Hlavní obsah

USA označily jemenské povstalce za teroristy. V zemi hrozí hladomor

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spojené státy označily jemenskou povstaleckou skupinu známou jako Húsíové za teroristickou. Podle OSN tento krok povede k „hladomoru, jaký země neviděla za 40 let“.

Článek

Dosluhující americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že rozhodnutí zařadit Húsíe na teroristický seznam vstoupí v platnost s koncem administrativy prezidenta Donalda Trumpa 19. ledna. V důsledku kroku budou proti hnutí jemenských šíitských povstalců a třem jeho lídrům uvaleny americké sankce, píše web The Guardian.

Generální ředitel Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN Mark Lowcock Spojené státy vyzval ke zrušení tohoto rozhodnutí. V případě, že se tak nestane, může podle něj v Jemenu propuknout největší hladomor na světě za poslední desítky let.

Už nyní podle Lowcocka v konfliktem zmítané zemi umírá hlady kolem 50 000 Jemenců a s nedostatkem jídla se tam podle něj potýká dalších pět milionů lidí. Podle zástupce Světového potravinového programu (WFP) OSN Davida Beasleyho má v zemi se zajištěním jídla dennodenně potíže až 16 milionů lidí.

Lowcock dále uvedl, že ceny potravin pravděpodobně vzrostou až o 400 %, což by znemožnilo působení mnoha humanitárních organizací, které na místě operují. „Místní obyvatelé se momentálně snaží nahromadit tolik zásob, kolik si jen mohou dovolit. Rodiny se bojí, že se do země žádné jídlo ani jiné zásoby už nedostanou,“ uvedl Lowcock.

Souhlas s Lowcockem před Radou bezpečnosti OSN vyjádřil také zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths. „Rozhodnutí by přispělo k hladomoru v Jemenu. Z humanitárních důvodů by mělo být co nejdříve odvoláno,“ uvedl. Poznamenal, že krok USA může zkomplikovat snahy o dialog mezi znesvářenými stranami.

Před hrozícím hladomorem varovaly ve společném prohlášení i organizace WFP, Dětský fond OSN (UNICEF) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Podle prohlášení hrozí více než polovině ze zhruba 30 milionů obyvatel Jemenu, že se jim do poloviny roku 2021 zhorší potravinová krize.

Rozhodnutí Trumpovy administrativy zakazuje Američanům s jemenskými povstalci obchodovat. Pomoc povstaleckému hnutí budou USA považovat za trestnou a zároveň mají být Húsíům zmrazena jakákoliv aktiva vázaná na USA. Saúdská Arábie, která se opakovaně stala terčem přeshraničních útoků Húsíů, nejnovější krok USA uvítala. Kritizovala jej například EU či řada nevládních organizací. Demokratičtí američtí politici vyzvali budoucího prezidenta Joea Bidena, aby rozhodnutí ihned po svém uvedení do úřadu 20. ledna zrušil.

I mezinárodní komise Červeného kříže se podle Reuters obává, že rozhodnutí Spojených států ohledně húsíjských povstalců bude mít za následek ohrožení doručování humanitární pomoci nemocným a hladovějícím civilistům.

Mírová jednání rozhodnutí USA neohrozí

Navzdory rozhodnutí Spojených států Húsíové podle Reuters neopustí mírová jednání s OSN a Saúdskou Arábií. „Tyto (mírové rozhovory) s rozhodnutím (USA) nikterak nesouvisejí,“ uvedl hlavní vyjednavač Húsíú Abdas Salám s tím, že krok Washingtonu neomezí pohyb povstalců ani jejich mezinárodní vztahy.

Salám upřesnil, že komentář se týká jednání o klidu zbraní s Rijádem i snah konflikt ukončit s pomocí OSN. „Nepřestaneme usilovat o mír v Jemenu. Je naší odpovědností jednat, abychom ukončili válku a blokádu,“ uvedl Abdas Salám, který je zároveň mluvčím Húsíů.

Konflikt v Jemenu bývá často označován za zástupnou válku Saúdské Arábie a Íránu. Húsíové ale tvrdí, že bojují proti zkorumpovanému režimu, a odmítají, že by byli pouhými loutkami Teheránu. Rijád loni zahájil jednání s Húsíi ve snaze nákladnou válku, v níž přišlo o život na 100 000 lidí, ukončit. Na humanitární pomoci aktuálně závisí asi 80 procent jemenské populace.

Abdas Salám řekl, že jakákoliv dohoda o plošném klidu zbraní by měla obsahovat „humanitární řešení“, které umožní dovoz paliva, znovuotevření letišť a přístavů a připraví půdu pro politická jednání.

Nejhorší humanitární krize na světě

Občanská válka v nejchudší zemi arabského světa propukla poté, co se Íránem podporovaní šíitští rebelové známí jako Húsíové v roce 2014 zmocnili hlavního města Saná, odkud vyhnali mezinárodně uznanou vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího. Povstalce podporuje Írán, jemenskou vládu zase arabská koalice vedená Saúdskou Arábií.  Humanitární krizi v Jemenu OSN označila za nejhorší na světě.

Podle březnové zprávy organizace Human Rights Watch (HRW) se saúdskoarabské vojenské síly v rámci konfliktu dopustily závažného zneužívání civilistů, včetně mučení. „Vážné zneužívání saúdskoarabských sil a jejich jemenských spojenců vůči obyvatelům regionu al-Mahra je další hrůzou, kterou lze přidat na seznam nezákonného chování koalice vedené Saúdskou Arábií v Jemenu,“ uvedl Michael Page, zástupce ředitele středovýchodní odnože HRW na Středním východě.

Reklama

Doporučované