Hlavní obsah

USA po sporech s Ruskem nasazují do Sýrie vojenské posily

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spojené státy americké opět navýšily vojenskou přítomnost v Sýrii. Stalo se tak podle BBC poté, co v zemi eskaluje napětí mezi ruskými a americkými jednotkami.

Článek

Američtí představitelé uvedli, že součástí nově nasazené jednotky do severovýchodní Sýrie bylo šest bojových vozidel Bradley a zhruba 100 vojáků. Důvodem pro nasazení vojáků je podle BBC eskalující napětí mezi americkými a ruskými vojáky.

Kapitán amerického námořnictva Bill Urban uvedl, že tento krok „zajistí bezpečnost koaličních sil“. Dodal, že vedle bojových vozidel, která měla základnu v Kuvajtu, USA také rozmístí „radar Sentinel“ a zvýší „frekvenci amerických stíhacích hlídek nad oblastmi pod americkou kontrolou“.

„Spojené státy se v Sýrii nesnaží o konflikt s žádným jiným národem, v případě potřeby ale budou bránit koaliční síly,“ uvedl v pátečním prohlášení mluvčí amerického ústředního velení Urban.

„Tyto posily jsou jasným signálem pro Rusko, aby dodržovalo vzájemné dekonfliktní procesy, a pro Rusko i další strany, aby se v severovýchodní Sýrii vyhnuly neprofesionálnímu, nebezpečnému a provokativnímu jednání,“ uvedl nejmenovaný americký úředník pro NBC News.

V průběhu let docházelo v Sýrii ke sporům mezi americkými a ruskými silami poměrně často. V posledních týdnech se však incidenty v severovýchodní Sýrii staly agresivnějšími. Při srpnovém střetu amerických a ruských vojáků utrpělo zranění několik příslušníků amerických jednotek. Videozáznam kolize, který se objevil na Twitteru, podle všeho ukazuje, jak ruské vozidlo naráží do amerického auta. Nad americkými jednotkami přitom ještě velmi nízko letí ruská helikoptéra.

Spojené státy mají v Sýrii, zejména na severovýchodě země, asi 500 vojáků, kteří tam bojují po boku arabsko-kurdské koalice SDF. Společně se snaží zničit poslední radikály z teroristické organizace Islámský stát, kteří ještě v oblasti operují.

Rusko je v syrském konfliktu spojencem sil prezidenta Bašára Asada. Ruští vojáci se v nedávných měsících v zemi rychle přesunuli i do oblastí, kde předtím operovali Američané, ale stáhli se. Nyní se obě armády v Sýrii pohybují v těsné blízkosti a jejich velitelé se proto snaží udržet si mezi sebou určitou formu komunikace, aby nedocházelo ke střetům, poznamenal server Politico.

Jak nicméně server dodal, v posledních měsících pronikly ruské jednotky hned několikrát na území kontrolované Američany, což Washington považuje za úmyslnou snahu, jak je z regionu vytlačit.

Reklama

Doporučované