Hlavní obsah

USA otevřely na Tchaj-wanu novou budovu zastoupení připomínající ambasádu, Čína protestuje

USA otevřely novou budovu zastoupení na Tchaj-wanu.Video: Reuters

 

Reklama

Spojené státy otevřely na Tchaj-wanu novou budovu zastoupení. Podle agentury Reuters se fakticky jedná o americkou ambasádu. Proti otevření nové budovy Amerického institutu v Tchaj-peji už ostře protestovalo čínské ministerstvo zahraničí.

Článek

Spojené státy do výstavby nového komplexu investovaly 256 milionů dolarů (5,5 miliardy Kč). Otevření budovy podtrhuje vztahy Washingtonu a tohoto demokratického ostrova a zároveň umocňuje nevoli Pekingu, který razí politiku jedné Číny. „Žádáme Spojené státy, aby se chovaly podle slibů, které Číně v otázce Tchaj-wanu učinily. Žádáme, aby napravily tento nevhodný krok a vyhnuly se ohrožení vzájemných vztahů a stability regionu,” uvedlo čínské ministerstvo.

„Přátelství mezi Tchaj-wanem a USA nevypadalo nikdy slibněji,“ řekla při slavnostním otevírání úřadu tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Dodala, že budou-li obě strany stát při sobě, nic je nerozdělí. Spojené státy na ceremonii nezastupoval žádný významný diplomat. Média dříve spekulovala, že na inauguraci dorazí někdo z americké vlády.

Washington oficiálně přerušil diplomatické vztahy s Tchaj-pejí v roce 1979. Funkci amerického zastoupení na ostrově od té doby zastává Americký institut na Tchaj-wanu (AIT). Spojené státy jsou nejsilnějším spojencem tohoto ostrovního státu a jeho jediným zahraničním dodavatelem zbraní.

Nový komplex nahrazuje nevýraznou budovu, v níž sídlil AIT několik desetiletí. Rozkládá se na 6,5 hektarech. Nyní v kancelářích AIT v Tchaj-peji pracuje 500 amerických a místních zaměstnanců. Na pobočce v Kao-siungu působí třicet pracovníků.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu ozbrojeným zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Vztahy mezi Pekingem a Tchaj-pejí se zhoršily poté, co byla v roce 2016 zvolena tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Ta je představitelkou tchajwanské Demokratické pokrokové strany (DPP), jež je tradičně vnímána jako síla prosazující nezávislost Tchaj-wanu na pevninské Číně či minimálně zachování současného stavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované