal, že „izraelská politika se stále více vzdaluje od skutečných snah o nalezení vzájemně přijatelného řešení na základě mezinárodního práva“.

  • Fotbalisté Manchesteru United podpořili Palestince

    Fotbalisté Manchesteru United Paul Pogba a Ahmad Diallo rozvinuli po včerejším utkání Premier League proti Fulhamu palestinskou vlajku a prošli se s ní podél tribun stadionu Old Trafford.

  • Izrael otevřel přechod pro humanitární pomoc, po útoku ho opět uzavřel

    Izrael dnes krátce otevřel hraniční přechod Kerem Šalom, aby umožnil dovoz humanitární pomoci do Pásma Gazy. Kerem Šalom je přechod ležící mezi Izraelem, Pásmem Gazy a Egyptem. Pomoc měla tentokrát přijít z Jordánska. Poté, co radikálové odpálili směrem k terminálu několik raket, ho Izrael opět uzavřel. Při útoku nebyl nikdo zraněn.

Reklama

Hlavní zprávy