Hlavní obsah

USA po výhrůžkách zvýšily cla na čínské zboží. Washington podle sinologa usiluje o to stejné jako Evropa

USA zvýšily cla na dovoz čínského zboží.Video: Eliška Kolomazníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spojené státy počínaje půlnocí místního času (6:00 SELČ) zatížily dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů, asi 4,6 bilionu korun, clem ve výši 25 procent místo nynějších deseti.

Článek

Vláda Spojených států tak dostála varovným slovům prezidenta Donalda Trumpa. Ten před zahájením aktuálního americko-čínského vyjednávání o obchodních dohodách uvedl, že Čína porušuje dříve stanovená pravidla a musí za to zaplatit.

„Neustoupíme, dokud Čína nepřestane šidit naše pracovníky a krást naše pracovní místa,“ prohlásil Trump na středečním setkání se svými příznivci. „Porušili dohodu. To nemohou dělat. Takže budou platit,“ dodal.

Čínská vláda podle CNN krátce po vstoupení navýšeného cla v platnost sdělila, že podnikne odvetné kroky.

Čínské ministerstvo obchodu před odvetnými kroky varovalo už ve středu, kdy Trump na setkání se svými příznivci zvýšení cel avizoval.

Ve Washingtonu budou v pátek místního času i po zavedení nových cel pokračovat jednání mezi americkou a čínskou vládou. Americká televize CNN uvedla, že v případě úspěšného rokování existuje možnost, že Spojené státy opatření znovu přehodnotí.

Čína přecenila své schopnosti

Donald Trump po vystoupení před svými příznivci, kde hovořil o navýšení cel na čínské zboží, kritiku Pekingu přenesl také na svůj twitterový účet. Některá americká média, například televize NBC News, v tomto ohledu přinesla zprávu, že čínská vláda jeho proslovy, ať už skutečné nebo na sociálních médiích, nebere příliš vážně.

„Myslím, že čínské vedení vnímá Trumpa jako nevypočitatelného, ale slabého lídra,“ cituje televize politologa Williama Hurta.

Americko-čínské vztahy a obchodní válku komentuje sinolog Filip Jirouš.Video: Šimon Trantina, Reuters, Seznam Zprávy

Podle českého sinologa a redaktora časopisu Sinopsis Filipa Jirouše ale čínské vedení v jednáních své schopnosti možná přeceňuje. „Jsou to právě čínští lídři, kdo může více ztratit. Je to patrné i z jejich chování, jsou to oni, kdo činí ústupky,“ řekl Jirouš pro Seznam.

Podle něj navíc existují informace o tom, že čínská vláda ve skutečnosti například Trumpovy příspěvky na Twitteru reflektuje ve svém jednání vůči Spojeným státům. „Vypovídá to o tom, že ho berou vážně. Navíc to není jen o tweetech o tom, co říkají američtí vyjednávači,“ dodal.

Američané tlačí vůči Pekingu politiku, o kterou se snaží i Evropa

Zatímco Trumpova vize, například o budoucnosti smlouvy NAFTA, nedává smysl, v případě Číny je tomu podle Jirouše jinak. „Co Spojené státy po Číně požadují, není nic jiného, než co po Číně požadují evropští lídři,“ řekl Jirouš s tím, že požadavky podobné těm americké vlády Evropa předložila mimo jiné na nedávném čínsko-evropském summitu.

„Žádná zahraniční firma například nemůže v Číně působit bez čínského partnera, který pak situaci využívá. Dá se říct, že Čína legálním způsobem krade zahraniční know-how. To je věc, která skutečně vadí i evropským lídrům,“ řekl sinolog pro Seznam.

Reklama

Doporučované