Hlavní obsah

USA plánují oznámit 25procentní cla na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů, píší média

Obchodní válka dvou nejsilnějších světových ekonomik by se mohla zostřit.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy plánují zavést 25procentní clo na čínské zboží v objemu 200 miliard dolarů, spekulují světová média. Původně mělo být již dříve avizované clo desetiprocentní.

Článek

S informací o možném oznámení 25procentního cla na čínské zboží za 200 miliard přišla jako první agentura Bloomberg. Odvolává se na tři zdroje obeznámené s interními diskuzemi.

Čína dnes v reakci uvedla, že pokud Spojené státy podniknou další kroky v omezování obchodu, zareaguje stejně. Mluvčí ministerstva zahraničí v Pekingu řekl, že americký nátlak nebude fungovat a že Čína v obchodních otázkách vždy prosazovala dialog.

Avizovaná cla by měla postihnout dalších asi 6000 čínských výrobků. Jsou mezi nimi například potraviny, výrobky z oceli a hliníku, kosmetika, nábytek a spotřebitelské zboží. Záměr postihnout vybrané produkty 25procentním clem by podle zdrojů mohla vláda oznámit už dnes.

Dosud Spojené státy uvalily 25% cla na čínské zboží v hodnotě 34 miliard a Čína zavedla odvetné opatření ve stejném rozsahu. Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou vypukla na začátku července.

Spojené státy obviňují Čínu z krádeží duševního vlastnictví amerických firem a chtějí snížit svůj vysoký schodek obchodní bilance s touto druhou největší ekonomikou světa. Obchodní spor je nicméně vnímán šíře jako upevňování pozic a snaha o získání většího vlivu na mezinárodní scéně, napsal zpravodajský server BBC.

Washington se rovněž v příštích týdnech chystá uvalit cla na zbylé čínské zboží v hodnotě 16 miliard dolarů z celkem plánovaného objemu 50 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované