Hlavní obsah

USA odstoupily od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket, Moskva si vyhradila právo na odvetu

Spojené státy odstupují od dohody s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Oznámil to americký ministr zahraniční Mike Pompeo, podle kterého Rusko tuto dohodu dlouhodobě porušuje. Moskva si vyhradila právo na odvetnou reakci a opatření.

Článek

„Jednání Ruska ohrožuje miliony Evropanů i Američanů. Moskva se snaží vojensky znevýhodnit Spojené státy a podkopává jakékoliv šance posunout náš bilaterální vztah na lepší úroveň. Je naší povinností reagovat adekvátně,“ řekl v pátek na tiskové konferenci ministr Pompeo. Spojené státy tak svým krokem, který nabude platnosti v sobotu, spustily půlroční lhůtu. Během té lze ještě o osudu dohody jednat. Pokud Moskva změní svůj postoj, smlouva se může obnovit, uvedl Pompeo.

Moskva ale dosud jakákoliv pochybení ze své strany odmítala. V souvislosti s odstoupením Spojených států od smlouvy si naopak vyhradila právo na odvetnou reakci a opatření. Uvedla to dnes podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Podle ní nesouvisí odstoupení USA od smlouvy s Ruskem, ale s americkou strategií vyvázat se ze závazků v různých oblastech.

Smlouva uzavřená v éře prezidenta USA Ronalda Reagana a sovětského reformního vůdce Michaila Gorbačova ukládá oběma státům zlikvidovat rakety s doletem 500 až 5 000 kilometrů. Sovětské střely tehdy byly i na československém území. Washington Moskvu obviňuje z porušování smlouvy od roku 2014, hrozby o vypovězení smlouvy sílí od loňského roku. Podle amerických médií se k tomu, že Spojené státy učiní tento krok, intenzivně schylovalo už několik měsíců.

Pentagon Rusko obviňuje, že smlouvu porušilo výrobou nové rakety. Obvinění, že Rusko vypustilo ze střelnice Kapustin Jar v Kazachstánu raketu porušující články smlouvy, ale ruské vedení popírá. Na polygonu se prý sice testují rakety s doletem delším než 500 kilometrů, jsou to ale výhradně strategické rakety dlouhého doletu, kterých se smlouva INF netýká. Start rakety, která vyvolává americké protesty, se sice uskutečnil loni v září, střela ale údajně letěla jen do vzdálenosti necelých 480 kilometrů.

Americký prezident Donald Trump v tiskovém prohlášení k odstoupení od smlouvy uvedl, že USA zůstávají věrny takové kontrole zbrojení, která je ověřitelná a vynutitelná. „Jsme připraveni zahájit s Ruskem jednání a dosáhnout těchto cílů. Jakmile se to stane, jsme připraveni navázat, možná vůbec poprvé, vynikající spolupráci na hospodářské, obchodní, politické a vojenské úrovni. Bude to fantastické pro Rusko a Spojené státy a skvělé pro celý svět,“ stojí v prohlášení.

Reklama

Doporučované